Ιστορία Πολιτισμός

Μεγάλη Ελλάδα: Δημιουργείται η «Γέφυρα Ελλάδας-Ιταλίας».

Το Newsbomb.gr με τα οδοιπορικά του στη Μεγάλη Ελλάδα, ανέδειξε τον «εν υπνώσει» Ελληνισμό ολόκληρης της περιοχής, ο οποίος πια έχει αρχίσει να ενεργοποιείται… Ήδη, μάλιστα, ξεκινούν σημαντικές πολιτιστικές δράσεις για την ένωση της Μεγάλης Ελλάδας με τη «μητέρα πατρίδα», όπως μας αποκαλούν, με πρώτη αυτή των ανταλλαγών μεταξύ της Κορίνθου και των Συρακουσών.

Κάπου τον 7ο αιώνα π.Χ., οι Κορίνθιοι ίδρυσαν τις Συρακούσες, μια πόλη της Σικελίας που μεγαλούργησε στη συνέχεια, αναδεικνύοντας προσωπικότητες όπως ο Αρχιμήδης. Όπως ανέδειξε το Newsbomb.gr με τα οδοιπορικά του στην Κάτω Ιταλία και Σικελία, στην ευρύτερη Μεγάλη Ελλάδα δηλαδή όπως αποκαλείται η περιοχή από πολλούς -και επίσημα- ακόμα και σήμερα, υπάρχει τεράστιο περιθώριο οι δύο πλευρές του Ιονίου να έρθουν πιο κοντά -όπως παλιά- με αμοιβαία οφέλη και τελικό κερδισμένο τον Ελληνισμό.

Ήδη έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «Γέφυρα Ελλάδας-Ιταλίας» (εμείς στα ρεπορτάζ μας το είπαμε… «Η Μεγάλη Ελλάδα καλεί την Ελλάδα) με πρώτη δράση

Ο Τάκης Σουκαράς, από τη Σπάρτη, που συμμετέχει στη διοργάνωση, μίλησε στο Newsbomb.gr για την πρώτη αυτή δράση, που φέρνει την Κόρινθο με την «αποικία» της, τις Συρακούσες, πιο κοντά, ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα, μετά από αιώνες…

Δείτε το βίντεο:

Στην ανακοίνωση της δράσης αναφέρεται:

«Η πρόταση πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της Κορίνθου και των Συρακουσών αντλεί την έμπνευσή της από μια σπουδαία ιστορική πραγματικότητα. Οι Συρακούσες, η μεγαλειώδης πόλη της Σικελίας, αποτελούν αποικία της αρχαίας Κορίνθου, μιας πόλης πλούσιας σε πολιτισμό και ιστορία.

Αυτή η αρχαιολογική και ιστορική σύνδεση αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για νέες πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων. Με τη σύμπραξη δύο εταιριών και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, στοχεύουμε στην ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού κληροδοτήματος και τη δημιουργία νέων γέφυρων πολιτιστικής ανταλλαγής.

Αυτή η πρωτοβουλία είναι επίσης ένα μήνυμα αναγνώρισης της ιστορικής σχέσης ανάμεσα στην αρχαία Κορίνθο και τις Συρακούσες, καθώς και μια προσπάθεια να σφυρηλατηθούν νέοι πολιτιστικοί δεσμοί που θα συνεχίσουν να ενισχύουν αυτή την σπουδαία σχέση.

Το παρόν αφορά την οργάνωση και υλοποίηση πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της πόλης της Κορίνθου στην Ελλάδα και της πόλης των Συρακουσών στην Ιταλία. Η πρωτοβουλία αυτή θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη εταιριών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη δυνατότητα χρηματοδότησης από ιδρύματα.

Οι εκδηλώσεις που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας θα υποστηριχθούν από ένα δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων των δύο πόλεων, προσφέροντας μια ευρύτερη και πιο εμπλεκόμενη πολιτιστική βάση για την επιτυχία των εκδηλώσεων.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Κορίνθου και των Συρακουσών. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές θα περιλαμβάνουν εκδηλώσεις, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, και πολλές άλλες δραστηριότητες που θα προάγουν τον πολιτισμό και την τέχνη των δύο πόλεων.

Στόχοι
  1. Προώθηση του πολιτισμού και της τέχνης μεταξύ της Κορίνθου και των Συρακουσών.
  2. Δημιουργία διεθνών δεσμών και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ καλλιτεχνών, πολιτιστικών θεσμών και κοινού από τις δύο πόλεις.
  3. Προσέλκυση περισσότερων τουριστών στις δύο πόλεις μέσω της προώθησης του πολιτισμού.
Δράσεις

Οι προτεινόμενες δράσεις για την υλοποίηση της πολιτιστικής ανταλλαγής περιλαμβάνουν:

  1. Έκθεσεις και Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις: Διοργάνωση κοινών εκθέσεων τέχνης και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στις δύο πόλεις.
  2. Θεατρικές Παραστάσεις: Παραγωγή κοινών θεατρικών παραστάσεων που θα παρουσιάζονται ταυτόχρονα σε και τις δύο πόλεις.
  3. Πολιτιστικά Σεμινάρια: Οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και εργαστηρίων με θέμα τον πολιτισμό και την τέχνη.
  4. Συναντήσεις Καλλιτεχνών: Οργάνωση συναντήσεων μεταξύ καλλιτεχνών από τις δύο πόλεις για την ανταλλαγή ιδεών και συνεργασία.
  5. Διακρατικός Πολιτιστικός Εκδηλωτισμός: Διοργάνωση ετήσιου διακρατικού πολιτιστικού εκδηλωτισμού με εκδηλώσεις που θα διαρκούν για περίοδο 2-3 εβδομάδων.
  6. Ανταλλαγή Εκπαιδευτικών και Σπουδαστών: Προώθηση της ανταλλαγής φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών μεταξύ πανεπιστημίων και πολιτιστικών ιδρυμάτων των δύο πόλεων.
  7. Μεσογειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου που θα πραγματοποιείται ετησίως, εναλλάξ μεταξύ των δύο πόλεων και με συνδιοργανωτές και τους δύο Δήμους.
Η επιτυχία της πρωτοβουλίας θα αξιολογηθεί με βάση τα εξής κριτήρια:
  1. Αύξηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο πόλεων.
  2. Αύξηση του αριθμού τουριστών που επισκέπτονται τις δύο πόλεις.
  3. Θετική ανταπόκριση από το κοινό και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

Η πρωτοβουλία για πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ της Κορίνθου και των Συρακουσών έχει ως στόχο να ενισχύσει τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ δύο πόλεων και να προωθήσει τον πολιτισμό και την τέχνη τους. Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και τη δυνατότητα χρηματοδότησης από ιδρύματα, αναμένουμε μια επιτυχημένη υλοποίηση της πρωτοβουλίας και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων, καταλήγει ο Τάκης Σουκαράς».

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

newsbomb

Σχετικές αναρτήσεις

Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής ανά την Ελλάδα.

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi