Διασπορά

Παραγωγικό 4ήμερο του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Γενική ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού (EHF).
Αγαπητοί Πρόεδροι των Συλλόγων, φίλοι, παλαίμαχοι, Πρόεδροι της Ομοσπονδίας και της Συνομοσπονδίας, Πρόεδρε του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου, καλησπέρα σας.
Τηρώντας την υπόσχεσή μου ότι θα σας κρατώ πάντα ενήμερους για ότι εξελίσσεται στα πλαίσια των θεμάτων μας και τιμώντας την ιδιαίτερη τιμή που μου κάνατε ομόψυχα δίνοντάς μου το χρίσμα του επίτιμου παράγοντα των θεσμών μας, σας γνωστοποιώ τα ακόλουθα:
Το ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού (EHF) είναι πια πραγματικότητα.
Η ιδέα ενός πανευρωπαϊκού θεσμού που θα συγκεντρώνει όλα τα θέματα της Ομογένειας και θα τα παρουσιάζει στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, είναι μετά τα εγκαίνια που έγιναν στις Βρυξέλλες στις 15 του Σεπτέμβρη και επίσημα πραγματικότητα.
Το Ίδρυμα υπηρετεί πανευρωπαϊκά, πάντα στη βάση του εθελοντισμού, την Ομογένεια στους τομείς της διατήρησης της γλώσσας μας, την πολιτισμική κληρονομιά μας και την επαφή μας με την ελληνική πολιτεία.
Προωθεί της θέσεις του ελληνισμού σε όλα τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως αποφάσεων και επιζητεί την καλύτερη επαφή της Ομογένειας με όλους τους σχετικούς Οργανισμούς.
Σ αυτή τη προσπάθεια συσπείρωσης του ελληνισμού, συμμετέχουν παράγοντες και θεσμοί από τα κρατίδια της Γερμανίας, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και προσεχώς από την Ολλανδία, Αγγλία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Το Ίδρυμα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, εδρεύει στις Βρυξέλλες, είναι ανεξάρτητο, δεν χρηματοδοτείται από την Ελληνική Πολιτεία και είναι πολιτικά ουδέτερο.
Το Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελείται από έμπειρους ανθρώπους που προέρχονται από των χώρο των επιστημών, της τεχνολογίας και της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Όλοι τους έχουν υπηρετήσει και υπηρετούν ακόμη ενεργά σε διάφορες εθελοντικές θέσεις στα προαναφερόμενα κράτη ή διαπρέπουν ως επαγγελματίες με την ικανότητα τους να δημιουργούν δικτύων κοινών συμφερόντων σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο.
Η Προεδρία θα παρέχεται δημοκρατικά εκ περιτροπής, όπως άλλωστε ορίζει το καταστατικό και είναι σε όλους μας γνωστό από το μοντέλο της Συνομοσπονδίας μας.
Επί του παρόντος στο Ίδρυμα προεδρεύει ο αξιότιμος κ. Φίλιππος Κοτσαρίδης με ενεργούς αντιπροέδρους τους Αλέξιο Ντόνα και τον Δημήτριο Μπακόλα. Στη θέση της Γενικής Γραμματείας υπηρετεί η κα. Παρασκευή Κανσίζογλου, ενώ στη θέση του Εκπροσώπου Τύπου τοποθετήθηκε ο Αθανάσιος Κήπας.
Τις νευραλγικές υποχρεώσεις του γενικού Ταμία έχει επωμιστεί ο κ. Θωμάς Γκουδούλας, ενώ μέλος του Δ.Σ είναι η δυναμική, μαχητική και σε όλους μας γνωστή Σέτα Θεοδωρίδου από το Παρίσι. Εξίσου βασικός και πολύτιμος είναι ο Βασίλης Μυριούνης που καλύπτει τη θέση του αναπληρωματικού μέλους.
Από τα προαναφερόμενα μέλη, οι 5 είναι ιδρυτικά στελέχη.
Επί των θεμάτων μας.
Το κλιμάκιο του Ιδρύματός μας είχε ένα παραγωγικό 4ήμερο στο Βέλγιο, την Γερμανία και την Ελλάδα. Πέρα από τα εγκαίνια και την επίσκεψή μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ακολούθησαν διαβουλεύσεις και οριοθετήσεις στόχων εντός του Δ.Σ.
Τις επόμενες μέρες μέρος του Δ.Σ. αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Φίλιππο Κοτσαρίδη, τον Αντιπρόεδρο Αλέξιο Ντόνα και τον Εκπρόσωπο Τύπου Αθανάσιο Κήπα, παραβρέθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου τέθηκαν προς συζήτηση επίκαιρα θέματα της Ομογένειας.
Μέγιστης σημασίας για το Ίδρυμα είχε και η πρόσκληση που δέχθηκε αυτό από το Δίκτυο για την μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τους Friends of Europe, όπου το κλιμάκιο μας είχε την μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσει και εκεί το Ίδρυμά μας και να συνομιλήσει με Υπουργούς, Ευρωπαίους αξιωματούχους και επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση της έκθεσης συμμετείχαν εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η κα Άννα Διαμαντόπουλου, ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην Υπουργός δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης και άλλοι πολλοί πολιτικοί παράγοντες από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η πολύ σημαντική εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο King George στην Αθήνα, εμπεριείχε την παρουσίαση και ανάλυση της Έκθεσης της Επιτροπής των Σοφών για το Μέλλον της Κοινωνικής Προστασίας και του κράτους Πρόνοιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο Υπουργείο Παιδείας το θέμα της στέγασης του Λυκείου της Στουτγάρδης κυριάρχησε στην ατζέντα του Ιδρύματος, καθώς ο εκπρόσωπος τύπου του ΕHF είναι παράλληλα και ειδικός σύμβουλος του Δ.Σ. του Λυκείου και είχε την εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Στουτγάρδης, να επικεντρωθεί στο επίκαιρο θέμα της στέγασης και μετεγκατάστασης του Λυκείου.
Φυσικά οι επαφές στο Υπουργείο Παιδείας επεκτάθηκαν και σε άλλα θέματα που αφορούν τα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.
Οι συζητήσεις έγιναν με τα ιδιαίτερα γραφεία των Υφυπουργών της κας Μακρή και τις κας Μιχαηλίδου, των ειδικών γραμματέων και της διεύθυνσης της ΔΗΠΟΔΕ.
Η επόμενη μέρα ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου το κλιμάκιό μας αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση του Υφυπουργού Εξωτερικών Γεώργιο Κώτσηρα.
Ακολούθησε η παρουσία του EHF και οι στόχοι του.
Παρουσιάσαμε τους βασικούς πυλώνες μας
  • Ευρώπη
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
  • θέματα Ομογένειας και Ελληνισμού.
Τέθηκαν επίσης και λειτουργικά θέματα καθημερινότητας του ομογενή πολίτη με τις πολιτειακές αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό.
Η συνεργασία του Ιδρύματός μας με το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι ιδιαίτερα στενή και έχει ως στόχο την επίλυση των επίκαιρων θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ομογένειας σε όλους τους τομείς.
Η εποχή που διανύουμε εμπεριέχει πολλές προκλήσεις και απαιτεί την ενότητα όλης της Ομογένειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για πρώτη φορά δημιουργείται ένας Πανευρωπαϊκός θεσμός που αντλεί την δύναμή του και την τεχνογνωσία του μέσα από πολλούς Ομογενειακούς θεσμούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κλίμακας.
  • Για πρώτη φορά συνεργάζονται ομογενείς πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς.
  • Για πρώτη φορά συσπειρώνεται η πείρα, η γνώση και η εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ας στηρίξουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια, ας δώσουμε όλοι μαζί ένα βροντερό παρόν ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας συλλογικά και αλληλέγγυα προς όφελος της ομογένειας.
Κήπας Αθανάσιος
για το EHF.
google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.