Περιβάλλον

Το ένα δέκατο των παγετώνων της Ελβετίας έλιωσε σε μια διετία.

Η ακραία υπερθέρμανση των δύο τελευταίων καλοκαιριών οδήγησε στο λιώσιμο μεγάλων όγκων πάγου στις ελβετικές Άλπεις, την περιοχή με τους περισσότερους παγετώνες στην Ευρώπη.

Δύο διαδοχικά θερμότατα καλοκαίρια στις Άλπεις έχουν εξαφανίσει το 10% των παγετώνων της Ελβετίας. Σε έρευνά της, μια επιτροπή της  Ελβετική Ακαδημία Επιστημών αναφέρει επιτάχυνση της τήξης των παγετώνων στη χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους παγετώνες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η ακραία υπερθέρμανση και οι λιγότερες και αραιότερες χειμερινές χιονοπτώσεις σημαίνουν ότι το 4% του συνολικού όγκου του παγετώνα εξαφανίστηκε το 2023 – η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση σε ένα μόνο έτος, μετά την πτώση κατά 6% του 2022.

«Η επιτάχυνση είναι δραματική, με τους πάγους που χάθηκαν σε δύο μόνο χρόνια να είναι όσοι έλιωσαν στις τρεις δεκαετίες μεταξύ 1960 και 1990» προειδοποιεί η Glamos, ένας οργανισμός που παρακολουθεί 176 από τους εκτιμώμενους 1.400 παγετώνες της Ελβετίας, αναζητώντας σημάδια ακραίας τήξης φέτος.

«Πρόκειται για έναν συνδυασμό κλιματικής αλλαγής που κάνει πιο πιθανά τέτοια ακραία γεγονότα, και του πολύ αρνητικού συνδυασμού μετεωρολογικών ακραίων φαινομένων» λέει ο Ματίας Χας, επικεφαλής της Glamos. «Αλλά για τους μικρούς όγκους πάγου η τήξη είναι ιδιαίτερα δραματική, καθώς αυτοί οι μικροί παγετώνες πραγματικά εξαφανίζονται αυτή τη στιγμή».

Οι παγετώνες στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ελβετίας παρουσίασαν μέση απώλεια σε πάχος πάγου έως και τρία μέτρα, «σημαντικά υψηλότερη από τις τιμές που καταγράφηκαν το καυτό καλοκαίρι του 2003» αναφέρει η μελέτη, η οποία έδειξε ότι ακόμη και ορισμένοι παγετώνες στις νότιες κοιλάδες Βαλέ και Εγκαντάν, άνω των 3.200 μέτρων, οι οποίοι πρόσφατα «διατηρούσαν την ισορροπία τους», είχαν υποστεί αρκετών μέτρων τήξη.

Η Glamos διέκοψε πρόσφατα τις μετρήσεις στον παγετώνα Σεν Αναφέρν, στο κεντρικό ελβετικό καντόνι Γιουρί, καθώς αυτός είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χωρίς περισσότερη δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι παγετώνες στην Ελβετία σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.

«Έχουμε δει τόσο έντονες κλιματικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, που είναι πραγματικά δυνατό να φανταστούμε αυτή τη χώρα χωρίς πάγους» σημειώνει ο Χας στους βρετανικούς Times. Ακόμη και αν επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού, που περιορίζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα (πράγμα απίθανο), μόνο το ένα τρίτο του όγκου των ελβετικών παγετώνων θα σωθεί, σύμφωνα με τον Χας. Αλλά τουλάχιστον «θα υπάρχει κάποιος όγκος πάγου στις υψηλότερες περιοχές των Άλπεων και μερικοί παγετώνες που θα μπορούμε να δείξουμε στα εγγόνια μας» σημειώνει καυστικά.

Σπηλιές πάγου όπως αυτή στην Ποντρεσίνα της Ελβετίας σύντομα θα εξαφανισθούν, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την κλιματική κρίση |Shutterstock/Patrick Lehman.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: Shutterstock/Patrick Lehman

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi