Άρθρα Ρεπορτάζ

Δημογραφικό η αυτό-γενοκτονία της Ελλάδας. Μεταναστευτικό μας λύνει τα χέρια?

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Το δημογραφικό είναι ένα από τα σοβαρά ζητήματα που απειλούν την ίδια την ύπαρξή μας, (αν και τραβηγμένος ο όρος) της ίδιας της Ελλάδος. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά τα τελευταία 30 χρόνια και δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να υποστηριχθεί και να ανατραπή η αρνητική αυτή κατάσταση.

Η κατάσταση ήδη είναι αρνητική μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου κατά διαστήματα οι Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό, έτσι είχαμε έναν επιπλέον λόγο για να μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδος. Αν αναλογιστούμε και την οικονόμικο- πολιτική κατάσταση της χώρας μας από τη μεταπολίτευση και μετά αλλά και νωρίτερα, είχαμε μεγάλο αριθμό μετανάστευσης  των Ελλήνων στο εξωτερικό. Ένας επιπλέον λόγος να γέρνει η ζυγαριά προς το αρνητικό όσον αφορά και το δημογραφικό, είναι και η μετανάστευση όπου παίζει τον ρόλο της, άτυπα βέβαια, στο ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων, όσον αφορά και την δημογραφική κατάσταση της Ελλάδας.

Το δημογραφικό έτσι όπως έχει εξελιχθεί, είναι και η καταστροφή του πρωτογενούς τομέα, είναι η αποδόμησή του και η ερημοποίηση παράλληλα της ελληνικής επαρχίας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν αναλογιστούμε ότι όλα είναι μία ακολουθία γεγονότων αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι νέοι άνθρωποι να μην παντρεύονται, διότι όπως μπορούμε να αντιληφθούμε, υπάρχει δυσκολία πρωτίστως στον οικονομικό τομέα και αυτό έχει ως αντίκτυπο στην τεκνοποίηση. Όπως είπαμε παραπάνω είναι και ο θάνατος της ελληνικής επαρχίας. Επηρεάζεται αφενός, από την έλλειψη της καλλιέργειας γης, αφετέρου με ότι αυτό συνεπάγεται από το ανθρώπινο δυναμικό.

Χάθηκε το ιδεώδες της ελληνική οικογένειας.

Η έννοια της ελληνικής οικογένειας ή της Πατριαρχικής όπως την γνωρίζουμε οι περισσότεροι είχε να κάνει τα παλαιότερα χρόνια στην Ελλάδα όπου οι περισσότεροι ζούσαν με τον παππού και την γιαγιά. Σε καθημερινή βάση στο μεσημεριανό τραπέζι έτρωγε όλη η οικογένεια πόσο δεν μάλλον στο Κυριακάτικο τραπέζι. Αυτό με την πάροδο των ετών, με την μεταβαλλόμενη βέβαια, ελληνική κοινωνία στο χρόνο, και λόγω των συνθηκών έχει διαφοροποιηθεί.

Πλέον η οικογένειες, ο κόσμος γενικότερα έχει αποσιωπηθεί, ακόμα και οι ίδιες οικογένειες έχουν τις αποστάσεις μεταξύ τους. Δεν υπάρχει η επικοινωνία που υπήρχε δεκαετίες πριν με το να υπάρχει επαφή των παιδιών με τους παππούδες, ή όσοι ζούσαν στις πόλεις, τις Κυριακές να πηγαίνουν στο χωριό, στο πατρικό με τους παππούδες και να τρώνε όλοι μαζί.

Βέβαια σε όλο αυτό, ρόλο έχει παίξει και η εξέλιξη της γυναίκας, διότι πλέον εκτός του μητέρα και νοικοκυρά είναι και εργαζόμενη γυναίκα. Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε εκ των πραγμάτων, το μεσημεριανό τραπέζι σε πολλές περιπτώσεις πλέον έχει εξαφανιστεί και ο καθένας τρώει μόνος στο τραπέζι. Έχει χαθεί η πατριαρχική οικογένεια σε μεγάλο βαθμό και ένας ρόλος που είναι αρκετά σημαντικός όσον αφορά την τεκνοποίηση, είναι πως έχουν αλλάξει τα πρότυπα. Η γυναίκα ως εργαζόμενη πλέον, αργεί ένα παντρευτεί και τεκνοποιεί πολύ αργότερα τουλάχιστον ένα παιδί, κάτι που δεν συνέβαινε το ίδιο τις προηγούμενες δεκαετίες.

Κίνητρα.

Η ελληνική πολιτεία  θα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα, ώστε να υπάρχει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τους νέους ανθρώπους, για να παντρευτούν και αργότερα συν τεκνοποιήσουν. Όπως βλέπουμε το επόμενο διάστημα δεν θα αυξήσουν οι γεννήσεις στην Ελλάδα, έτσι θα πρέπει να δώσει το κράτος μία πρόνοια όσον αφορά τις μονογονεϊκές οικογένειες. Να υπάρχουν κάποιες δομές για την επίβλεψη των παιδιών όταν οι γονείς θα εργάζονται.

