Ιατρική Βιολογία

Ο εμβολιασμός με μία δόση AstraZeneca και μία Pfizer είναι ασφαλής και αποτελεσματικός

Ισπανική μελέτη για τη συνδυαστική χρήση εμβολίων κατά του κορονοϊού διαπίστωσε ότι η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου της Pfizer σε άτομα που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Η μελέτη Combivacs, που διεξήχθη από το κρατικό Ινστιτούτο Υγείας Carlos III της Ισπανίας, διαπίστωσε ότι η παρουσία αντισωμάτων IgG στην κυκλοφορία του αίματος ήταν μεταξύ 30 και 40 φορές υψηλότερη σε άτομα που έκαναν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνο μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Εν τω μεταξύ, η παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων αυξήθηκε κατά επτά φορές μετά τη χορήγηση της δόσης του εμβολίου Pfizer, ήτοι πολύ περισσότερο από ό,τι παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, όπου τα εξουδετερωτικά αντισώματα διπλασιάστηκαν.

Περίπου 670 εθελοντές ηλικίας 18-59 ετών που είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca συμμετείχαν στη μελέτη, με περίπου 450 εξ αυτών να λαμβάνουν ως δεύτερη δόση το εμβόλιο της Pfizer.

Μόνο το 1,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες περιορίστηκαν σε πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και γενική αδιαθεσία, δήλωσε η Δρ Magdalena Campins, από τους επικεφαλής της μελέτης. “Δεν είναι συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά”, πρόσθεσε.

Σε έτερη μελέτη “mix-and-match” που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πρώτα ευρήματα έδειξαν πρόσφατα ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με αρχικά με το εμβόλιο της Pfizer και ακολούθως με το εμβόλιο της AstraZeneca, ή αντίστροφα, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους ή ρίγη παρά όταν ελάμβαναν δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου. Τα δεδομένα για τις ανοσολογικές αντιδράσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Η Ισπανία ξεκίνησε τη μελέτη ώστε να καθορίσει τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα μετά τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, λόγω ανησυχιών σχετικά με εμφάνιση θρομβώσεων σε ανθρώπους νεότερης ηλικίας.

Αυτός ο περιορισμός προκάλεσε εκτεταμένη αβεβαιότητα, καθώς σημαίνει ότι ορισμένα νεότερα άτομα που είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca αποκλείστηκαν από τη λήψη της δεύτερης δόσης.

“Τα σημερινά αποτελέσματα υποστηρίζουν τη δυνατότητα εμβολιασμού ασθενών που έλαβαν την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά η απόφαση δεν εξαρτάται από τους ερευνητές αυτής της μελέτης”, δήλωσε ο Jesus Antonio Frias, διευθυντής κλινικών του Carlos III.

Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα. Ακολουθήστε μας και στο Google news.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi