Διεθνή

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι μιλά για την αναίμακτη απελευθέρωση της Κριμαίας.

Ο Ζελένσκι μιλά για την καταπολέμηση της διαφθοράς εν καιρό πολέμου, την αναίμακτη απελευθέρωση της Κριμαίας, τη μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ, την πιθανότητα εκλογών το επόμενο έτος και την ανάπτυξη της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «είναι ήδη ξεκάθαρο ότι (ο Πούτιν) δεν μας έχει απασχολήσει όπως ήθελε. Το κάναμε, (αμυνθήκαμε από την επίθεσή του), αυτή είναι ήδη μια μεγάλη νίκη για τον λαό», είπε και συνέχισε όσον αφορά το Ισραήλ «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για πολύ καιρό χωρίς να χάσουμε κόσμο. Μπορεί να είναι έτσι. Ελαχιστοποιήστε τις απώλειες ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ. Μπορείς να ζήσεις έτσι». Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο αν θα μπορούσε να τα φέρει τον πόλεμο στο εσωτερικό της Ρωσίας. «Θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να μείνουμε σίγουρα μόνοι», πιστεύει ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, άν ουκρανικά στρατεύματα σταλούν στη Ρωσία, τότε οι σύμμαχοι ενδέχεται να αρνηθούν να βοηθήσουν το Κίεβο.

Εγγυήσεις ασφάλειας

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας διστάζουν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, καθώς φοβούνται μια άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα, αν και δεν αποκλείει ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Από τις ΗΠΑ, πιθανώς έχουμε το ισραηλινό μοντέλο, όπου υπάρχουν όπλα, τεχνολογίες, εκπαίδευση και οικονομική βοήθεια», είπε.

Είναι δυνατές συμφωνίες για ορισμένα θέματα με άλλους εταίρους.

«Θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις, όπλα, οικονομικά, συστήματα αεράμυνας, αεροσκάφη – το μενού είναι μεγάλο, αλλά ο πελάτης είναι διαφορετικός, ας το πούμε έτσι. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι μια πιο ισχυρή διμερής συνθήκη, και με τη Βρετανία – ισχυρή», είπε.

«Υπάρχουν κράτη που απλά δεν έχουν όπλα, αλλά έχουν οικονομικά, σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση επανειλημμένης επίθεσης».

Αναφερόμενος στα στρατεύματα από τις χώρες του ΝΑΤΟ που θα μπορούσαν να πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας, δήλωσε πως δεν βρίσκεται στο τραπέζι: «Δεν τους χρειαζόμαστε, γιατί θα ήταν πόλεμος του ΝΑΤΟ και αυτό θα σήμαινε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία αναμένει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2024, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

«Εάν προσκληθούμε, υπάρχουν χώρες που έχουν δείξει σημάδια ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι από ένα μέλος μεταξύ των συμμάχων. Λοιπόν, για παράδειγμα, οι Σουηδοί εταίροι μας. Μια πρόσκληση δεν είναι το παν, αλλά είναι πολύ, πολύ κοντά», πιστεύει.

Απελευθέρωση της Κριμαίας.

Ο Ζελένσκι εξακολουθεί να ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν εχθροπραξίες στην Κριμαία. Ελπίζει ότι η απελευθέρωση θα πραγματοποιηθεί μέσω πολιτικής πίεσης.

«Πιστεύω ότι είναι δυνατό να πιέσουμε πολιτικά για την αποστρατιωτικοποίηση της Ρωσίας στο έδαφος της ουκρανικής Κριμαίας. Αυτό θα ήταν καλύτερο. Οποιαδήποτε μάχη θα είχε απώλειες, όπου κι αν είναι. Όλα πρέπει να υπολογιστούν».

Η διαφθορά είναι προδοσία

«Στο νομοθετικό σώμα θα προσφερθούν οι προτάσεις μου σχετικά με την εξίσωση της διαφθοράς σε καιρό πολέμου με την προδοσία. Καταλαβαίνω ότι ένα τέτοιο όπλο δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνιμα στη δημόσια σφαίρα, αλλά σε καιρό πολέμου, νομίζω ότι θα βοηθήσει… Αναπτύσσουμε μια δημοκρατική κοινωνία. Και είναι πολύ σημαντικό να μην γυρίσετε τις βίδες», είπε ο Ζελένσκι.

Πιστεύει ότι ένας τέτοιος νόμος θα γίνει ένα «σοβαρό εργαλείο για να κάνει τους ανθρώπους να μην σκέφτονται καν» την υπεξαίρεση δημοσίων πόρων.

«Αλλά αυτό δεν είναι πυροβολισμός, δεν είναι σταλινισμός. Είναι απλά αυτό: Εάν υπάρχουν στοιχεία, το άτομο πρέπει να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα», είπε.

Σχετικά με πιθανούς διεφθαρμένους στον κύκλο του, ο Ζελένσκι είπε ότι είναι έτοιμος να απολύσει όποιον κριθεί ένοχος. «Δεν έχω «δικό μου» ή «δεν έχω δικό μου». Υπάρχει ένας τίμιος ή ένας ανέντιμος άνθρωπος. Εάν υπάρχουν στοιχεία ότι ένα άτομο είναι ανέντιμο, θα απολύσω ένα τέτοιο άτομο. Δεν έχω κανένα εσωτερικό πρόβλημα με αυτό».

Εκλογές νέου προέδρου και βουλής

«Δεν θέλω οι αρχές να έχουν τη στάση που κρατούν στις θέσεις τους. Δεν κολλάω σε τίποτα. Θα ήθελα να γίνουν εκλογές», είπε ο Ζελένσκι, απαντώντας στο ερώτημα αν θα γίνουν εκλογές στην Ουκρανία, στις οποίες επιμένουν οι διεθνείς εταίροι.

Δεν τον πειράζει καν αν συμβεί του χρόνου. Αλλά υπό προϋποθέσεις: «Εάν (οι σύμμαχοι) είστε έτοιμοι να μου δώσετε 5 δισεκατομμύρια γιατί δεν μπορώ να πάρω μόνο 5 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μου φαίνεται ότι αυτό είναι το ποσό που χρειάζεται για να διεξαχθούν εκλογές σε κανονικό χρόνο.

«Και σε καιρό πολέμου, δεν ξέρω ποιο είναι αυτό το ποσό, γι’ αυτό είπα – εάν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μας δώσουν οικονομική υποστήριξη. Λυπάμαι, δεν ζητάω τίποτα. Δεν θα κάνω εκλογές επί πιστώσει. Δεν θα πάρω λεφτά από τα όπλα και θα τα δώσω ούτε για εκλογές».

Και αυτές οι εκλογές πρέπει να οργανωθούν και να γίνουν και με τη συμμετοχή συμμάχων.

«Το πιο σημαντικό: ας πάρουμε ρίσκα μαζί. Οι παρατηρητές θα πρέπει στη συνέχεια να είναι στα χαρακώματα, θα πρέπει να σταλούν στην πρώτη γραμμή».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από τους συμμάχους σχετικά με αυτό το θέμα.

google news
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.