Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το διαστημικό σκάφος Psyche της NASA, καθ’οδόν προς τον Αστεροειδή.

Το διαστημόπλοιο Psyche της NASA θα ταξιδέψει σε έναν πλούσιο σε μέταλλα αστεροειδή με το ίδιο όνομα που θα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο μεταξύ του Άρη και του Δία για να μελετήσει τη σύστασή του.

Το διαστημόπλοιο Psyche της NASA βρίσκεται στο ταξίδι του προς έναν αστεροειδή με το ίδιο όνομα, έναν κόσμο πλούσιο σε μέταλλα που θα μπορούσε να μας πει περισσότερα για το σχηματισμό βραχωδών πλανητών. Το Psyche εκτοξεύτηκε με επιτυχία στις 10:19 π.μ. EDT την Παρασκευή με έναν πύραυλο SpaceX Falcon Heavy από το Launch Pad 39A στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Ενσωματωμένη στο διαστημόπλοιο είναι η επίδειξη τεχνολογίας Deep Space Optical Communications του οργανισμού, μια δοκιμή επικοινωνιών λέιζερ στο βάθος που θα μπορούσε να υποστηρίξει μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης παρέχοντας περισσότερο εύρος ζώνης για τη μετάδοση δεδομένων από τις παραδοσιακές επικοινωνίες ραδιοσυχνοτήτων.

«Συγχαρητήρια στην ομάδα Psyche για μια επιτυχημένη εκτόξευση, το πρώτο ταξίδι σε έναν πλούσιο σε μέταλλα αστεροειδή», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson. «Η αποστολή Psyche θα μπορούσε να παράσχει στην ανθρωπότητα νέες πληροφορίες σχετικά με το σχηματισμό πλανητών ενώ δοκιμάζει τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές αποστολές της NASA. Καθώς το Φθινόπωρο των Αστεροειδών συνεχίζεται, το ίδιο συμβαίνει και με τη δέσμευση της NASA να εξερευνήσει το άγνωστο και να εμπνέει τον κόσμο μέσω της ανακάλυψης».

Λιγότερο από πέντε λεπτά μετά την απογείωση, μόλις το δεύτερο στάδιο του πυραύλου ανέβηκε σε αρκετά μεγάλο ύψος, τα φέρινγκ χωρίστηκαν από τον πύραυλο και επέστρεψαν στη Γη. Περίπου μια ώρα μετά την εκτόξευση, το διαστημόπλοιο αποχωρίστηκε από τον πύραυλο και οι ελεγκτές εδάφους περίμεναν να λάβουν ένα σήμα από το διαστημόπλοιο.

Λίγο αργότερα, το διαστημικό σκάφος Psyche διατάχθηκε σε μια προγραμματισμένη ασφαλή λειτουργία, στην οποία ολοκληρώνει ελάχιστες μόνο μηχανολογικές δραστηριότητες ενώ αναμένει περαιτέρω εντολές από τους ελεγκτές της αποστολής στη Γη. Η Psyche δημιούργησε αμφίδρομη επικοινωνία στις 11:50 π.μ. EDT με το συγκρότημα Deep Space Network της NASA στην Καμπέρα της Αυστραλίας. Οι πρώτες αναφορές τηλεμετρίας δείχνουν ότι το διαστημόπλοιο είναι καλά στην υγεία του.

«Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω ότι ο θησαυρός της επιστήμης Psyche θα ξεκλειδωθεί ως η πρώτη αποστολή της NASA σε έναν μεταλλικό κόσμο», δήλωσε ο Nicola Fox, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Αποστολής Επιστήμης στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Με τη μελέτη του αστεροειδούς Ψυχή, ελπίζουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το σύμπαν μας και τη θέση μας σε αυτό, ειδικά όσον αφορά τον μυστηριώδη και αδύνατον μεταλλικό πυρήνα του πλανήτη μας, τη Γη».

Μέχρι τον Αύγουστο του 2029, το διαστημόπλοιο θα αρχίσει να περιφέρεται γύρω από τον αστεροειδή πλάτους 279 χιλιομέτρων, τον μόνο αστεροειδή μεταλλικής κλάσης που έχει εξερευνηθεί ποτέ. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μέταλλο σιδήρου-νικελίου της Ψυχής, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ο μερικός πυρήνας ενός πλανητοειδούς, ένα δομικό στοιχείο ενός πρώιμου πλανήτη. Ο στόχος είναι μια επιστημονική έρευνα 26 μηνών.

«Είπαμε «αντίο» στο διαστημόπλοιό μας, το κέντρο τόσων πολλών εργασιακών ζωών για τόσα χρόνια – χιλιάδες ανθρώπους και μια δεκαετία», δήλωσε η Lindy Elkins-Tanton, επικεφαλής ερευνητής Psyche στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tempe. «Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι γραμμή τερματισμού, είναι μια γραμμή εκκίνησης για τον επόμενο μαραθώνιο. Το διαστημικό μας σκάφος ξεκινά για να συναντήσει τον αστεροειδή μας και θα καλύψουμε άλλο ένα κενό στις γνώσεις μας και χρώμα σε άλλο είδος κόσμου στο ηλιακό μας σύστημα».

Για το εξαετές ταξίδι του, μήκους 3,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία, το Psyche βασίζεται στην ηλιακή ηλεκτρική πρόωση. Το αποτελεσματικό σύστημα πρόωσης λειτουργεί αποβάλλοντας φορτισμένα άτομα ή ιόντα του ουδέτερου αερίου ξένον για να δημιουργήσει μια ώθηση που ωθεί απαλά το διαστημόπλοιο. Στην πορεία, το διαστημόπλοιο θα χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα του Άρη ως σφεντόνα για να τον επιταχύνει στο ταξίδι του.

«Είμαι τόσο περήφανη για την ομάδα Psyche, η οποία ξεπέρασε πολλές προκλήσεις στο δρόμο της προς αυτή τη συναρπαστική μέρα», δήλωσε η Laurie Leshin, η διευθύντρια του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA στη Νότια Καλιφόρνια. «Τώρα η πραγματική διασκέδαση ξεκινά καθώς αγωνιζόμαστε προς τον αστεροειδή Ψυχή για να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι πλανήτες».

Οι πρώτες 100 ημέρες της αποστολής είναι μια φάση ανάθεσης, που ονομάζεται περίοδος αρχικής ολοκλήρωσης αγοράς, για να διασφαλιστεί ότι όλα τα συστήματα πτήσης είναι υγιή. Το κλειδί για το ταμείο είναι η διασφάλιση ότι οι ηλεκτρικοί προωθητές είναι έτοιμοι να αρχίσουν να πυροβολούν συνεχώς σε μεγάλες εκτάσεις της τροχιάς.

Ο ενεργός έλεγχος των οργάνων επιστήμης του μαγνητόμετρου, του φασματόμετρου ακτίνων γάμμα και νετρονίων και του πολυφασματικού απεικονιστή ξεκινά περίπου σε έξι εβδομάδες από τώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η συσκευή απεικόνισης θα τραβήξει τις πρώτες της εικόνες για λόγους βαθμονόμησης, στοχεύοντας τυπικά αστέρια και ένα αστρικό σμήνος σε μια ποικιλία εκθέσεων, με πολλά διαφορετικά φίλτρα. Στη συνέχεια, η ομάδα Psyche θα ενεργοποιήσει μια αυτόματη τροφοδοσία ακατέργαστων εικόνων με δημόσια προβολή στο Διαδίκτυο για τη διάρκεια της αποστολής.

Η πρώτη ευκαιρία για ενεργοποίηση της επίδειξης τεχνολογίας οπτικών επικοινωνιών αναμένεται σε περίπου τρεις εβδομάδες, όταν το Psyche θα βρίσκεται περίπου 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Αυτή θα είναι η πρώτη δοκιμή της υπηρεσίας πέρα από τη Σελήνη για οπτικές επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας δεδομένων ή λέιζερ. Ενώ ο πομποδέκτης φιλοξενείται από το Psyche, η επίδειξη τεχνολογίας δεν θα αναμεταδίδει δεδομένα αποστολής Psyche.

«Η εκτόξευση με το Psyche είναι μια ιδανική πλατφόρμα για την επίδειξη του στόχου οπτικών επικοινωνιών της NASA για μεταφορά δεδομένων υψηλού εύρους ζώνης στο βαθύ διάστημα», δήλωσε ο Δρ. Prasun Desai, αναπληρωτής διαχειριστής, Διεύθυνση Αποστολής Διαστημικής Τεχνολογίας (STMD) στα κεντρικά γραφεία της NASA. «Είναι συναρπαστικό να γνωρίζουμε ότι, σε λίγες εβδομάδες, η Deep Space Optical Communications θα αρχίσει να στέλνει δεδομένα πίσω στη Γη για να δοκιμάσει αυτήν την κρίσιμη ικανότητα για το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος. Οι γνώσεις που μαθαίνουμε θα μας βοηθήσουν να προωθήσουμε αυτές τις καινοτόμες νέες τεχνολογίες και, τελικά, να επιδιώξουμε πιο τολμηρούς στόχους στο διάστημα».

Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ηγείται της αποστολής Psyche. Ένα τμήμα της Caltech στην Pasadena, JPL είναι υπεύθυνο για τη συνολική διαχείριση της αποστολής, τη μηχανική συστημάτων, την ενοποίηση και τις δοκιμές και τις λειτουργίες της αποστολής. Το Maxar Space στο Palo Alto της Καλιφόρνια, παρείχε το υψηλής ισχύος ηλιακό ηλεκτρικό πλαίσιο διαστημικού σκάφους.

Η JPL διαχειρίζεται το έργο Deep Space Optical Communications για το πρόγραμμα Technology Demonstration Missions στο πλαίσιο του STMD και το Space Communications and Navigation Program στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Αποστολών Space Operations.

Το Πρόγραμμα Υπηρεσιών Εκτόξευσης της NASA, που βασίζεται στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, είναι υπεύθυνο για τη γνώση και την έγκριση του οχήματος εκτόξευσης και διαχειρίζεται την υπηρεσία εκτόξευσης για την αποστολή Psyche. Η NASA πιστοποίησε τον πύραυλο Falcon Heavy της SpaceX για χρήση με τις πιο περίπλοκες και υψίστης προτεραιότητας αποστολές του οργανισμού στις αρχές του 2023 στο τέλος μιας προσπάθειας 2,5 ετών.

Το Psyche είναι η 14η αποστολή που επιλέχθηκε ως μέρος του Προγράμματος Ανακάλυψης της NASA, το οποίο διαχειρίζεται το Marshall Space Flight Center του οργανισμού στο Huntsville της Αλαμπάμα.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: NASA/Aubrey Gemignani

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας