Περιβάλλον

Συμφωνία για την αποκατάσταση του 20% της ξηράς και της θάλασσας της ΕΕ.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου, οι διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τον νόμο της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης.
  • Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 30% των ενδιαιτημάτων σε κακή κατάσταση έως το 2030, το 60% έως το 2040 και το 90% έως το 2050

  • Στόχος η αποκατάσταση των στραγγισμένων τυρφώνων για τη μείωση των εκπομπών του γεωργικού τομέα και τη βελτίωση της βιοποικιλότητας

  • Περιλαμβάνεται φρένο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο οι διατάξεις για τα γεωργικά οικοσυστήματα μπορούν να ανασταλούν προσωρινά σε εξαιρετικές περιπτώσεις

  • Ο νέος νόμος, που συμφωνήθηκε με τα κράτη μέλη, θέτει στόχο για την ΕΕ να αποκαταστήσει τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και όλα τα οικοσυστήματα που χρειάζονται αποκατάσταση έως το 2050.

Στόχοι αποκατάστασης της φύσης

Οι συννομοθέτες συμφώνησαν σε έναν στόχο της ΕΕ να αποκαταστήσει τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και 20% των θαλάσσιων περιοχών έως το 2030 και όλα τα οικοσυστήματα που χρειάζονται αποκατάσταση έως το 2050. Για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 30% των τύπων οικοτόπων που καλύπτονται από τον νέο νόμο που βρίσκονται σε κακή κατάσταση έως καλή κατάσταση έως το 2030, αυξάνοντας σε 60% έως το 2040 και 90% έως το 2050.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υιοθετήσουν, μέσω μιας ανοιχτής, διαφανούς και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασίας, εθνικά σχέδια αποκατάστασης που θα περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Σύμφωνα με τη θέση του Κοινοβουλίου, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε περιοχές που βρίσκονται σε τοποθεσίες Natura 2000 έως το 2030. Οι συννομοθέτες συμφώνησαν επίσης ότι όταν μια περιοχή έχει επιτύχει καλή κατάσταση, οι χώρες της ΕΕ θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υποβαθμιστεί σημαντικά.

Γεωργικά οικοσυστήματα

Για την αποκατάσταση της φύσης στη γη που χρησιμοποιείται από τον γεωργικό τομέα, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσουν μέτρα που θα έχουν ως στόχο να επιτύχουν, έως το τέλος του 2030 και κάθε έξι χρόνια στη συνέχεια, μια θετική τάση σε δύο από τους ακόλουθους τρεις δείκτες:

  • ο δείκτης πεταλούδας των λιβαδιών

  • το μερίδιο της γεωργικής γης με χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας

  • το απόθεμα οργανικού άνθρακα στο ορυκτό έδαφος καλλιεργήσιμης γης.

Η αποκατάσταση των στραγγισμένων τυρφώνων είναι ένα από τα πιο οικονομικά οικονομικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών στον γεωργικό τομέα και τη βελτίωση της βιοποικιλότητας. Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να λάβουν μέτρα αποκατάστασης για οργανικά εδάφη γεωργικής χρήσης που αποτελούν στραγγισμένες τυρφώνες σε τουλάχιστον 30% αυτών των περιοχών έως το 2030 (τουλάχιστον το ένα τέταρτο θα επαναδιαβραχεί), 40% έως το 2040 (τουλάχιστον το ένα τρίτο επαναδιαβροχή) και 50% έως το 2050 (τουλάχιστον το ένα τρίτο θα επαναδιαβραχεί), αλλά η επαναδιαβροχή θα παραμείνει εθελοντική για τους αγρότες και τους ιδιώτες γαιοκτήμονες.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει επίσης να αντιστρέψουν τη μείωση των πληθυσμών των επικονιαστών το αργότερο έως το 2030 και να επιτύχουν στη συνέχεια μια αυξητική τάση που μετράται τουλάχιστον κάθε έξι χρόνια.

Άλλα οικοσυστήματα.

Έως το 2030, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσουν μέτρα με στόχο την επίτευξη θετικής τάσης σε αρκετούς δείκτες στα δασικά οικοσυστήματα. Ταυτόχρονα, άλλα τρία δισεκατομμύρια δέντρα πρέπει επίσης να φυτευτούν στην ΕΕ και τουλάχιστον 25.000 km ποταμών πρέπει να αποκατασταθούν σε ποταμούς ελεύθερης ροής.

Οι χώρες της ΕΕ θα διασφαλίσουν επίσης ότι έως το 2030 δεν θα υπάρξει καθαρή απώλεια στη συνολική εθνική έκταση αστικού πρασίνου και κάλυψης αστικών δέντρων σε περιοχές αστικών οικοσυστημάτων σε σύγκριση με το 2021. Μετά το 2030 πρέπει να την αυξήσουν, με την πρόοδο να μετράται κάθε έξι χρόνια .

Χρηματοδότηση και φρένο έκτακτης ανάγκης

Εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει τυχόν χάσμα μεταξύ των οικονομικών αναγκών αποκατάστασης και της διαθέσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ και να αναζητήσει λύσεις για να γεφυρώσει ένα χάσμα εάν βρει.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν επίσης σε ένα φρένο έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε το Κοινοβούλιο, έτσι ώστε οι στόχοι για τα γεωργικά οικοσυστήματα να μπορούν να ανασταλούν υπό εξαιρετικές περιστάσεις, εάν δημιουργούν σοβαρές συνέπειες σε ολόκληρη την ΕΕ στη διαθεσιμότητα της γης που απαιτείται για την εξασφάλιση επαρκούς γεωργικής παραγωγής για κατανάλωση τροφίμων στην ΕΕ.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi