Άμυνα

Intracom Defense: Δημιουργία ”Kill Web” από μη επανδρωμένα μέσα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος. / futurewarfare.gr

Λαμβάνοντας υπόψιν μας τις γενικότερες τάσεις στην Τέχνη και την Επιστήμη του Πολέμου, παρατηρούμε πως οι Μεγάλες Δυνάμεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργία και επιχειρησιακή αξιοποίηση μη επανδρωμένων ταχύπλοων σκαφών (USV). Τόσο ο άξονας ΗΠΑ-Μεγάλη Βρετανία, όσο και ο γεωπολιτικός άξονας Κίνα-Ιράν-Τουρκία εξελίσσουν το ήδη υπάρχον ναυτικό μοντέλο μάχης τους, εντάσσοντας μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας με σκοπό να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στα γεωγραφικά πεδία που επιχειρούν.

Όπως έγινε αισθητό στην αμυντική έκθεση DEFEA-2023 η ελληνική εταιρεία Intracom Defense έχει διεξάγει σημαντικά άλματα στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων ρομποτικών σκαφών, κέντρων διοίκησης και ελέγχου καθώς και ενός ολοκληρωμένου ”Kill Chain” (Δίκτυο Θανάτου) για διεξαγωγή συντονισμένων επιχειρήσεων στο αεροναυτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

Κύριος στόχος της δημιουργίας USV φαίνεται να είναι τόσο η ασυμμετρία κόστους-αποτελέσματος (οικονομικού-επιχειρησιακού) όσο και ο διαμοιρασμός των λειτουργιών που διαθέτει μία ναυτική μονάδα επιφανείας. Όπως έγινε αισθητό στην αμυντική έκθεση DEFEA-2023 η ελληνική εταιρεία Intracom Defense έχει διεξάγει σημαντικά άλματα στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων ρομποτικών σκαφών, κέντρων διοίκησης και ελέγχου καθώς και ενός ολοκληρωμένου ”Kill Chain” (Δίκτυο Θανάτου) για διεξαγωγή συντονισμένων επιχειρήσεων στο αεροναυτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

SeaRider

Το SeaRider αποτελεί ένα σκάφος επιφανείας σχεδιασμένο από την Intracom Defense για διεξαγωγή επανδρωμένων και μη επανδρωμένωων επιχειρήσεων σε θαλασσοχερσαίο περιβάλλον μάχης. Το όχημα αυτό είναι εξοπλισμένο με προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα και αυτοματισμούς, που του επιτρέπουν να λειτουργεί με πλήρη αποτελεσματικότητα σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλον μάχης με αυξημένο φόρτο απαιτήσεων. Έχει σχεδιαστεί ως ένα φουσκωτό σκάφος με άκαμπτο κύτος (RHIB) λιμενικού τύπου, Cat B (ανθεκτικό έως και 8 μποφόρ), το οποίο διαθέτει δύο σωλήνες από νεοπρένιο και κινείται από έναν 6-κύλινδρο τετράχρονο κινητήρα XL της Mercury 175 HP (ίππων). Διαθέτει αδιάβροχο διαμέρισμα για φόρτωση ωφέλιμου φορτίου και χαλύβδινη μπάρα κύλισης η οποία μπορεί να φιλοξενήσει διάφορους αισθητήρες επιφάνειας και ηλεκτρονικές συσκευές ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες και τους τακτικούς σχεδιασμούς. Το SeaRider ενδείκνυται για χρήση σε αποκεντρωτικά μοντέλα πολέμου καθώς είναι εφικτός ο χειρισμός του είτε από μεγαλύτερη μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού είτε από απομακρυσμένο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου (C4ISR).

Η επικοινωνία μεταξύ του Σταθμού Ελέγχου και του SeaRider διεξάγεται μέσω του συστήματος ραδιοεπικοινωνίας ευρείας ζώνης UHF Software Defined Radio (WiWAN). Το σύστημα εξασφαλίζει αμφίδρομη επικοινωνία υψηλής ταχύτητας, προσφέρει εκτεταμένη εμβέλεια επικοινωνίας, επιτρέπει ευέλικτες διαμορφώσεις δικτύου και παρέχει πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένων των TRANSEC και COMSEC). Υποστηρίζει επίσης προηγμένους μηχανισμούς τύπου Quality-of-Service.

Στιγμιότυπο από το Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου του USV το οποίο εξέδωσε η εταιρεία

USV κλάσης Harbor για επανδρωμένες/μη επανδρωμένες επιχειρήσεις:

  • Πρότυπο RHIB του Πολεμικού Ναυτικού 6m
  • Υποστηρίζει πολλαπλές αποστολές έρευνας, ιχνηλάτησης και στοχοποίησης απειλής
  • Εξοπλισμένο με οπλισμό με ικανότητες θνησιμότητας και μη
  • Τυποποιημένες διεπαφές για υποβοήθηση του στόλου
Επιχειρησιακές δυνατότητες του USV:
  • Συνεχής επιτήρηση σε παράκτιες περιοχές
  • Συνεχής παρακολούθηση θαλάσσιων εμπορικών διαδρόμων
  • Προστασία ζωτικής σημασίας υποδομών (όπως λιμάνια, αγωγοί, πλατφόρμες πετρελαίου, υποβρύχια καλώδια)
  • Υποστήριξη για εντοπισμό ναρκών
  • Φύλαξη ναυτικών συνόρων και ιχνηλάτηση παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών (συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων εποπτείας)
  • Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Πρόγραμμα LOTUS

