Διασπορά

Μελβούρνη: Aπόδοση τιμής στον Ελληνοαυστραλό ήρωα πολέμου λοχία Νικόλαο Ροδάκη.

Για σήμερα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί τα αποκαλυπτήρια της πλάκας του μνημείου του Ελληνοαυστραλού ήρωα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, λοχία Νικολάου Ροδάκη στο κοιμητήριο Fawkner, στη Μελβούρνη.

Την εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνικό Παράρτημα RSL Μελβούρνης, σε συνεργασία με τον Γεώργιο Μπάλλα ΟΑΜ, αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους επίσημοι, εκπροσώπων της ελληνικής και της αυστραλιανής κυβέρνησης και ο πρόεδρος της RSL Βικτώριας.

Από την πλευρά της οικογένειας θα παρευρεθεί ο δισέγγονος του λοχία Νικολάου Ροδάκη, Stephen Cairns, προσδίδοντας μια προσωπική νότα σε αυτό το ιστορικό γεγονός.

Κατά τα αποκαλυπτήρια θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη του ήρωα και έπαρση της ελληνικής και αυστραλιανής σημαίας προς τιμήν του.

Η αναζήτηση για την ιστορία του λοχία Ροδάκη αποκάλυψε έναν τάφο χωρίς στοιχεία στο κοιμητήριο Fawkner τον Οκτώβριο του 2022· επιβεβαιώθηκε ότι ανήκει σε αυτόν τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Ποιος ήταν

Γεννημένος στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου 1879, ο Νικόλαος Ροδάκης αντιμετώπισε τις προκλήσεις της ζωής από νεαρή ηλικία, μπαρκάροντας σε διάφορα πλοία με ευρωπαϊκές σημαίες. Ένα από τα μπάρκα τον οδήγησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1902.

Στα 30 του έκανε αίτηση για απόκτηση της αυστραλιανής υπηκοότητας και στο θρήσκευμα δήλωσε μέλος της «Ελληνικής Εκκλησίας». Τελικά, ο Νικόλας εγκαταστάθηκε στο Warrnambool της Βικτώριας, δουλεύοντας ως πυροσβέστης ή εργάτης σε πλοία. Αργότερα, έγινε μηχανοδηγός στους σιδηροδρόμους, ενώ παντρεύτηκε την Ellen (Lydia Nellie) από τη Νέα Ζηλανδία. Το ζευγάρι απέκτησε πέντε παιδιά.

Το 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και στα 36 του χρόνια, ο Νικόλας Ροδάκης κατατάχθηκε στις Αυστραλιανές Αυτοκρατορικές Δυνάμεις (AIF), όπου η εμπειρία του ως πρώην ναυτικού, αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη.

Αρχικά υποδεκανέας, ο Νικόλαος έφτασε στο βαθμό του λοχία στον 4ο Λόχο Πολυβόλων του 14ου Τάγματος Πεζικού.

Για τη γενναιότητά του, του απονεμήθηκε το Αυστραλιανό Στρατιωτικό Μετάλλιο (MM) το 1917.

Τον τελευταίο χρόνο του πολέμου, προσαρτημένος στο 105ο Τάγμα Πεζικού των ΗΠΑ, τιμήθηκε με τον αμερικανικό Σταυρό Διακεκριμένης Υπηρεσίας (DSC) για εξαιρετικό ηρωισμό στη μάχη.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.