Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX του Έλον Μασκ, που αναπτύχθηκε για να μεταφέρει αστροναύτες στο φεγγάρι και πέρα από αυτό, εκτοξεύθηκε σήμερα (18/11) από τις εγκαταστάσεις Starbase κοντά στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, αλλά η προσπάθεια φαίνεται ότι απέτυχε λίγα λεπτά αργότερα.

Περίπου οκτώ λεπτά μετά την έναρξη της δοκιμαστικής αποστολής, μια κάμερα που παρακολουθούσε τον πύραυλο του Starship φάνηκε να δείχνει μια έκρηξη. Μηχανικός της SpaceX δήλωσε ότι η ομάδα έχασε τα δεδομένα από το δεύτερο στάδιο της πτήσης και λίγα λεπτά αργότερα η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει τη λειτουργία αυτοκαταστροφής του Starship.

Η πρώτη προσπάθεια εκτόξευσης, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, έληξε με θεαματικό τρόπο όταν ο πύραυλος εξερράγη τέσσερα λεπτά μετά την απογείωση. Από τότε οι μηχανικοί της SpaceX έκαναν περισσότερες από 1.000 αλλαγές στα συστήματα του Starship.

SpaceX’s next-generation Starship spacecraft atop its powerful Super Heavy rocket is launched from the company’s Boca Chica launchpad on an uncrewed test flight, near Brownsville, Texas, U.S. November 18, 2023. REUTERS/Joe Skipper TPX IMAGES OF THE DAY