Ένας τρόπος ο οποίος μπορεί να γίνει αυτό είναι:
Φόροελαφρύνσεις:
  • α) Ένας λόγος παραπάνω για να δοθούν περισσότερα κίνητρα σε αυτό τον τομέα  είναι στις περιοχές της επαρχίας ή σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες όσον αφορά τον τοπικό νέο πληθυσμό
  • β) Περισσότερες φορο λαφρύνεις στους γονείς με τρία και περισσότερα παιδιά.
  • γ) Μείωση Φ.Π.Α. στις παραμεθόριες περιοχές.
  • δ) Δομές για την επίβλεψη των παιδιών όταν οι γονείς θα εργάζονται.
Υποστήριξη στην καλλιέργεια της γης:
  • α) Δωρεά γης στους πολύτεκνους
  • β) Μικρότερο κόστος στην ενοικίαση γης
  • γ) Ευνοϊκότερο περιβάλλον στους νέους αγρότες
Κάποια από τα στατιστικά στοιχεία στο πέρασμα των χρόνων.
  • Την δεκαετία του 1950 παντρευόντουσαν σχεδόν όλες οι γυναίκες, με ένα ποσοστό της τάξεως του 3,5% να είναι άγαμες, ενώ δεν τεκνοποιούσε μόλις το 8%.
  • Την δεκαετία του 1980 αυτό αλλάζει με το 27% να μην παντρεύονται και 22% να μην τεκνοποιεί. Επίσης την δεκαετία του ’80 οι γονιμότητα ήταν κάτω από το 1,5 παιδιά και κυμαινόταν στο 1,2 έως το 1,5 παιδιά, και να αναφέρουμε πως χρειαζόμαστε 2,1 παιδιά ανά γυναίκα για να αναπαραχθεί ένας πληθυσμός. Να τονίσουμε πως την δεκαετία του ’80 οι γυναίκες παντρεύονται στα 23 με 24 ενώ σήμερα είναι περίπου στα 30 και ίσως λίγο παραπάνω.
  • Την δεκαετία του 2010 οι εκτός γάμου γεννήσεις το π.χ. το 2015 όχι πολύ μακριά από το σήμερα, ήταν μόλις στο 5% ενώ με τα στοιχεία που έχουμε από το 2021 υπάρχει μια αύξηση στο ποσοστό αυτό η οποία είναι της τάξεως, του λίγο πάνω από το 10% και φτάνει στο 16,5%. Όπως αναφέραμε παραπάνω, προφανώς ο ρόλος που επηρεάζει αυτή την κατάσταση είναι η αλλαγή των αξιών και των αντιλήψεων στην νέα γενιά. Επίσης το σύμφωνο συμβίωσης παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις μειώσεις των γάμων στα τελευταία χρόνια. Οι γεννήσεις το 2012 ήταν 70.000 και η θάνατοι στις 140.000. Με τον πληθυσμό στο καλύτερο σενάριο για το 2050 να είναι στα 9,2 εκατομμύρια Έλληνες και το χειρότερο σενάριο να είναι στα 8.3 εκατομμύρια.
Μετανάστευση.

Προσοχή πρέπει να δώσει η πολιτεία ούτος ώστε να μην υπάρχει φυγή των νέων στο εξωτερικό. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι και στην επικαιρότητα που συνδέεται και με το μεταναστευτικό και τις νομιμοποιήσεις των λαθρομεταναστών. Επίσης με αυτόν τον τρόπο έχουν φύγει πολλά έξυπνα μυαλά από την Ελλάδα τα τελευταία 10 με 15 χρόνια.

Αφού το ελληνικό κράτος κατάφερε τα τελευταία χρόνια να διώξει περί τους 500.000 Έλληνες ως επί το πλείστων πτυχιούχους, τώρα προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παρανομία και βαφτίζει παρανομία την νομιμοποίηση.

Για να επιστρέψουν οι Έλληνες οι οποίοι έχουνε φύγει στο εξωτερικό, θα πρέπει να υπάρχει εκείνο το περιβάλλον όπου θα τους δώσει την βεβαιότητα πως θα τους υποστηρίξει σε βάθος του χρόνου. Διότι οι περισσότεροι πλέον έχουν δημιουργήσει τις οικογένειές τους και βλέπουν μακροπρόθεσμα, δηλαδή το μέλλον των παιδιών τους στην Ελλάδα. Αν αυτό δεν είναι ευνοϊκό δεν πρόκειται να επιστρέψει κανείς, γιατί κανείς δεν θέλει να δει τα παιδιά του μετά από κάποια χρόνια να ξανά μεταναστεύουν και αυτά.

Μεταναστευτικό.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα το οποίο είναι στην επικαιρότητα είναι η νομιμοποίηση στον παράνομων λαθρομεταναστών. Επειδή δεν θέλω θα επεκτείνω σε αυτό το θέμα, αλλά η πολιτεία θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα. Αν όλη αυτοί οι άνθρωποι απλωθούν σε όλη την επικράτεια της Ελλάδος, οι οποίοι πολιτισμικά είναι πολύ μακριά από τον δικό μας πολιτισμό, όπως καταλαβαίνουμε είναι δύσκολη η ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία. Το οποίο σε μεγάλο βαθμό όπως έχουμε δει ήδη μέχρι σήμερα, θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή.

Επειδή η κυβέρνηση επικαλείται ότι δεν υπάρχουν εργάτες γης, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία δεν έχουνε υπαλλήλους, δεν νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξειδικευμένοι για να δουλέψουν σε ξενοδοχειακές μονάδες, ή εστιατόρια, και για το ”εργάτες γης” δεν είναι μόνο τα χέρια στα χωράφια.

Ο νοών νοείτω….

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi