Εθνικά ΘέματαΠολιτική

Ινδία-Ελλάδα: Ενίσχυση της συνεργασίας σε άμυνα, εμπόριο και επενδύσεις.

Για σημαντική εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας έκαναν λόγο ο πρωθυπουργός και ο Ινδός ομόλογός του.

Για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας έκαναν λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι, κατά τις κοινές τους δηλώσεις μετά τη τη συνεδρίαση των διευρυμένων αντιπροσωπειών στο Νέο Δελχί.

Μητσοτάκης: Πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη η Ελλάδα

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ινδία, επισημαίνοντας ότι είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα εδώ και 16 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια, τόνισε ότι η κοινή δήλωση που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Μόντι στην Αθήνα, είναι σε εφαρμογή.

Έκανε επίσης λόγο για σημαντικότατη πρόοδο στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας στην ασφάλεια, την άμυνα και την κυβερνοασφάλεια.

Τόνισε μάλιστα ότι χάρη στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης το μέλλον είναι λαμπρότερο και «αρκεί να δει τον χάρτη κανείς για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη». «Βεβαίως για να πετύχουμε αυτά πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε μάλιστα μεταξύ άλλων ότι «εστιάζουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη ναυτιλία, στις υποδομές και θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της Πληροφορικής».

«Στον κ. Μόντι βρήκα έναν πραγματικό φίλο και ηγέτη», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας θα ενισχυθούν λόγω της εταιρικής συμφωνίας που υπέγραψαν.

«Είμαι σίγουρος ότι θα ενδυναμώσουμε την κινητικότητα ώστε να ενισχυθεί η μόνιμη μετανάστευση και να αντιμετωπιστεί το τράφικινγκ» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μόντι: «Εξόχως ικανοποιητικές» οι συνομιλίες.

Ο Ινδός πρωθυπουργός αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, και υποστήριξε πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία αποτελεί μια «εκπληκτική ευκαιρία».

Δήλωσε μάλιστα ότι οι σημερινές συζητήσεις ήταν «εξόχως ικανοποιητικές» και υπογράμμισε ότι στόχος είναι ο διπλασιασμός των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μέχρι το 2030.

Ο κ. Μόντι δήλωσε επίσης πως υπάρχουν ευκαιρίες καθώς και νέες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας. «Εχουμε εντοπίσει νέες πρωτοβουλίες για να δώσουμε έναν νέο αέρα στις σχέσεις μας συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας και της μετανάστευσης», δήλωσε.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον τομέα της Εκπαίδευσης, ο Ινδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση των ΑΕΙ στις δύο χώρες.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο δράσης με αφορμή τα 95 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: Καθημερινή πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Σχετικές αναρτήσεις

Emailgate: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο ΥΠ.ΕΣ και 40.000 στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Τουρκικές προκλήσεις: Η Άγκυρα στέλνει ερευνητικό σκάφος ανοιχτά των Ιμίων

e-enimerosi

Ράμα: «Οι Αλβανοί της Ιταλίας δεν αλλάξατε τα ονόματα σας, όπως η Ελλάδα υποχρέωσε τους αδελφούς μας»