ΔιασποράΕιδήσεις και ΝέαΚοινωνία ΚόσμοςΥπηρεσίες

Νέες ταυτότητες: Από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία – Πως θα την αποκτήσουν οι ομογενείς.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Την Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα στο gov.gr για την έκδοση της νέας ταυτότητας, όπως προαναφέραμε σε παλαιότερο άρθρο μας ο πολίτης αναλαμβάνει πρώτα ένα μήνυμα στο κινητό του όπου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού και αργότερα σε ένα διάστημα 7 με 10 ημερών θα ενημερωθείτε εκ νέου για το πότε θα παραλάβει τη νέα του ταυτότητα.

Να ενημερώσουμε πως σε περιπτώσεις έκδοσης νέου δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου, θα καταβάλλεται επιπλέον το ποσό των 9 ευρώ.

Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Για λόγους διευκόλυνσης, η διαδικασία έκδοσης θα γίνεται κατόπιν ραντεβού (στα πρότυπα των ραντεβού για τον εμβολιασμό). Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω πλατφόρμας και ο πολίτης θα λαμβάνει ενημερωτικά sms και email. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Εμπρόσθια πλευρά: Φωτογραφία κατόχου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας,Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ημ. Γέννησης, Ιθαγένεια, Ημ. Έκδοσης, Ημ. Λήξης, Αρχή Έκδοσης, Υπογραφή Κατόχου.
Πίσω πλευρά: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ομάδα αίματος (προαιρετικά), Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος). Εφόσον αποφασισθεί σχετικά, έχει προβλεφθεί χώρος για να τυπωθεί ο Προσωπικός Αριθμός πολίτη.
Πως θα την αποκτήσουν οι ομογενείς.

Όσον αφορά τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, δεν μπορούν να εκδώσουν νέο δελτίο ταυτότητας από τα εκάστοτε προξενεία. Θα πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα για να γίνει η έκδοση του νέου δελτίου. Να διευκρινιστεί ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί λόγω υλικοτεχνικών υποδομών, διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα και υποδομές στα εκάστοτε προξενεία του εξωτερικού για να γίνει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Να σημειώσουμε ότι κατόπιν της αίτησης και αργότερα του ραντεβού ο πολίτης μεταβαίνει στο αστυνομικό τμήμα κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό από το εξωτερικό.

Είναι μία διαδικασία καινούργια όπου από την Δευτέρα ξεκινάει στην Ελλάδα και καλώς εχόντων των πραγμάτων κάποια στιγμή στο μέλλον να είναι εφικτό και από τα προξενεία έτσι ούτως ώστε να εκδίδονται οι νέες ταυτότητες.

Και αυτό, για το λόγο ότι στην ψηφιακή πύλη του gov.gr για τους Έλληνες του εξωτερικού δεν υπάρχει ακόμα αυτή υπηρεσία που θα είναι εφικτό για τους ομογενείς να κάνουν την αίτηση τους και να έρχεται ειδοποίηση για το πότε θα μεταβούν στο ραντεβού για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας. Όπως προαναφέραμε παραπάνω ίσως να γίνει στο μέλλον, θα πρέπει να περιμένουμε να τρέξει πρώτα στην Ελλάδα και αργότερα, πιθανών να εναρμονιστούν με την διαδικασία αυτή και να εξοπλιστούν τα προξενεία με όλες αυτές τις υποδομές που προαναφέραμε. Μέχρι τότε οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να μεταβούν στην Ελλάδα για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας.

Τώρα, όσοι Έλληνες του εξωτερικού δεν μπορούν να μεταβούν για κάποιο λόγο στην Ελλάδα μέχρι και την 3η Αυγούστου 2026 όπου θα παύουν να ισχύουν οι παλιές ταυτότητες, τότε θα πρέπει να έχουν ήδη εκδώσει το διαβατήριό τους (από τα προξενεία όσοι δεν έχουν) κάτι το οποίο είναι εφικτό για να μπορούν να έχουν ένα δημόσιο και ταξιδιωτικό έγγραφο.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος