Σταματά να δέχεται πρόσφυγες από την Ιταλία, η Γερμανία αναστέλλοντας  τον συμφωνηθέντα μηχανισμό αλληλεγγύης του 2022, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία οικειοθελώς δέχεται πρόσφυγες από τη Μεσόγειο, καθώς η Ιταλία, αρνήθηκε επαναπροωθήσεις επί τη βάσει της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

«Η Γερμανία ανέστειλε την οικειοθελή αναδιανομή μεταναστών από την Ιταλία», όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Welt. «Οι διαδικασίες επιλογής για τους αιτούντες άσυλο ως μέρος ενός “εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης” σταματούν άμεσα.»

Στο πλαίσιο της «υψηλής μεταναστευτικής πίεσης προς τη Γερμανία» και της «συνεχιζόμενης αναστολής των επιστροφών σύμφωνα με το Δουβλίνο», «η Ιταλία ενημερώθηκε στα τέλη Αυγούστου ότι η αναδιανομή θα ανασταλεί μέχρι νεωτέρας», απάντησε το γερμανικό υπουργείο εσωτερικών στην εφημερίδα, όπως αναφέρει η DW.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt, «ο λόγος είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει τις λεγόμενες επιστροφές μεταναστών στα πλαίσια του Κανονισμού του Δουβλίνου από τη Γερμανία». Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, οι αιτούντες άσυλο που περνούν τα σύνορα σε άλλο κράτος μέλος χωρίς άδεια θα πρέπει να επιστρέφονται στη χώρα πρώτης εισόδου. «Αυτό ούτως ή άλλως σπάνια λειτουργεί, αλλά η Ιταλία το μπλοκάρει εντελώς εδώ και εννέα μήνες», αναφέρει η εφημερίδα.

Ιταλία: «Είμαστε σε πόλεμο» -7.000 μετανάστες σε 24 ώρες στη Λαμπεντούζα, ξεπέρασαν τον πληθυσμό του νησιού.

Δεκάδες σκάφη, γεμάτα με μετανάστες από την Τυνησία, κατέκλυσαν την Τετάρτη ένα νησί της Νότιας Ιταλίας, μετά από υποσχέσεις της Μελόνι να αναχαιτίσει την παράτυπη μετανάστευση στη χώρα. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, υπερπλήρη, σιδερένια πλοία σε κακή κατάσταση έρχονταν το ένα μετά το άλλο, ενώ οι κάτοικοι κοιτούσαν από τις παραλίες της Λαμπεντούζα, ένα αλιευτικό και τουριστικό νησί νότια της Σικελίας.

Περίπου 6.800 μετανάστες ήρθαν σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 24 ωρών – ο αριθμός αυτός είναι μερικές εκατοντάδες υψηλότερος από τον συνολικό πληθυσμό του νησιού. Συνολικά, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν φτάσει περίπου 120 πλοία, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι.

Μελόνι: «Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας, πρέπει να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών»

Παράλληλα, στο μεταναστευτικό/προσφυγικό αναφέρθηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση Rai.

«Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας, τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες. Το πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν βλέπω να φτάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις», τόνισε η Μελόνι. Η Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσε ότι «πριν από λίγο καιρό η Ιταλία πληροφόρησε τους εταίρους της ότι δεν μπορεί να πάρει αυτόματα πίσω όσους ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες και, αρχικά, είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από την Ιταλία». «Τα hotspot μας είναι γεμάτα και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενη στο οργανωμένο έγκλημα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσουν» και πως «η κυβέρνηση και το ιταλικό κράτος θα απαντήσουν σε κάθε επιθετική πράξη του οργανωμένου εγκλήματος».

SOS από Σαλβίνι.

«Αν οι αφίξεις μεταναστών συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό, η Ιταλία θα καταρρεύσει»
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του προς τα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, ο γραμματέας της Λέγκα και Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, αναφέρθηκε στην αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων που καταγράφεται στην Κάτω Ιταλία. «Το πρόβλημα είναι οι αναχωρήσεις από την Τυνησία, δεν ασκείται ο αναγκαίος έλεγχος. Και μπορώ να πω ότι η αύξηση αυτή των αφίξεων στη Λαμπεντούζα δεν είναι τυχαία. Θεωρώ ότι κάποιος θέλει να βάλει σε δύσκολη θέση μια κυβέρνηση που “δεν βολεύει”», δήλωσε ο Σαλβίνι. «Η εμπορία ανθρώπων είναι στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, πρόκειται για κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και για μια “πράξη πολέμου” κατά της Ιταλίας. Αν οι αφίξεις συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό, η χώρα μου θα καταρρεύσει», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, «ο θάνατος του παιδιού πέντε μόλις μηνών, την περασμένη νύχτα έξω από τη Λαμπεντούζα, συμβολίζει και τον κοινωνικό και πολιτικό θάνατο της Ευρώπης» και «η Ιταλία έχει αφεθεί μόνη της, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία τις τελευταίες ώρες αποφάσισαν να κλείσουν τις πόρτες τους». Υπογράμμισε, δε, ότι «αν η Ιταλία αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και το προσφυγικό μόνη της, δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία παρέμβαση», ενώ εκθείασε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι. «Μέσα σε δέκα μήνες έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, διά της διπλωματικής οδού, για να πετύχει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Λέγκα.

