Κύπρος

Κόβουν οικόπεδα στην Πύλα – Άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου (Βίντεο).

Αυξημένη είναι η παρουσία μελών των Ηνωμένων Εθνών, που επιβλέπουν τις εργασίες.

Κόβουν οικόπεδα και ανοίγουν δρόμους στην Πύλα για την κατασκευή οικισμού όπως προνοεί η συμφωνία συναντίληψης που συνομολογήθηκε από τις δύο πλευρές με τα Ηνωμένα Έθνη. Αυξημένη είναι η παρουσία μελών των Ηνωμένων Εθνών, που επιβλέπουν τις εργασίες.

52 από το σύνολο 400 οικοπέδων άρχισαν να διαχωρίζονται στην κοινότητα της Πύλας μετά τη συναντίληψη που επιτεύχθη για την κατασκευή οικιστικής ζώνης, στο σημείο όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια μεταξύ ειρηνευτών και αστυνομικών του κατοχικού καθεστώτος.

Παράλληλα άρχισαν από το κατοχικό καθεστώς οι εργασίες κατασκευής του δρόμου Άρσους – Πύλας. Από νωρίς το πρωί στις οχτώ μαζεύτηκαν μπουλντόζες και εκσκαφής ούτως ώστε να καθαριστεί περιοχή.

Μιλώντας στο Σιγμά ο κοινοτάρχης της Πύλας Σίμος Μυτίδης ανέφερε ότι «σήμερα το πρωί η ώρα οχτώ ξεκίνησαν οι εργασίες ακριβώς πάνω στην πλάτη πίσω από το φυλάκιο το τουρκοκυπριακό περίπου στα 200 m πιο πίσω. Αφορούν τον διαχωρισμό οικοπέδων τα οποία θα παραχωρηθούν σε φτωχές οικογένειες για ιδιοκατοίκηση. Τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι να υλοποιηθεί.

Όσον αφορά το παράνομο τουρκικό φυλάκιο το λεγόμενο άγαλμα που βρίσκεται πάνω από το χωριό της Πύλας, και καταγράφεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως μία μόνιμη παραβίαση, δεν υπάρχει σχετική συμφωνία για να κλείσει ωστόσο υπάρχει η πεποίθηση ότι με την πάροδο των χρόνων θα σταματήσει να επανδρώνεται.

«Είναι ως γνωστόν μία μόνιμη παραβίαση η οποία είναι εκεί από το Σεπτέμβριο του 1974 και ελπίζουμε σε ότι σε βάθος χρόνου μπορεί και να μετακινηθεί» συμπλήρωσε ο κοινοτάρχης.

Ερωτηθείς εάν το φυλάκιο θα παραμείνει στην περιοχή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμμέσως πλην σαφώς άφησε να νοηθεί ότι δεν προβλέπεται η αποχώρησή του στο πλαίσιο της συναντίληψης που έχει επιτευχθεί. «Προφανώς από τη στιγμή που αυτόν παραβιάζει τις πρόνοιες της νεκρής ζώνης είναι το επιθυμητό να φύγει κι αυτό το φιλάκια. Αυτό το οποίο όμως μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εφαρμογή της συναντίληψης και είναι εδώ που θα πρέπει να κάνω μία σημείωση είναι ότι ο πρωταρχικός στόχος των όσων έχουμε δει τον Αύγουστο ήταν η προσπάθεια αμφισβήτησης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης».

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Πύλας στην περιοχή επικρατεί ηρεμία μετά την επίτευξη συμφωνίας και το έργο θα συμβάλει στην προώθηση της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Κυπριακής ΑΟΖ: Συναινεί για πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) η Chevron.

e-enimerosi

Ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων Αζερμπαϊτζάν και ψευδοκράτους.

e-enimerosi

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στήν Κύπρο! H μάστιγα τής εθνοκάθαρσης.

e-enimerosi