Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους επέτρεψε στα λουλούδια να ευδοκιμήσουν σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο.

Ο γιγαντιαίος αστεροειδής που έσβησε τους δεινόσαυρους στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου (πριν από 145 εκατομμύρια έως 66 εκατομμύρια χρόνια) άφησε τα λουλούδια σχετικά αβλαβή και τα άνθη ευδοκίμησαν στη συνέχεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η Γη έχασε τα τρία τέταρτα του είδους της, συμπεριλαμβανομένων όλων των δεινοσαύρων που δεν ήταν πτηνά, όταν ένας αστεροειδής χτύπησε τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτή την κατακλυσμική περίοδο το γεγονός της μαζικής εξαφάνισης Κρητιδικού-Παλαιογενούς (K-Pg). 

Το νέο μοντέλο αποκαλύπτει ότι, παρά την εκτεταμένη καταστροφή, οι μεγάλες οικογένειες ανθισμένων φυτών, που ονομάζονται αγγειόσπερμα, ήταν αρκετά προσαρμοστικές για να επιβιώσουν από το θανατηφόρο γεγονός και να καρπωθούν τα οφέλη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Biology Letters

«Μετά την εξαφάνιση των περισσότερων ειδών της Γης στο K-Pg, τα αγγειόσπερμα εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα, παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο τα θηλαστικά ανέλαβαν μετά τους δεινόσαυρους, και τώρα σχεδόν όλη η ζωή στη Γη εξαρτάται οικολογικά από τα ανθοφόρα φυτά», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Jamie. Ο Thompson, ένας μεταδιδακτορικός εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Bath στην Αγγλία, είπε σε μια δήλωση. 

Οι ερευνητές δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα ανθοφόρα φυτά στο αρχείο απολιθωμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου αποτελείται από μεμονωμένα φύλλα που δεν είναι προσκολλημένα σε άλλα φυτικά όργανα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 στο περιοδικό The Paleontological Society Papers. Υπάρχουν ενδείξεις για εξαφανίσεις ανθοφόρων φυτών μετά το χτύπημα του αστεροειδούς, αλλά όχι για εκτεταμένη πτώση όπως σε άλλους τύπους οργανισμών. 

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς ανταποκρίθηκαν τα ανθοφόρα φυτά στο γεγονός της εξαφάνισης του K-Pg, οι συγγραφείς της νέας μελέτης εξέτασαν σημαντικές γενεαλογίες ανθοφόρων φυτών που είχαν χαρτογραφηθεί προηγουμένως από μεταλλάξεις DNA χιλιάδων ειδών. 

Χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να υπολογίσουν ότι τα ανθοφόρα φυτά παρουσίασαν ένα σχετικά σταθερό ρυθμό εξαφάνισης με την πάροδο του χρόνου, χωρίς στοιχεία μαζικής εξαφάνισης. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μεμονωμένα είδη χάθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μεγαλύτερες οικογενειακές ομάδες επέζησαν, σύμφωνα με τη μελέτη. 

Οι περισσότερες από τις οικογένειες ανθοφόρων φυτών που βλέπουμε σήμερα εμφανίστηκαν πριν από την εκδήλωση K-Pg, με τους προγόνους των σύγχρονων ορχιδέων, των μανόλιων και της μέντας να ζουν δίπλα στους δεινόσαυρους. Μετά την εξαφάνιση του K-Pg, τα ανθοφόρα φυτά που επέζησαν εξαπλώθηκαν και διαφοροποιήθηκαν. 

«Τα ανθοφόρα φυτά έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα προσαρμογής: χρησιμοποιούν μια ποικιλία μηχανισμών διασποράς και επικονίασης των σπόρων, μερικά έχουν αντιγράψει ολόκληρο το γονιδίωμά τους και άλλα έχουν εξελίξει νέους τρόπους φωτοσύνθεσης», ο συγγραφέας της μελέτης Santiago Ramírez-Barahona, ερευνητής στο το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, ανέφερε στην ανακοίνωση. «Αυτή η «δύναμη των λουλουδιών» είναι που τους κάνει αληθινούς επιζώντες της φύσης».

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: photokai/Shutterstock)

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας