Κοινωνία Κόσμος

Παναγία των Παρισίων: «Πλημμύρα» δωρεών μετά την πυρκαγιά

Οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι της Γαλλίας και συνολικά ο επιχειρηματικός κοσμός συγκλονισμένοι από την καταστροφή που υπέστη ένα μνημείο με ιστορία οχτώ αιώνων δεσμεύονται να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. Την ίδια ώρα οι αρχές προσπαθούν να αποτιμήσουν την έκταση των ζημιών και να προστατεύσουν ό,τι διασώθηκε, ενώ η εισαγγελία της πόλης έχει αναλάβει να ρίξει στο φως στις συνθήκες που οδήγησαν στην πυρκαγιά.  Οι πρώτες ενδείξεις αποκαλύπτουν ότι ήταν μάλλον ατύχημα.

Την αρχή έκανε ο Φρανσουά Αρνί Πινό του ομίλου Kering, που ελέγχει τον οίκο Gucci. O δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για τις εργασίες ανοικοδόμησης, εκφράζοντας τη θλίψη του για την «τραγωδία, που έπληξε τους Γάλλους και όλους όσους συγκινούνται από πνευματικές αξίες».

Τη σκυτάλη έλαβε στη συνέχεια η οικογένεια Αρνό του κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH. Ο επικεφαλής του ομίλου και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Μπερνάρ Αρνό, θα δωρήσει 200 εκατ. ευρώ, ενώ προσφέρει και τις υπηρεσίες του ανθρώπινου δυναμικού του, όπως ειδικών στην αρχιτεκτονική και το σχέδιο. Δωρεά ύψους 200 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε και η οικογένεια Μπετανκούρ του κολοσσού καλλυντικών L’Oreal. 

Η γαλλική πετρελαιοβιομηχανία Total αποφάσισε επίσης να δωρίσει 100 εκατ. ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Πατρίκ Πουγιανέ, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Η εταιρεία συμβούλων Capgemini προσφέρει 1 εκατ. ευρώ, ενώ η κατασκευαστική Vinci διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλλει στις εργασίες ανοικόμησης και κάλεσε όλες τις γαλλικές εταιρείες του κλάδου να ενώσουν τις δυνάμεις τους. 

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ ο μεγιστάνας των private equity Χένρι Κράβις και η σύζυγός του, Μαρί Ζοζέ Κράβις, ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν 10 εκατ. δολάρια.

Απλοί πολίτες και μικρές ομάδες επίσης δίνουν το «παρών» με μικρές δωρεές. Ήδη το Ίδρυμα Γαλλικής Κληρονομιάς, που έχει αναλάβει τη συγκέντρωσή τους, έχει στα χέρια του περισσότερο από 1,5 εκατ. ευρώ από δωρεές απλών πολιτών. Εκτός συνόρων, στο Τέξας των ΗΠΑ, μία ομάδα υπό την ονομασία Catholic Connect επίσης ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 3.891 δολάρια μέσω της πλατφόρμας GoFundMe. Έτερος χρήστης της πλατφόρμας έχει επίσης συγεκντρώσει περισόστερα από 3.000 δολάρια.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά, ωστόσο έχουν εντοπισθεί ορισμένα «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου του καθεδρικού ναού. Πρωταρχικό μέλημα είναι τώρα να εξασφαλιστεί ότι το οικοδόμημα θα υποστηριχθεί κατάλληλα ώστε να μην θα εμφανίσει ρωγμές.

πηγές: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Wall Street Journal, Bloomberg

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi