Ιστορία Πολιτισμός

Κούρος του Απόλλωνα: Ο κοιμώμενος γίγαντας της Νάξου

Ένα γιγάντιο άγαλμα των αρχαίων χρόνων κείτεται στο νησί της Νάξου.

Ο Κούρος του Απόλλωνα, που αποκαλείται και ο Κολοσσός του Διονύσου, είναι ένα ημιτελές άγαλμα από γκρι μάρμαρο Νάξου, ύψους 10,7 μέτρων και βάρους περίπου 80 τόνων.

Δεν έχει σταθεί ποτέ όρθιος. Αφέθηκε ημιτελής εκεί που κείτεται. Χρονολογείται μεταξύ του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του νησιού της Νάξου, στο γραφικό χωριό του Απόλλωνα.

Το άγαλμα έχει εμπρόσθιο προσανατολισμό με τα χέρια προσκολλημένα στα πλευρά και τους αγκώνες λυγισμένους. Επίσης, το αριστερό πόδι είναι μακρύτερο από το δεξί.

Συνήθως, οι Κούροι απεικονίζουν γυμνούς νεαρούς άνδρες με τα χέρια προσκολλημένα στα πλευρά. Είναι ωστόσο προφανές πως ο Κούρος του Απόλλωνα προοριζόταν να απεικονίσει έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα με γενειάδα και πως το δεξί του χέρι θα εκτεινόταν μπροστά του.

Οι αρχαίοι Κούροι ερμηνεύονται συνήθως ως απεικονίσεις του θεού Απόλλωνα. Λόγω της γενειάδας όμως, ο Κούρος του Απόλλωνα ερμηνεύεται ως ο θεός Διόνυσος.

Οι ερευνητές λένε πως οι αρχαίοι γλύπτες δεν προχώρησαν τα σχέδια μεταφοράς του Κούρου, καθώς η διαδρομή για περαιτέρω μεταφορά του αγάλματος δεν χαράχτηκε ποτέ στην πέτρα.

Οι περισσότεροι υποθέτουν πως ήταν πολύ βαρύ για να μεταφερθεί. Άλλοι λόγοι που το άγαλμα παρέμεινε ημιτελές αναφέρονται σε τουριστικούς οδηγούς και σχετικές ιστοσελίδες.

Υπάρχει η άποψη πως στη διαδικασία της επεξεργασίας του αγάλματος διαπιστώθηκε πως είχε αρκετά ραγίσματα ή πως οι αρχαίοι γλύπτες θεώρησαν πως υπάρχει πιθανότητα να σπάσει κατά τη διάρκεια της αποκόλλησης του από το έδαφος ή ακόμη πως το γλυπτό δεν αποπληρώθηκε ποτέ.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: arxaiaellinika.home.blog

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi