Ενέργεια

Πετρέλαιο: Βουτιά της τιμής του μπρεντ καθώς αναβλήθηκε η σύνοδος του ΟΠΕΚ.

Βουτιά έως και 4,7% έκανε η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, υποχωρώντας κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς ανακοινώθηκε η αναβολή της προγραμματισμένης για το Σαββατοκύριακο συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ λόγω της δυσκολίας να υπάρξει συμφωνία στις διαβουλεύσεις που είχε η Σαουδική Αραβία με άλλες χώρες του καρτέλ εν όψει της συνόδου.

Στις 16:15, η τιμή του μπρεντ κατέγραψε απώλειες πάνω από 3 δολάρια ή 3,8% και διαμορφωνόταν στα 79,33 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του υποχώρησαν σε χαμηλό επίπεδο τριών μηνών λόγω της αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς που οφείλεται τόσο στη μεγαλύτερη παραγωγή αργού από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ όσο και από χώρες του καρτέλ.

«Οι αγορές αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λεπτή ισορροπία, δεν υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα ή έλλειμμα προσφοράς», δήλωσε ο Pierre Andurand, ιδρυτής της Andurand Capital Management, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Η αύξηση της ζήτησης είναι πολύ ισχυρή, είπε, αποδίδοντας τη μείωση των τιμών στην πολύ μεγαλύτερη προσφορά από την αναμενόμενη, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να αυξήσεις τις περικοπές στην παραγωγή για να στηριχθούν οι τιμές.

Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου φέρεται να δείχνουν μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ ένας ακόμη παράγοντας που οδηγεί σε μείωση των τιμών.

Η Σαουδική Αραβία θέλει υψηλότερες τιμές

Η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θέλει υψηλότερες τιμές από τις σημερινές και θα πιέσει τις άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+ να ακολουθήσουν και αυτές το παράδειγμά της με επιπλέον μείωση της παραγωγής τους, δήλωσε ο Andurand. Το Ριάντ, πρόσθεσε, μπορεί να άρει τη μονομερή μείωση της παραγωγής του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, την οποία ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας είχε χαρακτηρίσει «γλειφιτζούρι», αν οι ομόλογοί του δεν συμβάλλουν από την πλευρά τους με περαιτέρω μείωση της προσφοράς.

Το γλειφιτζούρι θα γίνει μαστίγιο

«Οι Σαουδάραβες πιθανότατα θα θέλουν να μειώσουν την παραγωγή και οι άλλες χώρες» για να στηρίξουν τις τιμές που έχουν υποχωρήσει. Θα είναι μια διαπραγμάτευση όπου οι Σαουδάραβες πιθανόν θα χρησιμοποιήσουν αυτό το γλειφιτζούρι ως μαστίγιο, εάν οι άλλες χώρες δεν μειώσουν περισσότερο», σημείωσε ο Andurand.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έλαβε υπόψη του για τον προϋπολογισμό του 2024, τον οποίο κατέθεσε προχθές μία ελαφρά αναθεωρημένη προς τα πάνω πρόβλεψη για την τιμή του μπρεντ το 2024, στα 84 δολάρια το βαρέλι.

Γιατί μειώνονται οι τιμές

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχει αυξηθεί φέτος κατά περίπου 700.000 έως 800.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, είπε ο Andurand Την ίδια στιγμή, οι ιρανικές προμήθειες έχουν ανακάμψει, καθώς οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τις κυρώσεις και οι ρωσικές εξαγωγές έχουν παραμείνει σταθερές.

Παρόλα αυτά, μια συμφωνία του καρτέλ μπορεί να είναι δύσκολη καθώς τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ είδαν την παραγωγική τους ικανότητα να μειώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της υποεπένδυσης και των πολιτικών κρίσεων και έτσι έχουν ελάχιστα περιθώρια να περιορίσουν τα ζωτικά έσοδα από τις εξαγωγές μειώνοντας περαιτέρω τις προμήθειες.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Άλμα πάνω από τα 90 δολάρια στο πετρέλαιο και πτώση στα χρηματιστήρια μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

e-enimerosi

Φυσικό αέριο: Με τις αποθήκες γεμάτες βγαίνει από τον Χειμώνα η ΕΕ.

e-enimerosi

Τέλος οι 3D σεισμικές στην Κρήτη – Αποφάσεις ExxonMobil για γεωτρήσεις.

e-enimerosi