«Το κύριο ζήτημα είναι να προστατευθούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ματέο Σαλβίνι.

“Affront” – Η Τυνησία δεν επιτρέπει στους εκπροσώπους της ΕΕ να εισέλθουν στη χώρα.
Μια αντιπροσωπεία της ΕΕ ήθελε να πάρει μια ιδέα για την κατάσταση επί τόπου μετά την ανακοίνωση μιας μεταναστευτικής συμφωνίας με την Τυνησία. Αλλά δεν προέκυψε τίποτα. Τώρα υπάρχει μεγάλος θυμός – και οι εκκλήσεις για ακύρωση της συμφωνίας γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Ο σχεδιασμός είχε προ πολλού ολοκληρωθεί και επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, επτά εβδομάδες αφότου η Επιτροπή ανακοίνωσε τη συμφωνία ΕΕ-Τυνησίας, πέντε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήθελαν να πάρουν μια ιδέα για την κατάσταση στην Τυνησία. Τα θέματα: μετανάστευση, δημοκρατία, οικονομική κατάσταση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Ήταν μια επίσκεψη που ήταν άτυχη από την αρχή. Η κυβέρνηση της Τυνησίας είχε αρνηθεί συναντήσεις με την αντιπροσωπεία, επομένως η μόνη επιλογή που απέμενε για τους πολιτικούς της ΕΕ ήταν να ανταλλάξουν ιδέες με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Αλλά ούτε κι αυτό ήταν δυνατό τελικά. Σε επιστολή της Τετάρτης (σσσ. χθές) από το Υπουργείο Εξωτερικών που έλαβε η WELT AM SONNTAG, η ομάδα ενημερώθηκε ότι η αντιπροσωπεία «δεν είχε εξουσιοδότηση» να εισέλθει σε εθνικό έδαφος. Ταυτόχρονα, λέγεται σχεδόν κυνικά, θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να «διαβεβαιώσουν όσους θέλουν να εισέλθουν στη χώρα ότι τους χαίρουν και πάλι μεγάλης εκτίμησης».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας ανέφερε σε αυτή την επιστολή ότι η αντιπροσωπεία «δεν είχε εξουσιοδότηση» να εισέλθει σε εθνικό έδαφος
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας ανέφερε σε αυτή την επιστολή ότι η αντιπροσωπεία «δεν είχε εξουσιοδότηση» να εισέλθει σε εθνικό έδαφος πηγή: Welt

Ο βουλευτής του SPD Dietmar Köster εξέφρασε έντονη κριτική σε συνέντευξή του στην WELT AM SONNTAG. «Τέτοια συμπεριφορά είναι απολύτως ασυνήθιστη μεταξύ δημοκρατικών κρατών. Αυτή είναι μια προσβολή που είναι απαράδεκτη», είπε. Και περαιτέρω: «Οι βουλευτές της ΕΕ πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ελέγχουν επιτόπου τις συμφωνίες που συνάπτει η Επιτροπή». Αυτό προφανώς δεν ισχύει όσον αφορά τη συμφωνία με την Τυνησία: «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει βάση για τη συμφωνία. Πρέπει να τερματιστεί ή τουλάχιστον να τεθεί σε αναμονή. 

Στα μέσα Ιουλίου, η φον ντερ Λάιεν υπέγραψε μια δήλωση πρόθεσης για μια «στρατηγική και εκτεταμένη εταιρική σχέση» στην Τύνιδα παρουσία του Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte, της Ιταλικής πρωθυπουργού Giorgia Meloni και του Τυνήσιου προέδρου Kais Saied. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία ήταν η μεγαλύτερη συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης. Για παράδειγμα, η Επιτροπή της ΕΕ θέλει να παράσχει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και την επιστροφή των μεταναστών.

Το ανακοινωθέν ποσό είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερο από τη μέση ετήσια οικονομική στήριξη που έλαβε πρόσφατα η χώρα. Συνολικά, ανάλογα με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις, έως και ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην Τύνιδα. Ένα σχέδιο πέντε σημείων είχε ήδη εκπονηθεί εκ των προτέρων. Εκτός από τη συνεργασία για το θέμα της μετανάστευσης, αυτή περιελάμβανε συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, την προώθηση της οικονομίας της Τυνησίας, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ουσιαστικά ισχυρότερη οικονομική συνεργασία.

Μόλις την Τετάρτη η φον ντερ Λάιεν τόνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει της μελλοντικής πολιτικής για το άσυλο ότι μια συμφωνία ήταν «εφόριστη». Η Von der Leyen έκανε εκστρατεία για συνεργασίες με αφρικανικές χώρες – ακολουθώντας το παράδειγμα του συμφώνου που συνήφθη πρόσφατα με την Τυνησία.

Η χώρα έχει γίνει μια σημαντική χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Τις τελευταίες ημέρες – παρά τη συμφωνία της ΕΕ – χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν με βάρκες από την Τυνησία στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Το πλήθος εκεί δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο και ο δήμαρχος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το θέμα ήταν και στην ατζέντα των βουλευτών.

Ο Γάλλος βουλευτής Emmanuel Maurel – επίσης μέλος της αντιπροσωπείας – έγραψε στο «Χ» ότι σοκαρίστηκε με την απαγόρευση εισόδου: «Οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν πρέπει να αφήσουν αναπάντητη αυτή την απόφαση».