Η πρωτοβουλία LOTUS επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, το σχεδιασμό, την κατασκευή πρωτοτύπων και την αξιολόγηση ενός τακτικού τηλεκατευθυνόμενου συστήματος αεροσκαφών (τύπου TRPAS) χαμηλής παρατηρησιμότητας ικανό για διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας, αναγνώρισης, ιχνηλάτησης και στοχοποίησης απειλής. Το εγχείρημα αυτό επιδιώκει να ικανοποιήσει μια σημαντική απαίτηση των κρατών της ΕΕ: την ικανότητα των TRPAS να λειτουργούν σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον επαυξημένου ρίσκου. Η ανάγκη αυτή διατυπώνεται στις Κοινές Επιχειρησιακές Απαιτήσεις που εγκρίθηκαν από τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου και των Κάτω Χωρών.

Το πεδίο εφαρμογών του έργου περιλαμβάνει: ένα κύριο TRPAS εξοπλισμένο με ανιχνευτές ISR, ένα σύνολο μη επανδρωμένων αεροσκαφών με πτυσσόμενες πτέρυγες που εκτοξεύονται από σωλήνες και αποστέλλονται από το κύριο σκάφος, το οποίο παραμένει σε ασφαλή απόσταση, συστήματα επί του σκάφους για την επεξεργασία δεδομένων αισθητήρων για την ανίχνευση, αναγνώριση, ταυτοποίηση και κατηγοριοποίηση στόχων και ένα επίγειο κέντρο ελέγχου που βασίζεται σε κατευθυντήριες γραμμές τύπου”security-by-design”.

Η πρωτοβουλία LOTUS λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP) και υποστηρίζεται από τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου. Η κοινοπραξία που κατευθύνει το LOTUS διευθύνεται από την Intracom Defense IDE και περιλαμβάνει 11 συνεργάτες από την Ελλάδα (όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών), την Κύπρο (όπως η SignalGenerix και η Cyric), την Ισπανία (Embention) και τις Κάτω Χώρες (RHEA).

Πρόγραμμα JADC2 του Πενταγώνου και ανάπτυξη Εγχώριου “Kill Web” για το Αιγαίο

Το JADC2 (Joint All Domain Command and Control) αποτελεί ένα πρόγραμμα του Πενταγώνου με σκοπό να ενοποιήσει τα συστήματα επικοινωνίας όλων των στρατιωτικών κλάδων σε ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο, το οποίο συχνά αναφέρεται ως Kill Web. Μια σημαντική πρόκληση είναι ότι πολλά κομμάτια του εξοπλισμού από διαφορετικές υπηρεσίες δεν είχαν αρχικά σχεδιαστεί για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το JADC2-CFT, μια ομάδα με μέλη από κάθε στρατιωτική υπηρεσία, συστάθηκε για να αντιμετωπίσει αυτές τις τεχνικές διαφορές και να αναπτύξει ένα ενιαίο δίκτυο πεικοινωνίας και διαμοιρασμού των δεδομένων μεταξ’υ των συστημάτων.

Η εφαρμογή του JADC2 μπορεί να απαιτήσει μια συνολική ανανέωση των συστημάτων επικοινωνίας σε όλες τις πλατφόρμες, ιδίως τις παλαιότερες. Αυτό θα περιλάμβανε την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού επικοινωνίας και την εισαγωγή νέου λογισμικού για την τήρηση των τελευταίων προτύπων δεδομένων. Μια τέτοια αναμόρφωση θα ήταν δαπανηρή και τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν διατίθενται επί του παρόντος στους υφιστάμενους προϋπολογισμούς. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακατανομή των πόρων, επηρεάζοντας ενδεχομένως άλλα έργα προτεραιότητας σε κάθε υπηρεσία.

Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό υπάρχει διεθνώς ένα αρκετά γόνιμο έδαφος σε επίπεδο ανάπτυξης λογισμικών, data link και νομικού πλαισίου για δημιουργία εγχώριων επιχειρηματικών οικοσυστημάτων τα οποία θα αναπτύσσουν το καθένα το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Για μετουσίωση των προγραμμάτων σε ένα ενιαίο επιχειρησιακό δίκτυο ανάπτυξης οπλισμού, ως ακρογωνιαίος λίθος θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας μηχανισμός υπεύθυνος για ανάπτυξη κοινών δικτύων επικοινωνίας μεταξύ των μη επανδρωμένων μέσων που αναπτύσσουν ελληνικές εταιρείες στον τομέα της άμυνας. Τα κοινά δίκτυα επικοινωνίας θα μπορούσαν να έχουν αυξημένο βαθμό κρυπτογράφησης στην μεταφορά και επεξεργασία δεδομένων.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο».

Iron Dome και μάλιστα προχθές γιατί η Ελλάδα είναι επίσημα… γυμνή!!!

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi