Διασπορά

Ο ελληνοαυστραλός Αντώνης Πιπερόγλου υπερασπίζεται τους ιθαγενείς της Αυστραλίας.

Ο Δρ Αντώνης Πιπέρογλου είναι Ανώτερος Λέκτορας στην Παγκόσμια Διασπορά στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Μοιράζεται με το SBS Greek της Αυστραλίας την άποψή του για το Δημοψήφισμα για τη Φωνή των Ιθαγενών.

Δρ. Αντώνης Πιπέρογλου: «Είμαι εδώ για να υποστηρίξω μια συλλογική προσπάθεια για την απόκτηση μιας Φωνής για τους Αυτόχθονες Λαούς που θα κάνουν παραστάσεις στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Αυτό έχει καθυστερήσει πολύ στην ιστορία της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία ζει με μια ιδιαίτερη πληγή, η οποία σχετίζεται με την ιστορία μας για την αποικιοκρατία.

Ως Έλληναοαυστραλός, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ήρθαμε εδώ στα εδάφη τους και να βρούμε αλληλεγγύη στη συλλογική προσπάθειά τους να διαπραγματευτούν με τις επιχειρήσεις του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου για να έχουν ισχυρότερο λόγο και διεκδίκηση στο πώς η ζωή τους διαμεσολαβείται και διοικείται από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, χώρες όπως ο Καναδάς, σε μικρότερο βαθμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και, ιδιαίτερα, η Νέα Ζηλανδία, έχουν ισχυρά φόρουμ εκπροσώπησης στο πολιτικό τους σύστημα.

Και έτσι, η Αυστραλία, σε παγκόσμιο επίπεδο, υστερεί στο πώς να αντιμετωπίσει τη διπλή δυναμική της κληρονομιάς της βρετανικής αποικιοκρατίας και το δώρο της πολυπολιτισμικής πραγματικότητας».

SBS: Έχουμε ακούσει από μέλη της κοινότητάς μας ότι αυτού του είδους η εκπροσώπηση θα πρέπει επίσης να γίνει πραγματικότητα για τις εθνοτικές κοινότητες. Ως μέλος μιας εθνικής κοινότητας, πώς εφαρμόζετε αυτού του είδους τα επιχειρήματα;

Δρ. Αντώνης Πιπέρογλου: «Πιστεύω ιδιαίτερα ότι αυτό που ονομάστηκε πολυπολιτισμικές υποθέσεις ή υποθέσεις εθνοτικών κοινοτήτων πρέπει να έχει ισχυρή θέση στη λήψη αποφάσεων της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να ισοδυναμεί με μόνιμη πολιτική εκπροσώπηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπως παρουσιάζεται στον αυστραλιανό λαό στο επερχόμενο δημοψήφισμα του Voice.

Ο λόγος για τον οποίο το λέω αυτό είναι επειδή η μόνιμη πολιτική εκπροσώπηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο πρέπει να είναι για όλους τους Αυστραλούς.

Ωστόσο, η ιστορική πραγματικότητα – η ιστορία μας της αποικιοκρατίας – οδήγησε σε μια ακραία διαταραχή της ζωής και του πολιτισμού των ιθαγενών και των κατοίκων του στενού Torres Strait και αυτή η ιστορική αδικία δεν μπορεί να παραγνωριστεί.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Αρχική εικόνα: Dr. Andonis Piperoglou / SBS Greek / Panos Apostolou

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.