Συμβουλές διατροφής

Ποιο είναι το πραγματικό γιαούρτι?

Γράφει η Γερακάκη Στυλιανή.

Το γιαούρτι είναι μια τροφή αναντικατάστατη με μεγάλη διατροφική αξία, μια τροφή που πρέπει να βρίσκεται καθημερινά στη διατροφή μας και στο ψυγείο μας.
Τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με πολλές θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες όπως:
  • Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που χωνεύονται εύκολα
  • Ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, φωσφόρο
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος β (Β2, Β12) Βιτ.Α, Βιτ D
  • Ζωντανούς μικροοργανισμούς (που προέρχονται από την ζύμωση του γάλακτος), οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και βελτιώνουν τις γαστρικές εκκρίσεις.

Όταν λέμε όμως γιαούρτι, δεν εννοούμε βέβαια τα επιδόρπια γιαουρτιού που υπάρχουν στο σουπερμάρκετ και παρουσιάζονται σαν γιαούρτια αλλά το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα και αυτό πρέπει να προτιμάμε να καταναλώνουμε.

Επίσης να μην καταναλώνουμε light γιαούρτια, τα οποία θα μας στερήσουν όλα τα καλά λιπαρά που χρειαζόμαστε. Η διαφορά στις θερμίδες είναι πολύ μικρή περίπου 50 θερμίδες και δεν αξίζει να στερούμε από τον οργανισμό μας όλα τα τεράστια οφέλη που βρίσκουμε μόνο στο πλήρες γιαούρτι.
Ένα κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες έχει περίπου 170 θερμίδες έναντι του ημιαποβουτυρωμένου (2/%) που έχει περίπου 120 θερμίδες.

Το γιαούρτι είναι στενά συνδεδεμένο με την δίαιτα και πολλές φορές με λάθος τρόπο. Σίγουρα το γιαούρτι είναι βασικός σύμμαχος στο αδυνάτισμα, αλλά θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με τον σωστό τρόπο.

Δηλαδή δεν αντικαθιστά βέβαια κανένα βασικό γεύμα και δεν είναι σωστή η άποψη ότι ξεκινώντας δίαιτα θα καταναλώνουμε κυρίως γιαούρτια.

Χρησιμοποιείται σαν σνακ ή σαν γευματίδιο ώστε να μας βοηθήσει στα ενδιάμεσα γεύματα να μην πεινάμε. Όταν συνδυάζεται με μέλι φρούτα και ξηρούς καρπούς αποτελεί ένα χορταστικό σνακ και ένα γευστικό υποκατάστατο, που μπορεί να ξεγελάσει την επιθυμία για γλυκό.

Η Γερακάκη Στυλιανή σπούδασε στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου στην ειδικότητα “ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ” και είναι κάτοχος “Βεβαίωσης Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ” από τον Εθνικό οργανισμό Πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Έχει αρθρογραφήσει για θέματα διατροφής και υγείας σε πολλά διαδικτυακά περιοδικά και ιστοσελίδες. Μπορείτε να επισκεφτείτε και τη σελίδα της στο Facebook εδώ.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Διατροφή και διακοπή καπνίσματος.

e-enimerosi

Ο εθισμός στην τηλεόραση παχαίνει!

e-enimerosi

Δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα σε μια δίαιτα.

e-enimerosi