Άρθρα ΡεπορτάζΒίντεοΕπενδύσεις

Βιοκαλλιέργεια και βιοποικιλότητα – Συνέντευξη του Χρυσού νικητή των ”EU Organic Awards”, Θωμά Μόσχου στον ”Απόδημο παλμό” και τον Μουρτζούκο Χρήστο.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Στον ”απόδημο παλμό” και την εκπομπή ”Με την ματιά του απόδημου” παραβρέθηκε ο Θωμάς Μόσχος, ο Έλληνας αγρότης από την Καστοριά που βραβεύτηκε ως ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης. Μαζί με τον αδερφό του Χρήστο, διαθέτουν την βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα «Φάρμα Μόσχου» στην Καστοριά.

Ο κ. Μόσχος είναι ο Χρυσός νικητής στον διαγωνισμό EU Organic Awards όπου συμμετείχαν 100 υποψήφιοι και υποψήφιες. Με τον ίδιο να είναι τεχνολόγος γάλακτος και ο αδερφός του κτηνίατρος, εκσυγχρόνισαν και δημιούργησαν μία καινοτόμο βιολογική μονάδα κτηνοτροφίας αλλά και βιολογικών προϊόντων στην γενέτειρά τους την Πολυκάρπη Καστοριάς.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου μας εξηγεί τι είναι η βιολογική κτηνοτροφία, η βιοκαλλιέργεια και η βιοποικιλότητα, τον κόπο τον χρόνο αλλά την υπομονή και την επιμονή που χρειάζεται για να καταστεί ένα προϊόν βιολογικό αλλά και η όλη διαδικασία της βιολογικής καλλιέργειας είναι μία μακροχρόνια διαδικασία. Όπως μας τονίζει ο ίδιος, με την επίπονη προσπάθεια αλλά και την πολλή υπομονή, την όρεξη για δουλειά και το όραμα, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία καινοτόμο μονάδα τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην βιοκαλλιέργεια.

Έχουν εντάξει σε αυτό και την βιοποικιλότητα, και μας εξηγεί πώς ελέγχονται και πώς πιστοποιούνται τα βιολογικά προϊόντα. Είναι μία διαδικασία λεπτομερής εξέτασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει πως πρέπει η όλη διαδικασία να είναι πραγματικά με το γράμμα του νόμου για να μπορέσουν να καταφέρουν να είναι 100% μία βιολογική μονάδα και όπως επίσης μας αναφέρει, <<είναι μία διαδικασία που θέλει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσεις να καταστής ως μία βιολογική μονάδα ή ως μία βιολογική παραγωγή>>.

Η βιολογική γεωργία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και εδώ μας αναφέρει πως η διαδικασία στην οποία χρησιμοποιούν είναι μία διαδικασία την οποία χρησιμοποιούν την πολύσπορο διαδικασία ή όπως αλλιώς αναφέρει και την πεντάσπορη, αυτό σχετίζεται, πώς η παραγωγή των βιολογικών προϊόντων πρέπει να τηρεί και τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας, τονίζει δε, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για την διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών αλλά και το επακόλουθο που έχει στην μετέπειτα διατροφική αλυσίδα, πρώτα από όλα στην διατροφή των ίδιων των ζώων πού εκτρέφουν αλλά και αργότερα στην παραγωγή του γάλακτος.

Η σημαντική διαδικασία στην σωστή μεταχείριση των ζώων στον σωστό σταβλισμό, την συνεχή αύληση των ζώων στον προαύλιο χώρο της μονάδας, ο συνεχής καθαρισμός εντός της κτηνοτροφικής μονάδας, η διαδικασία της διατροφής, αλλά και της πόσης των ζώων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, και όπως μας τονίζει ο ίδιος ο κ. Μόσχος <<δουλεύουμε πάνω στην πρόληψη και όχι τόσο στην θεραπεία>> των πιθανών νοσημάτων των αιγοπροβάτων των οποίων εκτρέφουν.

Κλείνοντας την πολύ σπουδαία συζήτηση με τον κ. Μόσχο μας απαντάει σε ερώτησή μας για την ιστορία της μονάδας η οποία έχει ζωή περί των 150 ετών, είναι μία οικογενειακή επιχείρηση την οποία πλέον έχουν παραλάβει μαζί με τον αδερφό του από τους γονείς και αργότερα προφανώς θα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους. Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία κάτι που το αναδεικνύει και η βράβευση η οποία κερδήθηκε από τον πολύ σπουδαίο διαγωνισμό.

Οι ελληνικές καινοτόμες βιολογικές μονάδες αλλά και οι προσπάθειες από Έλληνες παραγωγούς θα πρέπει να βρίσκουν ανταπόκριση από το ελληνικό κοινό, οπότε αναζητήστε στις αγορές σας τα προϊόντα της ”Φάρμας Μόσχου”.

Ελληνικά βιολογικά προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την συνέντευξη στο κανάλι μας στο YouTube. Πατήστε το καμπανάκι για να σας έρχονται όλες οι ειδοποιήσεις, κάντε εγγραφή, γράψτε το δικό σας σχόλιο και το δικό σας like για να υποστηριχθεί η προσπάθεια που κάνουμε.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi