Άρθρα ΡεπορτάζΒίντεο

Με την ματιά του αποδήμου ”Φωτιές”

Με το θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα όπου μένετε ακόμα, είναι και το θέμα της πρώτης τηλεοπτικής εκπομπής στο κανάλι του ”Απόδημου Παλμού” κάτι το οποίο θα συνεχίσει για την φετινή χρονιά με εβδομαδιαίες τηλεοπτικές εκπομπές υπό τον τίτλο: ” Με την ματιά του απόδημου”.

Στην εκπομπή συμμετέχουν:

  • Μουρτζούκος Χρήστος: Παρουσιαστής της εκπομπής.
  • Νικολοβγένης Θεόδωρος: Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπολιτικής του Ε.Κ.Π.Α.
  • Ντόλιος Πασχάλης: Πνευμονολόγος στην Αλεξανδρούπολη.
  • Παπαευσταθίου Μάριος: Οικονομολόγος και καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης.
  • Παπαλάσκαρης Θωμάς: Πολιτικός μηχανικός.
”Το διοικείν εστί προβλέπειν” Τάδε έφη από τον Αθηναίο Αλκιβιάδη, πολιτικό και στρατηγό.

Με την οικονομική ζημιά στην εκάστοτε τοπική κοινωνία και στο κράτος, με την καταστροφή της φύσης σε χλωρίδα και πανίδα, να δέχονται καίριο χτύπημα, και φυσικά, η υγεία των πολιτών η οποία επιβαρύνεται.

Με την ατμοσφαιρική ρύπανση να είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία, τώρα επιβαρύνεται και από την τοξικότητα των πυρκαγιών. Κάτι που όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατη έρευνα, η ρύπανση συνδέεται με τις νόσους των πνευμόνων, τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές νόσους και τα εγκεφαλικά.

Η καταστροφή που επέρχεται στις εκάστοτε περιοχές τόσο σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο όσο και στην υγεία των πολιτών, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και φυσικά ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος να δέχεται δυνατό χτύπημα κάθε χρονιά με τα περιστατικά της πυρκαγιάς. Με την πυρκαγιά στην Ρόδο να είναι η ”πληγή” της όλης κατάστασης και η αντιπροσωπευτική εικόνα της πατρίδας μας στο πρόβλημα.

Τα πρώτα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν από δω και πέρα θα είναι η ενημέρωση των μαθητών για τις καταστροφικές πυρκαγιές και να εμφυσήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην αναδάσωση. Να ενημερώνονται τα παιδιά για τον εθελοντισμό και γιατί όχι τα επόμενα χρόνια να είναι και εθελοντές πυροσβέστες, και φυσικά μία αντιπυρική περίοδος η οποία θα πρέπει να ξεκινάει νωρίς την Άνοιξη, από τον Μάρτη και τον Απρίλη και όχι όταν καίγονται οι εκάστοτε περιοχές να τρέχουν ακόμα και οι κάτοικοι των περιοχών με ιδία μέσα να κάνουν την κατάσβεση των πυρκαγιών ή να ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Πώς αντιμετωπίζονται οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών που συμβαίνουν στην πατρίδα μας? Ποια θα πρέπει να είναι η πρόληψη για να μην ξανασυμβούν αυτές οι τεράστιες καταστροφές? Υπάρχουν ελλείψεις στην κατάσβεση των πυρκαγιών? Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στην πρόληψη και στην κατάσβεση των πυρκαγιών? Ποια θα πρέπει να είναι αυτή η υποστήριξη που μπορεί να μας δώσει? Και βέβαια η απογύμνωση του Έβρου, ο ρόλος στην Εθνική ασφάλεια, και ποια θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των στρατιωτικών περιοχών για να μην κινδυνεύουν από τις πυρκαγιές?

Με το 1/3 της Αττικής να έχει καταστραφεί και με τον Έβρο αυτή τη στιγμή να είναι κοντά στο 1.000.000 σε καμένα στρέμματα με τον μισό δασικό χάρτη της περιοχής να έχει εξαφανιστεί, και τις καμένες περιοχές στην Ελλάδα να κοντεύουν και ίσως ξεπεράσουν του 1.500.000 καμένα στρέμματα, σε μία χρονιά πραγματικά δύσκολη, καθώς Σεπτέμβριος μήνας και οι πυρκαγιές μαίνονται ακόμα.

Μερικά από τα ερωτήματα τα οποία μας απαντούν οι εκλεκτοί καλεσμένοι και κάποιες προτάσεις όπου θα πρέπει να ακούσει η κεντρική διοίκηση και ίσως να υιοθετήσει για να μην βιώνουμε κάθε χρόνο αυτές τις καταστροφές.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκπομπή με τις τοποθετήσεις των εκλεκτών καλεσμένων.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi