Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Πυρηνική σύντηξη: Το νέο επιτυχημένο πείραμα στη Βρετανία φέρνει πιο κοντά το όραμα για καθαρή και απεριόριστη ενέργεια

Ισως είναι το πείραμα, η εξέλιξη του οποίου θα οδηγήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό ενεργειακό τοπίο για τον πλανήτη.

Πρόκειται για το πείραμα της πυρηνικής σύντηξης που κατάφερε να παραγάγει περισσότερη ενέργεια από ποτέ άλλοτε, φέρνοντας, όπως σημειώνει το ΒΒC, τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο της απεριόριστης, καθαρής ενέργειας.

Το επιτυχημένο πείραμα και το παγκόσμιο ρεκόρ -ως προς την ποσότητα της παρταχθείσης ενέργειας- σημειώθηκε στο εργαστήριο  Joint European Torus (JET) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην κομητεία της Οξφόρδης.

Για να έχουμε μία εικόνα του τί σημαίνει πυρηνική σύντηξη: Πρόκειται ουσιαστικά για τη διαδικασία που τροφοδοτεί με ενέργεια τα αστέρια.

Και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να παραγάγει τεράστιες ποσότητες ενέργειας χωρίς να θερμαίνει την γήινη ατμόσφαιρα.

Η φράση που χρησιμοποιούν Ευρωπαίοι επιστήμονες που εργάζονται στην τοποθεσία είναι χαρακτηριστική: «Πετύχαμε πράγματα που δεν έχουμε κάνει ποτέ πριν».

H παραχθείσα ενέργεια έφθασε τα 69 μέγκα-τζουλ (megajoule) σε διάστημα πέντε δευτερολέπτων, από μόλις 0,2 χιλιοστόγραμμα καυσίμου. Ξεπέρασε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ των 59 με megajoule θερμότητας

Η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με ότι παράγει μια έκρηξη 16,5 κιλά TNT.

Εάν η ισχύς σύντηξης αποδειχθεί βιώσιμη σε μεγαλύτερη κλίμακα, οι μελλοντικοί αντιδραστήρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια επανάσταση πράσινης ενέργειας.

Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους: Ένα κιλό καυσίμου σύντηξης περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια από ένα κιλό άνθρακα, πετρελαίου ή αερίου.

Και, το καλύτερο, οι εν λόγω αντιδράσεις σύντηξης δεν απελευθερώνουν αέρια θερμοκηπίου.

Με πρότυπο τον Ήλιο

Επί δεκαετίες οι ερευνητές προσπαθούσαν να αναδημιουργήσουν την πυρηνική σύντηξη, αναπαράγοντας ουσιαστικά τη σύντηξη που τροφοδοτεί με ενέργεια τον ήλιο.

Η πυρηνική σύντηξη συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα άτομα τήκονται (υπεραπλουστεύοντας θα λέγαμε λιώνουν και ανασυντίθενται) σε ένα μεγαλύτερο.

Η διαδικασία παράγει τεράστια ποσότητα ενέργειας ως θερμότητα.

Και σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση διά της οποίας παράγεται ηλεκτρική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, η πυρηνική σύντηξη δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα μεγάλης διάρκειας ζωής.

Η μεγάλη πρόκληση της αξιοποίησης της ενέργειας σύντηξης είναι η διατήρησή της για αρκετό καιρό, έτσι ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει ηλεκτρικά δίκτυα και συστήματα θέρμανσης σε όλο τον κόσμο.

  • Εάν κλιμακωθεί με επιτυχία σε εμπορικά επίπεδα, θα μπορούσε να παράγει ατελείωτες ποσότητες καθαρής ενέργειας χωρίς εκπομπές άνθρακα. Και σε αντίθεση με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, δεν θα βρίσκεται ποτέ στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Αλλά όπως εξήγησε η Δρ Ανίκα Χαν (Aneeqa Khan), ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αυτό δεν είναι απλό.

«Για να συγχωνευτούν (σσ: να λιώσουν) τα άτομα όχι στον Ήλιο, αλλά στη Γη, χρειαζόμαστε θερμοκρασίες δέκα φορές υψηλότερες από τον Ήλιο – περίπου 100 εκατομμύρια Κελσίου, και χρειαζόμαστε μια αρκετά υψηλή πυκνότητα των ατόμων και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», εξήγησε.

Τα τωρινά πειράματα παρήγαγαν 69 μέγκα-τζουλ ενέργειας σε διάστημα πέντε δευτερολέπτων. Αυτή η ενέργεια για τέσσερα έως πέντε ζεστά μπάνια – άρα όχι πολύ.

Είναι σαφές ότι απέχουμε ακόμη πολύ από τους σταθμούς πυρηνικής σύντηξης, αλλά κάθε πείραμα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά.

Ο καθηγητής Stuart Mangles, από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Τα νέα αποτελέσματα από το πείραματα του JET είναι συναρπαστικά. Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει πραγματικά τη δύναμη της διεθνούς συνεργασίας. Τα αποτελέσματα δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων και μηχανικών από όλη την Ευρώπη».

Η κοινή ευρωπαϊκή εγκατάσταση Torus (JET), κατασκευάστηκε στο Culham της Οξφόρδης στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μέχρι το τέλος του περασμένου έτους ήταν ο πιο προηγμένος πειραματικός αντιδραστήρας σύντηξης στον κόσμο.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Με πληροφορίες από BBC

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας