Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Οι Νεάντερταλ κυνηγούσαν λιοντάρια των σπηλαίων πριν από 48.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες που αναλύουν τα οστά λιονταριού των σπηλαίων ανακάλυψαν τις αρχαιότερες ενδείξεις ότι οι Νεάντερταλ κυνηγούσαν λιοντάρια των σπηλαίων, καθώς και το αρχαιότερο όπου χρησιμοποιούσαν δέρμα λιονταριού για πολιτιστικούς σκοπούς.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ποια θα μπορούσε να είναι η αρχαιότερη απόδειξη ότι οι Νεάντερταλ σκότωσαν ένα λιοντάρι της σπηλιάς, πιθανότατα έρποντας πίσω από αυτό ενώ ακουμπούσε και το μαχαίρωναν στην κοιλιά, αποκαλύπτουν αρχαία οστά που ανακαλύφθηκαν στη Γερμανία.

Ένα τραύμα διάτρησης σε ένα από τα πλευρά του λιονταριού δείχνει ότι το όπλο τρύπησε ζωτικά όργανα πριν σφηνώσει στο στήθος του ζώου. Το κυνήγι έγινε πριν από περίπου 48.000 χρόνια, κατά τη Μέση Παλαιολιθική (πριν από 300.000 έως 30.000 χρόνια).

Προηγούμενες μελέτες του σχεδόν ολοκληρωμένου σκελετού του λιονταριού του σπηλαίου – τον οποίο οι ερευνητές ανακάλυψαν στο Siegsdorf, στη νότια Γερμανία, το 1985 – αποκάλυψαν σημάδια κοπής σε πολλά οστά, υποδηλώνοντας ότι οι Νεάντερταλ τον έσφαξαν. Όμως, μέχρι τώρα, παρέμενε ασαφές εάν οι συγγενείς μας κυνήγησαν το ζώο ή απλώς πείραξαν το κουφάρι του.

«Τα νέα ευρήματα από το Siegsdorf συνεισφέρουν σε ένα μοναδικό στιγμιότυπο στη ζωή των τροφοσυλλεκτών της ύστερης Μέσης Παλαιολιθικής», έγραψαν οι ερευνητές σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (12 Οκτωβρίου) στο περιοδικό Scientific Reports. «Η ανάλυσή μας δείχνει για πρώτη φορά ότι οι Νεάντερταλ ήταν ικανοί να κυνηγούν ενεργά λιοντάρια των σπηλαίων χρησιμοποιώντας απλά ξύλινα δόρατα».

Οι Νεάντερταλ είναι μια εξαφανισμένη γενεαλογία ανθρώπων, που εμφανίστηκαν περίπου 400.000 χρόνια πριν και εξαφανίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια. Είναι οι πιο γνωστοί συγγενείς του σύγχρονου ανθρώπου και διασταυρώνονται με το είδος μας (Homo sapiens). Οι Νεάντερταλ ήταν επιδέξιοι κυνηγοί και έσφαξαν μεγάλα σαρκοφάγα για κατανάλωση και πολιτιστικούς ή συμβολικούς σκοπούς, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η διάτρηση στο οστό του λιονταριού του σπηλαίου (Panthera spelaea) είναι υπό γωνία και μοιάζει με βλάβες που βρέθηκαν σε σπονδύλους ελαφιού που είναι γνωστό ότι έχουν προκληθεί από ξύλινα δόρατα του Νεάντερταλ, σύμφωνα με τη μελέτη. Η έλλειψη σημαδιών στα δόντια στα πλευρά του λιονταριού και το σχήμα της παρακέντησης αποκλείουν την πιθανότητα να το σκότωσε άλλο αρπακτικό.

Αφού οι κυνηγοί του Νεάντερταλ έσφαξαν το λιοντάρι του σπηλαίου, πιθανότατα έγδυσαν το κουφάρι, κόβοντας το κρέας και τα σπλάχνα και εγκαταλείποντας τα υπόλοιπα. Τα κομμένα σημάδια δείχνουν ότι σφαγιάστηκε στο μέχρι θανάτου, έγραψε η ομάδα, προσθέτοντας ότι το λιοντάρι ήταν πιθανότατα σε «κακή κατάσταση» όταν πέθανε.

Η νέα μελέτη βρήκε επίσης αυτό που μπορεί να είναι τα πρώτα στοιχεία ότι οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν ένα λιοντάρι σπηλιάς, ενδεχομένως ως ρούχα ή κλινοσκεπάσματα.

Οι ερευνητές βρήκαν κομμένα σημάδια στα δάχτυλα των ποδιών από τρία λιοντάρια των σπηλαίων που χρονολογούνται μεταξύ 55.000 και 45.000 ετών που υποδηλώνουν ότι τα ζώα είχαν ξεφλουδιστεί και τα νύχια τους διατηρήθηκαν. Τα οστά που βρέθηκαν το 2019 από το σπήλαιο Einhornhöhle, ή το σπήλαιο του μονόκερου, στην κεντρική Γερμανία, ήταν άθικτα, άθικτα και στερούνταν οποιωνδήποτε διακριτικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με οστά που χρησιμοποιούνται ως μενταγιόν ή σε ρούχα, ωθώντας τους ερευνητές να πιστέψουν ότι τα νύχια είχαν αφεθεί μέσα στο δέρμα του λιονταριού.

«Αυτά τα σπάνια στοιχεία δείχνουν ότι οι ανθρωπίνοι της Μέσης Παλαιολιθικής εποχής μπορούσαν να επεξεργάζονται προσεκτικά μεγάλες γούνες σαρκοφάγων για να αφήσουν αισθητικά στοιχεία όπως τα νύχια στη θέση τους», έγραψαν στη μελέτη.

Και οι δύο ανακαλύψεις «παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά και την πολυπλοκότητα των Νεάντερταλ».

Νεάντερταλ που σφάζουν το πρόσφατα σκοτωμένο λιοντάρι της σπηλιάς από το Siegsdorf. (Graphics by Julio Lacerda. ©NLD)
google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: Julio Lacerda. ©NLD

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας