Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο χειμώνας έρχεται να καταστρέψει την ατμόσφαιρα του Πλούτωνα μέχρι το 2030, λέει η μελέτη

Η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα μπορεί να καταρρεύσει εντελώς και να παγώσει μέχρι το 2030, σύμφωνα με 28ετή μελέτη του μικρού, ψυχρού πλανήτη νάνου στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος.

Κάθε 248 χρόνια, ο Πλούτωνας ολοκληρώνει μια άλλη τροχιά γύρω από τον ήλιο. Αυτή η μεγάλη τροχιά και η μεγάλη απόστασή της από το αστέρι σημαίνει ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας είναι μεταξύ μείον 378 και μείον 396 βαθμούς Φαρενάιτ.
Αλλά ο Πλούτωνας, ο οποίος έχει υποβληθεί στον «πλανήτη ή πλανήτη νάνου»; συζήτηση για χρόνια, είναι το πιο απομακρυσμένο του είδους του με μια ατμόσφαιρα στο ηλιακό μας σύστημα. Η ατμόσφαιρα αποτελείται κατά μεγάλο μέρος από άζωτο, με υπαινιγμούς μονοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου.
Μια διεθνής συνεργασία επιστημόνων από οκτώ χώρες μελέτησε την ατμόσφαιρα του Πλούτωνα και την εξέλιξή του από το 1988 με τη χρήση τηλεσκοπίων εδάφους. Αυτές οι παρατηρήσεις συγκρίθηκαν με τις πρόσθετες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το διαστημικό σκάφος New Horizons που διέρρευσε ο Πλούτωνας το 2015.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics πρόσφατα μοιράζεται στοιχεία σχετικά με την ατμόσφαιρα του Πλούτωνα που συγκεντρώθηκε μεταξύ 1988 και 2016.
Τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να μοντελοποιήσουν εποχές στον Πλούτωνα και πώς αυτοί αντιδρούν στο ποσό του ηλιακού φωτός που λαμβάνει κατά τη διάρκεια διαφορετικών τμημάτων της τροχιάς του. Οι ερευνητές μπόρεσαν να καταγράψουν πώς εξελίσσεται η επιφανειακή πίεση κατά τη διάρκεια των εποχών στον Πλούτωνα.
Αυτό βοήθησε στη ζωγραφική μια πλήρη εικόνα της ατμόσφαιρας, συμπεριλαμβανομένης της πυκνότητας, της πίεσης και της θερμοκρασίας.
“Αυτό που έβλεπε η μελέτη ήταν όταν ο Πλούτωνας ήταν πιο μακριά από τον Ήλιο και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο το άζωτο παγώνει έξω από την ατμόσφαιρα”, δήλωσε ο Andrew Cole, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Τασμανίας , σε μια δήλωση.
“Η ατμοσφαιρική πίεση έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αλλά καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται, η μοντελοποίησή μας έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας θα συμπυκνώνονταν σχεδόν σε τίποτα”, δήλωσε. “Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι μέχρι το 2030 η ατμόσφαιρα πρόκειται να παγώσει και να εξαφανιστεί σε όλο τον πλανήτη”.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν όταν οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν αστεροειδείς αποκρυπτογραφίες εδάφους, όταν οι πλανήτες περνούσαν μπροστά από τα αστέρια του φόντου. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να μετρήσουν πόσο φωτός του φωτός απορροφάται από την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη.
Αυτές οι παρατηρήσεις είναι δύσκολες. Τα τηλεσκόπια πρέπει να τοποθετηθούν στο σωστό σημείο για να συλλάβουν όταν μια διαδρομή που σκιαγραφείται από τη σκιά του πλανήτη περνά και από ένα σημείο στη Γη. Αυτό διαρκεί μόνο ένα λεπτό ή δύο.
Αν η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα καταρρεύσει και παγώσει, ο πλανήτης νάνων μπορεί να φαίνεται φωτεινότερος στον ουρανό μας επειδή θα αντανακλά περισσότερο ηλιακό φως, είπε ο Cole.
“Το εντυπωσιακό κόκκινο έδαφος που εμφανίζεται στις εικόνες των New Horizons θα μπορούσε να εξασθενίσει αν χιονίσει κάτω από παγετό αζώτου”, είπε. “Αυτή η έρευνα έχει αποφασιστική σημασία για την προώθηση της κατανόησης του Πλούτωνα και για τον έλεγχο αυτών που γνωρίζουμε για τις ατμόσφαιρες, τις παγωμένες πηγές και το κλίμα σε ακραίες συνθήκες”.
πηγή: cnn.com

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας