Εθνικά Θέματα

«Σοσιαλδημοκρατική Ενωση της… Μακεδονίας» παραμένει ακόμη το κόμμα Ζάεφ

Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης -ενόψει των προσεχών τοπικών εκλογών τον Οκτώβριο στη Βόρεια Μακεδονία- ο Ζόραν Ζάεφ δεν πρόσθεσε το επίθετο «Βόρεια» δίπλα στο «Μακεδονία» στον τίτλο του κόμματός του.

«Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της… Μακεδονίας» και όχι της «Βόρειας Μακεδονίας» -όπως είναι και το Συνταγματικό όνομα της χώρας μετά και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών-παραμένει ο τίτλος του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ (SDSM) καθώς αυτός δεν άλλαξε ούτε και στο τελευταίο συνέδριο των Σοσιαλιστών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή διαδικτυακά στη γειτονική χώρα.

Η διαδικασία αλλαγής ονομάτων, δρόμων, δημόσιων κτιρίων, επίσημων εγγράφων και κρατικών φορέων σε συμμόρφωση και με τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε πριν περίπου δύο χρόνια από την κυβέρνηση Ζάεφ, ωστόσο αυτή εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς. Στην απόφαση Ζάεφ να μην προχωρήσει τώρα στην αλλαγή του ονόματος του κόμματός του «μέτρησε»,  και το γεγονός ότι τον προσεχή Οκτώβρη θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και ο Ζάεφ προσδοκά την μέγιστη δυνατή συσπείρωση, αποφεύγοντας εσωκομματικές αναταράξεις και αντιδράσεις.

Απαντώντας σχετικά για το θέμα ο Ζόραν Ζαέφ την περασμένη Κυριακή σε δημοσιογράφους δεσμεύτηκε ότι η αλλαγή ονόματος του SDSM θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο συνέδριο, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με το πλαίσιο και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς αυτό είναι δύσκολο να γίνει είτε από την εκτελεστική επιτροπή είτε από το κεντρικό συμβούλιο του SDSM που σπάνια συνεδριάζουν. Όπως εξήγησε, μια τέτοια αλλαγή ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί από το 26ο συνέδριο του κόμματος το οποίο έγινε διαδικτυακά και όχι δια ζώσης.

Ο 46χρονος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ηγείται του SDSM από το 2013, όταν διαδέχτηκε τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και  ανέλαβε τα ηνία της χώρας από τον Μάιο του 2017.

Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα. Ακολουθήστε μας και στο Google news.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi

Ανάλυση: Κοσσυφοπέδιο, ο τόπος δοκιμασίας του Σερβικού Λαού και του Διεθνούς Δικαίου… Η αναγνώριση από την Ελλάδα θα είναι μαχαίρι στην καρδιά της Κύπρου!

e-enimerosi

Η Άγκυρα: Θέτει θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, με αφορμή θαλάσσια πάρκα.

e-enimerosi