Οικονομία

Πλειστηριασμοί: Σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των πολιτών το ιδιωτικό χρέος.

Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας αποτελεί το ιδιωτικό χρέος με την κατάσταση να είναι εκρηκτική και τους πλειστηριασμούς να οδηγούν σε απόγνωση τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το ζοφερό σκηνικό της έξωσης έζησε σήμερα, στα Άνω Πετράλωνα, μια οικογένεια που κατοικεί στη συμβολή των οδών Τιμόδημου και Καλλισθένους. Είναι η τέταρτη φορά που επιχειρείται να βγει από το σπίτι η ηλικιωμένη μητέρα -είναι ΑμεΑ- και ο γιος της που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.

Γείτονες και αλληλέγγυοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τον πλειστηριασμό, που εξελισσόταν παρουσία δεκάδων ανδρών των ΜΑΤ, καθώς η οικογένεια ζητά παράταση μέχρι την εκδίκαση των δικαστικών αιτημάτων με στόχο να ακυρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διαμέρισμα εκπλειστηριάστηκε τον Μάιο του 2022 έναντι 86.000 ευρώ για μη εξυπηρετούμενο δάνειο με την καταχρηστική ρήτρα ελβετικού φράγκου.

Η «αλήθεια» των αριθμών

Τα «κόκκινα» δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 25 εκατ. ευρώ με τη συνολική τους αξία να φθάνει τα 71,186 δισ. ευρώ. Η αύξηση αποδίδεται στην αύξηση τόσο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις επιχειρήσεις όσο και στην αύξηση που κατέγραψαν τα κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Τo 53% αυτών ανήκουν σε ιδιώτες, το 13% σε ελεύθερους επαγγελματίες και το 34% σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων περίπου 35 δισ. ευρώ είχαν ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του 2022 ενώ άλλα 3,6 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023 με το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ να αφορά σε μη-τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το 1,2 δισ. σε τραπεζικά.

Συνολικά, 4.000.000 πολίτες χρωστούν 105 δισ. ευρώ, με τα 26,3 δισ. να θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και περίπου τα 78,7 δισ. να αποτελούν το πραγματικό ληξιπρόθεσμο ποσό.

Το τρέχον υπόλοιπο οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του Ιουνίου 2023 διαμορφώθηκε στα 46.546.592.005 ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες. Επιπλέον, στο τέλος Ιουνίου οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις στο Κ.Ε.Α.Ο. έφτασαν σε πλήθος τις 938.800 για οφειλές ύψους 7,22 δισ. ευρώ.

Ακρίβεια και ιδιωτικό χρέος μας κάνουν απαισιόδοξους

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των οφειλών ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 2021/2167.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη Νέα Δημοκρατία ότι «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των servicers», αντί των πολιτών.

Η επιτυχία του νέου νομοσχεδίου κρίνεται κρίσιμης σημασίας καθώς η παρατεταμένη ακρίβεια οδηγεί στην πλέον δεινή θέση εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι προχωρούν σε συνεχείς περικοπές δαπανών, για να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Με δεδομένο πως για να ανταπεξέλθουν ξύνουν τον πάτο του βαρελιού σύμφωνα με τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης το 61% εμφανίζεται απαισιόδοξο για το 2024 ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 41% πέρυσι σε σχέση με τις προσδοκίες του για το φετινό έτος.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χρειάζεσαι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την οικονομική ελευθερία;

Εβίτα Μανούδη

Reuters: Η οικονομία σκιάζει τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές

e-enimerosi

Οικονομία: Τα 4+1 «αγκάθια» στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές

e-enimerosi