Άρθρα ΡεπορτάζΔιασπορά

Η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταφέρεται στην πόλη του Φωτός.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

 

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού, μετά την πρώτη επιτυχημένη εκδήλωση στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, συνεχίζει την προσπάθεια για την ανάδειξη του θέματος της επιστροφής των
Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αυτήν την φορά ταξιδεύουμε στην πόλη του φωτός για μια διευρυμένη συζήτηση για τον επαναπατρισμό αλλά και της επανένωσης των γλυπτών των Ικτίνου και Καλλικράτη. Των τμημάτων της ζωοφόρου όπου απεικονίζουν την πομπή των Παναθηναίων, την πιο μεγάλη θρησκευτική γιορτή των Αθηνών. Τα γλυπτά, όπου πάνω από δύο χιλιετίες χάιδευε ο Αττικός αέρας και θαύμαζε ο ελληνικός ήλιος, πλέον βρίσκονται σε ξένη χώρα, και επιζητούν εναγωνίως τον επαναπατρισμό τους.

Στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο κέντρο του Παρισιού και σε ένα επιβλητικό και εμβληματικό κτίριο όπως είναι το πανεπιστήμιο Πάνθεων Ασσάς του Παρισιού, θα λάβει χώρα η νέα πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Έτσι, το CERSA, το ερευνητικό κέντρο του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και του Université Paris-Panthéon-Assas, συνδιοργανώνουν με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού (EHF), την Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, νέες προοπτικές στη συζήτηση επαναπατρισμού.

Οι ομιλητές, παλιοί γνώριμοι από την πρώτη εκδήλωση στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης αλλά και νέοι, όπου η παρουσία τους έχει βαρύνουσα σημασία.

Στην συζήτηση θα συμμετέχουν:
  • Ιωάννης Λέφας: Parthenon Project
  • Κατερίνα Τιτή: Centre national de la recherche scientifique (France)
  • Άγγελος Χανιώτης: Institute for Advanced Stuby Princeton
  • Andrew Wallace-Hadrill, OBE, University of Cambridge. British Committee for the Reunification of the Parthenon Marbles
  • Sarah Worthingon, DBE; LSE and University of Cambrodge, Trustee, British Museum

Ραντεβού στις 9 Μαρτίου 2024, στις 9:30 π.μ. στο Université Paris-Panthéon-Assas, Salle des conseils
12 place du Pantheon, 75005 Paris.

Όσοι επιθυμούν να βρίσκονται στην εκδήλωση, μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους από τον Φεβρουάριο στον σύνδεσμο εδώ.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi