Διατροφή υγεία

Η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία είναι πλέον η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση με βάση μία νέα μελέτη που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, δείχνει πως είναι πιο επικίνδυνη για την παγκόσμια υγεία από ότι το κάπνισμα ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η χρηματοδότηση που αφιερώνεται για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολύ μικρή και αυτό με βάση την έρευνα του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο (EPIC). Η ετήσια έκθεσή με τίτλο ΄΄Δείκτης Ζωής για την Ποιότητα του Αέρα΄΄ (AQLI) δείχνει ότι η ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια από τις βιομηχανικές εκπομπές και από τις εκπομπές των οχημάτων, από τις δασικές πυρκαγιές και από άλλους παράγοντες, παραμένει η “σοβαρότερη εξωγενής απειλή για την δημόσια υγεία”.

Αν η παγκόσμια κοινότητα μειώσει τους ρύπους στο όριο που θέτει η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τότε ο μέσος άνθρωπος θα πρόσθετε 2,3 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής του, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το EPIC το 2021.

Τα αιωρούμενα σωματίδια συνδέονται με νόσους των πνευμόνων, καρδιακές νόσους, εγκεφαλικά και καρκίνο.

“Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πού παρατηρείται η χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και πού, συλλογικά και παγκοσμίως, χρησιμοποιούμε πόρους για να διορθώσουμε το πρόβλημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κρίστα Χάζενκοπφ, διευθύντρια προγραμμάτων ποιότητας του αέρα στο EPIC.

Το Παγκόσμιο Ταμείο εκταμιεύει 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το HIV/AIDS, την ελονοσία και την φυματίωση, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Ωστόσο, η ατμοσφαιρική ρύπανση στερεί περισσότερα χρόνια από τη ζωή του μέσου ανθρώπου στη ΛΔ  του Κονγκό και στο Καμερούν από το HIV/AIDS, την ελονοσία και άλλες απειλές για την υγεία», αναφέρει η έκθεση.

Μεγάλες φωτιές στον Καναδά

Στις ΗΠΑ, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα Clean Air Act συνέβαλε στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 64,9% από το 1970, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών κατά 1,4 χρόνια.

Οι δασικές πυρκαγιές οι οποίες συνδέονται με υψηλότερες θερμοκρασίες και με εντονότερη ξηρασία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προκαλούν αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις δυτικές ΗΠΑ ως την Λατινική Αμερική και την Νοτιοανατολική Ασία.

Για παράδειγμα, το 2021, η ιστορικά πρωτοφανής περίοδος των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια οδήγησε σε ατμοσφαιρική ρύπανση στην πολιτεία της Πλούμας της Καλιφόρνια της τάξης του πενταπλάσιου του ορίου που προτείνει ο ΠΟΥ.

Οι μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον Καναδά το καλοκαίρι του 2023 προκάλεσαν κορύφωση της ρύπανσης στο Κεμπέκ και το Οντάριο, καθώς και σε αρκετές περιοχές των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών (θα θυμάστε τον κόκκινη θολούρα στην Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες πριν μερικές εβδομάδες).

Στην Ευρώπη, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα τις τελευταίες δεκαετίες αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi