Κύπρος

Οι Τούρκοι κλέβουν και τις περιουσίες των εγκλωβισμένων.

Νέα τροπή παίρνει το θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, αφού οι Τούρκοι κλέβουν τα οικόπεδα των Ελληνοκυπρίων μπροστά στα μάτια τους.
Νέα διάσταση λαμβάνει το θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, καθώς οι Τούρκοι κλέβουν τα οικόπεδα των εγκλωβισμένων μπροστά στα μάτια τους. Κατοικίες τριών υπνοδωματίων προς πώληση και ενοικίαση φυτρώνουν η μια δίπλα στην άλλη σε τρία – τέσσερα σημεία μέσα στην κατοικημένη περιοχή του Ριζοκαρπάσου. Τα αναπτυξιακά έργα ξεκίνησαν την περίοδο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το 2019, και πλέον έχουν ολοκληρωθεί, προσφέροντας διαμονή σε τουρίστες από Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία και άλλες χώρες.

Ο αριθμός των παραθεριστικών κατοικιών ανέρχεται σε μερικές δεκάδες.  Ένα από αυτά τα συγκροτήματα ανηγέρθη σ’ ένα κτήμα 44 σκαλών, ο ιδιοκτήτης του οποίου ζει στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, όταν πριν από 1,5 χρόνο επισκέφθηκε τον τόπο καταγωγής του, έχοντας πληροφορηθεί από τους συγχωριανούς του γι’ αυτήν την εξέλιξη, αντίκρισε προς έκπληξή του τα νεόκτιστα σπίτια μέσα στο οικόπεδό του.

Η μαρτυρία του Στέλιου Ξιουρή

Η «Σ» εξασφάλισε αποκλειστική μαρτυρία από τον Ριζοκαρπασίτη, ο οποίος είδε την περιουσία του να βρίσκεται στα χέρια άλλων, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό. Ο συνταξιούχος – επιχειρηματίας στο Λονδίνο, Στέλιος Ξιουρής, αναφέρει ότι η ανέγερση των οικοδομών έγινε εν αγνοία του, χωρίς να επικοινωνήσουν οι κατοχικές «αρχές» μαζί του. «Κανένας δεν ρωτάει κανέναν», σχολιάζει. Ο κ. Ξιουρής βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν είδε άγνωστους εργάτες να τοποθετούν θεμέλια κτηρίων στο δικό του οικόπεδο. «Δεν ήθελα να μιλήσω στους εργάτες για να μην παρεξηγηθώ. Τι να τους πω; Εγώ είμαι ο Στέλιος ο Ξιουρής και διεκδικώ την περιουσία μου; Ό,τι θέλουν κάνουν. Βαστούν και το κρέας και το μαχαίρι».

WhatsApp Image 2023-12-30 at 14.12.00.jpeg

Ερωτηθείς για το πώς ένιωσε όταν αντίκρισε αυτήν την εικόνα, απαντά: «Πάγωσαν τα πόδια μου και δεν μπορούσα να μιλήσω. Νιώθω θλίψη». Όπως εξηγεί, χέρι στη μεγάλη οικογενειακή του περιουσία έβαλαν οι Τούρκοι και σε άλλο χωράφι, το οποίο μετέτρεψαν σε χώρο στάθμευσης στην πλατεία του χωριού εδώ και περίπου επτά με οκτώ χρόνια, ενώ το αρχοντικό του σπίτι το διαχειρίζεται το «δημαρχείο» από το 1985, ενοικιάζοντας το κάθε δωμάτιο 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Ο κ. Ξιουρής είναι αναγκασμένος κάθε χρόνο που επισκέπτεται το χωριό του να αντικρίζει αυτό το θέαμα εις βάρος της οικογένειάς του και να βλέπει την περιουσία του σε ξένα χέρια, χωρίς να δέχεται ερωτήσεις ή να λαμβάνει απαντήσεις από επίσημους φορείς, για όσα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια των συγχωριανών του, προσθέτοντας ότι «μπορεί να πήραν και άλλα κομμάτια».

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί

Ωστόσο, σε δήλωσή του την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι παρακολουθείται το θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και εξετάζεται η λήψη αποτελεσματικών νομικών μέτρων. «Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές σε σχέση με τον σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών. Αναζητούνται και εξετάζεται η λήψη αποτελεσματικών νομικών μέτρων, που να μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε τέτοιες ενέργειες. Μελετώνται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτή η ρύθμιση και, μόλις ληφθούν αποφάσεις, θα ανακοινωθούν».

Ερωτηθείς για το αν η Κυβέρνηση διαθέτει στοιχεία για τους εμπλεκομένους που σφετερίζονται τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, απάντησε ότι «έχουμε στοιχεία, συλλέγονται στοιχεία διαρκώς, τόσο για νομικά όσο και για φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται. Είναι ένα ζήτημα που παρακολουθούμε στενά και διαρκώς. Η Κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της και προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στην εξέταση τού πλαισίου», συμπλήρωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σημερινή

Σχετικές αναρτήσεις

Κυπριακής ΑΟΖ: Συναινεί για πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) η Chevron.

e-enimerosi

Ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων Αζερμπαϊτζάν και ψευδοκράτους.

e-enimerosi

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στήν Κύπρο! H μάστιγα τής εθνοκάθαρσης.

e-enimerosi