Διεθνή

Σε κίνδυνο οι συμφωνίες τους Αβραάμ?

Οι αραβικές χώρες που συνήψαν τα τελευταία χρόνια διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ  καλούνται να παίξουν ρόλο ισορροπιστή ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Την ώρα που οι άλλες αραβικές χώρες θέτουν ως όρο για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, οι συμφωνίες του Αβραάμ δεν έθιξαν τα θεμελιώδη θέματα που αποτελούν τις πηγές της αστάθειας στην Μέση Ανατολή, όπως η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, ο εποικισμός, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, η κατανομή των υδάτινων πόρων, το θέμα των προσφύγων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Οι συμφωνίες του Αβραάμ είναι εδώ για να μείνουν. Αλλά κάθε νέα διαδικασία εξομάλυνσης ανάμεσα στις αραβικές χώρες και το Ισραήλ έχει διακοπεί για το προσεχές μέλλον», σύμφωνα με την Ράντα Σλιμ του Middle East Institute της Ουάσινγκτον.

Οι χώρες που έχουν υπογράψει τις συμφωνίες του Αβραάμ είναι:

  • Ισραήλ
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Μπαχρέιν
  • Μαρόκο
  • Σουδάν
  • Αίγυπτο
  • Ιορδανία
Στενά περιθώρια ελιγμών

Στο Μπαχρέιν και στο Μαρόκο, αρκέσθηκαν να καταγγείλουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, οργανώθηκαν διαδηλώσεις υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους κατά τις πρώτες ημέρες της επίθεσης.

«Ακόμη και χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου δεν υπάρχει πραγματική κοινωνία των πολιτών, πρέπει να φροντίσουν ώστε η υποστήριξη του κοινού προς την παλαιστινιακή υπόθεση να συμβαδίζει με την πολιτική και την δημόσια στάση της κυβέρνησης».

«Τα τελευταία χρόνια η εγκαθίδρυση σχέσεων με το Ισραήλ υπαγορεύθηκε από εθνικά συμφέροντα, αλλά εν μέρει παρουσιάσθηκε ως πρωτοβουλία που θα μπορούσε να βγάλει την παλαιστινοϊσραηλινή διένεξη από το αδιέξοδο», σύμφωνα με τον κουβεϊτιανό αναλυτή Μπάντ αλ-Σαΐφ. «Είναι η ώρα αυτά τα κράτη να χρησιμοποιήσουν το κεφάλαιο που διαθέτουν απέναντι στο Ισραήλ για τον κατευνασμό της κατάστασης και για να υπάρξει στροφή προς μία ειρήνη, ακριβώς όπως άλλες χώρες καλούνται να κάνουν το ίδιο με την Χαμάς».

«Η ιδέα μία οικονομικής ειρήνης, της ντε φάκτο αλληλεγγύης που θα δημιουργείτο και θα οδηγούσε σε μία πολιτική ειρήνη αποδείχθηκε ουτοπική», δηλώνει ο Καρίμ Μπιτάρ του IRIS (Institut de Relations Internationales et Stratégiques).

Η πολεμική κλιμάκωση θα θέσει υπό πίεση κυρίως την Σαουδική Αραβία, ηγέτιδα δύναμη των αραβικών χωρών του Κόλπου, η οποία πιέζεται τους τελευταίους μήνες από την αμερικανική κυβέρνηση να υπογράψει επίσης συμφωνία «εξομάλυνσης» με το Ισραήλ.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Φωτογραφία: DW

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.