Άρθρα ΡεπορτάζΤουρισμός

Φωτιές: Ο εχθρός του τουρισμού

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

 

Η Ελλάδα, προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες και ολοένα και πιο έντονες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια ίσως να επηρεάσουν την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Αυτές οι πυρκαγιές, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, θέτουν σημαντικές προκλήσεις, επηρεάζοντας τα πάντα, όπως στη περιοχή της Θεσσαλίας, όπου απαγορεύεται το κολύμπι και το ψάρεμα, αλλά και από τον αριθμό των επισκεπτών μέχρι και την οικονομία.

Λίγο πριν μπούμε στην τουριστική περίοδο και με την εικόνα των τελευταίων ετών αλλά και της περσινής περιόδου, με την μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης να κατακαίει το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, ένα κείμενο προβληματισμός για τις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία, σε υγεία, υποδομές και οικονομία, μήπως  επηρεάζει και τον τουρισμό; Υπάρχει προβληματισμός στην τουριστική βιομηχανία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία;

Η απειλή των πυρκαγιών κάθε χρόνο.

Φέτος είδαμε πυρκαγιές μετά τον ανοιξιάτικο καύσωνα απόρροια της Αφρικανικής σκόνης στα τέλη Μάρτη. Η Ελλάδα, έχει δει μια αξιοσημείωτη αύξηση στη συχνότητα και την ένταση των δασικών πυρκαγιών. Οι θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι ισχυρότεροι άνεμοι δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάφλεξη και την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών. Οι εποχές των πυρκαγιών του 2021 και του 2023 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές, με τις πυρκαγιές να καταστρέφουν μεγάλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και ορισμένα από τα δημοφιλή νησιά της.

Άμεσες Επιπτώσεις στον Τουρισμό

Καθώς οι πυρκαγιές γίνονται πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, οι πιθανοί τουρίστες μπορεί να ξανασκεφτούν τα ταξίδια τους στην Ελλάδα. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια, σε συνδυασμό με τις εικόνες ουρανού γεμάτους καπνό και απανθρακωμένα τοπία, μπορούν να αποτρέψουν τους επισκέπτες. Αυτή η μείωση των τουριστών επηρεάζει άμεσα τις τοπικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό, από ξενοδοχεία και εστιατόρια μέχρι τουριστικούς πράκτορες και μικρούς λιανοπωλητές.

Πολλά από τα φυσικά αξιοθέατα της Ελλάδας, όπως δάση, βουνά και εθνικά πάρκα (Δάσος Δαδιάς στον Έβρο), είναι ευάλωτα στις πυρκαγιές. Οι περιοχές αυτές δεν είναι μόνο σημαντικές για την οικολογική τους αξία αλλά και ως βασικοί τουριστικοί προορισμοί. Η καταστροφή αυτών των τοποθεσιών μπορεί να μειώσει την ελκυστικότητά τους, οδηγώντας σε μακροπρόθεσμη μείωση του αριθμού των επισκεπτών.

Οι πυρκαγιές υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα, θέτοντας κινδύνους για την υγεία τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Ο καπνός και τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, καθιστώντας τις υπαίθριες δραστηριότητες λιγότερο ευχάριστες και δυνητικά επικίνδυνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους τουρίστες να συντομεύουν τη διαμονή τους ή να αποφεύγουν τις υπαίθριες εκδρομές.

Οι πυρκαγιές μπορούν να βλάψουν κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και των εγκαταστάσεων διαμονής. Τέτοιες ζημιές μπορεί να διαταράξουν τα ταξιδιωτικά σχέδια, καθιστώντας ορισμένες περιοχές δυσπρόσιτες και μειώνοντας τη συνολική ικανότητα φιλοξενίας τουριστών.

Οι επιδράσεις στην τουριστική βιομηχανία

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική οικονομική κινητήρια δύναμη στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στο ΑΕΠ και παρέχοντας απασχόληση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η ύφεση του τουρισμού λόγω των πυρκαγιών μπορεί να έχει κυματιστές επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία, επηρεάζοντας διάφορους τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό.

Ο αυξανόμενος κίνδυνος πυρκαγιών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα για τις επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα. Αυτή η αύξηση του λειτουργικού κόστους μπορεί να μετακυλίεται στους καταναλωτές, καθιστώντας τα ταξίδια στην Ελλάδα πιο ακριβά και ενδεχομένως λιγότερο ελκυστικά.

Η εκτεταμένη κάλυψη των πυρκαγιών από τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς και επιθυμητού τουριστικού προορισμού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αρνητική δημοσιότητα μπορεί να διαβρώσει το εμπορικό σήμα της χώρας και να καταστήσει δυσκολότερη την προσέλκυση επισκεπτών, ακόμη και μετά την παρέλευση της άμεσης απειλής.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της συχνότητας των πυρκαγιών.

Με τις πυρκαγιές να αποτελούν μια κλιμακούμενη απειλή για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Επενδύοντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, τη διαφοροποίηση των τουριστικών της προσφορών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα μπορεί να προστατεύσει καλύτερα τους φυσικούς της θησαυρούς και να διατηρήσει τη θέση της ως κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός. Η ανθεκτικότητα του τουριστικού τομέα απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις θα είναι καθοριστική για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Ιωάννης Μάρκου: Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

e-enimerosi

Η πειστική Μαχητική ισχύς

e-enimerosi

Ο ρεαλισμός στην λογοτεχνία

e-enimerosi