Διατροφή υγεία

Σύνδρομο που επηρεάζει καρδιά, νεφρά και ήπαρ.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία συνδέονται, όπως δείχνουν οι έρευνες και τα πρωτόκολλα πρόληψης και θεραπείας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, ένα άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στην παραπάνω σύνδεση, είναι η νεφρική νόσος.

Οι επιστήμονες θέσπισαν ένα νέο όρο, το καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο (CKM).

«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για νεφρική και μεταβολική νόσο θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε τις θεραπείες νωρίτερα προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικές» δήλωσε ο Δρ. Ο Chiadi Ndumele, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και διευθυντής έρευνας της παχυσαρκίας και της καρδιομεταβολικής υγείας στο τμήμα καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η νεφρική νόσος έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου και ο καθένας συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του άλλου», δήλωσε ο Δρ. Dmitry Abramov, καρδιολόγος στο Διεθνές Ινστιτούτο Καρδιάς του Πανεπιστημίου Loma Linda στην Καλιφόρνια.

«Η στόχευση της νεφρικής νόσου ανοίγει ένα νέο δρόμο όχι μόνο για την επιβράδυνση της ίδιας της νεφρικής νόσου, αλλά και για να γλιτώσει τους ασθενείς από τη δύσκολη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, για την επιβράδυνση της καρδιαγγειακής νόσου και άλλων συναφών προβλημάτων υγείας».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα καρδιαγγειακή-νεφρική πάθηση

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, ένας στους τρεις Αμερικανούς ενήλικες έχουν τρεις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν σε καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταβολικές διαταραχές ή/και νεφρική νόσο.

«Το καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζει σχεδόν κάθε σημαντικό όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών και του ήπατος», σύμφωνα με την Ένωση. «Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς επηρεάζονται τα αιμοφόρα αγγεία και η λειτουργία των καρδιακών μυών, ο ρυθμός συσσώρευσης λίπους στις αρτηρίες, τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στην καρδιά και πολλά άλλα».

Τα τέσσερα στάδια του καρδιαγγειακού-νεφρικού-μεταβολικού συνδρόμου:

Στάδιο 1

Υπερβολικό σωματικό λίπος και/ή ανθυγιεινή κατανομή σωματικού λίπους, όπως κοιλιακή παχυσαρκία ή/και μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη ή προδιαβήτης.

Στάδιο 2

Μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου (περιλαμβάνει άτομα με διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια) και νεφρική νόσος.

Στάδιο 3

Πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος χωρίς συμπτώματα σε άτομα με μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου ή νεφρική νόσος ή σε άτομα με υψηλό προγνωστικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Στάδιο 4

Συμπτωματική καρδιαγγειακή νόσος σε άτομα με υπερβολικό σωματικό λίπος, μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου ή νεφρική νόσο.

«Αυτή η ταξινόμηση βοηθά τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς να κατανοήσουν τους κινδύνους για την ανάπτυξη παραγόντων καρδιακού κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο Δρ. Majid Basit, καρδιολόγος στο Memorial Hermann στο Χιούστον. «Αυτές οι ασθένειες συνδέονται και η ύπαρξη μίας από αυτές αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξετε και τις άλλες».

«Αν και η ταξινόμηση του συνδρόμου είναι πρόσφατη, είναι καλά κατανοητό από τους γιατρούς. Ο καθορισμός του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής, βοηθά τον γιατρό και τον ασθενή να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο ασθένειας και τις θεραπείες που ενδείκνυνται για το συγκεκριμένο στάδιο» πρόσθεσε.

Οι γιατροί, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, των ειδικών για το διαβήτη, των νεφρολόγων και των καρδιολόγων, συμμετέχουν στη φροντίδα των ασθενών με καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο. Οι παρεμβάσεις μπορεί να ξεκινούν από την παιδική ηλικία.

Οι παιδίατροι μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενών που κινδυνεύουν σε νεαρή ηλικία.

Η πανδημία της παχυσαρκίας σε συνδυασμό με τον καθιστικό τρόπο ζωής έχουν οδηγήσει ασθενείς στην ανάπτυξη του συνδρόμου πολύ πριν από την ενηλικίωση.

Η φροντίδα από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων είναι καίριας σημασίας γιατί οι ασθενείς με παχυσαρκία, διαβήτη και νεφρική νόσο συχνά επισκέπτονται πολλούς διαφορετικούς γιατρούς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi