Άρθρα ΡεπορτάζΓερμανίαΔιασποράΕιδήσεις και Νέα

Η ελληνική εκπαίδευση στην Γερμανία είναι τραυματισμένη.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Η ελληνική εκπαίδευση στην Γερμανία δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, ένα πρόβλημα διαχρονικό που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα.

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί το πρόβλημα με τα ελληνικά σχολεία και ειδικότερα με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς αλλά και τις μισθώσεις αυτών. Μέσα από την σελίδα μας έχουμε κάνει εκτενείς αναφορές για όλα αυτά τα προβλήματα. Αυτή την στιγμή μετά και το τελευταίο θέμα που φαίνεται να έρχεται στο προσκήνιο για το Λύκειο της Στουτγκάρδης θα κάνουμε και μία αναφορά για τα υπόλοιπα σχολεία στην διασπορά κυρίως της Γερμανίας αλλά θα μεταφερθούμε και στην Αφρική και σε σχολείο της Αιθιοπίας όπου και εκεί αντιμετωπίζουμε προβλήματα με δάχτυλο του Αιθιοπικού κράτους, και εκεί ο κίνδυνος ελλοχεύει. Στην Γερμανία, σε πόλεις όπως είναι το Ντίσελντορφ, το Μόναχο αλλά και η Στουτγκάρδη εντείνονται τα προβλήματα. Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει για αγορά κτιρίου από τους ομογενείς στο Ντόρτμουντ οι οποίοι θέλουν να ενεργοποιήσουν το ελληνικό κράτος για θα προβεί σε αγορά κτιρίου.

Κίνδυνος για τα ελληνικά σχολεία της διασποράς.
Μόναχο.

Θα μεταφερθούμε αρκετά χρόνια πίσω με ένα κτιριακό συγκρότημα στο Μόναχο, εκεί είχαμε ένα αγώνα διελκυστίνδας ανάμεσα το ελληνικό κράτος αλλά και τον Δήμο του Μονάχου όπου εν τέλει ο δήμος προχώρησε στην καταστροφή του ημιτελούς κτιρίου στο Μόναχο. Μία ιστορία ελληνικής τρέλας που φτάνει και στο εξωτερικό και την διασπορά, με διάρκεια 20 ετών όπου εντέλει δεν βρέθηκε λύση σε ένα οικόπεδο έκτασης 15 στρεμμάτων. Εκεί επρόκειτο να χτιστεί ένα ελληνικό σχολείο το οποίο το 2001 αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος, παρόλα αυτά υπήρχαν προσφυγές των κατοίκων οι οποίοι καθυστέρησαν την έναρξη των οικοδομικών εργασιών, η άδεια εκδόθηκε το 2008, βέβαια η προθεσμία από το ελληνικό κράτος δεν τηρήθηκε και ο δήμος του Μονάχου για να καλύψει τις δικές του αυξημένες ανάγκες σε σχολικές μονάδες ενεργοποίησε την ρήτρα επιστροφής, έτσι από το 2013 ζητούσε τη επιστροφή του οικοπέδου, εκεί είχαμε την ελληνική ολιγωρία, όμως το ελληνικό κράτος αφυπνίστηκε και ξεκίνησε τις εργασίες στο οικόπεδο οι οποίες έμειναν στα θεμέλια και στον σκελετό.

Το 2015 υπήρξε ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός και τυπικά το 2016 το οικόπεδο επέστρεψε στον δήμο του Μονάχου, οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των δύο πλευρών τελικά έληξαν το 2019 με μία συμβιβαστική λύση. Το ελληνικό κράτος αποσύρθηκε οριστικά από την διεκδίκηση του οικοπέδου και έτσι ο σκελετός και τα θεμέλια του κτιρίου κατεδαφίστηκαν, η Ελληνική πλευρά έμεινε χωρίς οικόπεδο και έτσι οι μαθητές του Μονάχου και η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Γερμανία και στην περιοχή του Μονάχου δέχτηκε να καίριο πλήγμα.

Κλείνει το 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης <<Πυθαγόρας>>.

Το 2ο Δημοτικό σχολείο Μονάχου.

Συνεχίζουμε με το Μόναχο όπου τις τελευταίες εβδομάδες αναδείξαμε και ένα άλλο θέμα με το κλείσιμο του 2ου δημοτικού σχολείου ”Πυθαγόρας”, ενώ υπάρχουν πάνω από 100 μαθητές το σχολείο κλείνει, προ ενός μηνός και συγκεκριμένα στις 12/07/2023 οι γονείς έλαβαν ενημέρωση από την διοίκηση του σχολείου πώς τα παιδιά θα μεταφερθούν στο 1ο και στο 4ο Δημοτικό σχολείο του Μονάχου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον μαθητές και γονείς να είναι οι μετακινήσεις όπου αυξάνονται τα χιλιόμετρα. Εδώ ο κίνδυνος που προκύπτει είναι πως πολλά από τα παιδιά ίσως να μετακινηθούν σε αμιγώς γερμανικά σχολεία και έτσι να στερηθούν την ελληνόγλωσση μόρφωση αλλά και παιδεία.

Με επιστολή του η διεύθυνση του σχολείο ενημέρωσε τους γονείς στις 12 Ιουλίου του 2023 πως με απόφαση του Υπουργού Παιδείας οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείο θα φοιτούν από το ερχόμενο σχολικό έτος, δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 2023 στο 1ο και στο 4ο Δημοτικό σχολείο του Μονάχου σύμφωνα με τους τόπους κατοικίας τους, παρόλα αυτά όπως είπαμε νωρίτερα θα αυξηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις για να προβούν σε αυτές τις μετακινήσεις.

Ντίσελντορφ
Το Ελληνικό σχολείο του Düsseldorf

Πρόβλημα έχει προκύψει από τον περασμένο χειμώνα και για το σχολείο του Ντίσελντορφ (συστέγαση Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου) καθώς υπάρχει πρόβλημα για το στεγαστικό, ο σύλλογος γονέων είχε προβεί σε επιστολή προς την τότε Υπουργό κ. Κεραμέως όπου ανέδειξε τα προβλήματα του σχολείου και ζητούσαν από την Υπουργό να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα και να δοθεί λύση για το στεγαστικό του σχολείου. <<Μεταφέρουμε την αγωνία της διαδικασίας ανανέωσης της σύμβασης του ελληνικού κράτους>> αναφέρουν οι ομογενείς οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν επιτακτικά την ανανέωση της σύμβασης για να μην προκύψει πρόβλημα με το στεγαστικό του σχολείου τους και βρεθούν στον αέρα οι μαθητές.

Ντόρτμουντ
Το Ελληνικό σχολείο στο Ντόρτμουντ

Βέβαια εδώ υπάρχει μία αντίφαση, με τα υπάρχων σχολεία στις άλλες περιοχές όπου ενώ είναι υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ελληνικού κράτους, στην πόλη του Ντόρτμουντ οι ομογενείς θέλουν να ενεργοποιήσουν το ελληνικό κράτος και να προβούν σε αγορά ενός κτιριακού συγκροτήματος όπου το γερμανικό κράτος πωλεί έναντι συμβολικής τιμής και θεωρούν οι ομογενείς του Ντόρτμουντ πως είναι ευκαιρία να έχουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να βρίσκεται υπό την σκέπη και την εποπτεία του ελληνικού κράτους. Έτσι θα λυθεί ένα πρόβλημα των Ελλήνων στο Ντόρτμουντ σε αντίθεση όπως είπαμε νωρίτερα με τα υπόλοιπα σχολεία που ενώ έχουν ελληνική διοίκηση για διάφορους λόγους κλείνουν.

Αιθιοπία
Το Ελληνικό σχολείο της Αιθιοπίας

Οι κρατικοί θεσμοί στην Αιθιοπία θέλοντας να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο ελληνικό σχολείο της Αιθιοπίας ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της χώρας το οποίο αποτελείται από 20 κτίρια τα οποία απλώνονται σε 30.000 τετραγωνικά μέτρα. Μετά από τις καταγγελίες μελών της κοινότητας πριν από περίπου δύο χρόνια, έρχεται τώρα ο υπουργός παιδείας και ζήτησε αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου που αποτελείται από μέλη της Ελληνικής κοινότητας. Θέλοντας το σχολείο να είναι πλέον υπαγόμενο στο κράτος. Η Ελληνική πλευρά αντέδρασε έντονα και προσέφυγε στα δικαστήρια για να δικαιωθεί, πριν από μερικές εβδομάδες και χωρίς καμία ενημέρωση ένοπλοι αστυνομικοί του Αιθιοπικού κράτους κατέλαβαν το κτιριακό συγκρότημα και ενώ το σχολείο τελούσε υπό λειτουργία με τους μαθητές εντός των τειχών, μία κίνηση που έπεσε σαν βόμβα σε ολόκληρη την παροικία της Αιθιοπίας. Και εδώ αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα όπου θα πρέπει το ελληνικό κράτος να δράσει άμεσα, ήταν ένα θέμα το οποίο το αναδείξαμε προ 2 μηνών.

Στουτγκάρδη
Το Λύκειο της Στουτγκάρδης

Με το τελευταίο θέμα που έχει προκύψει να είναι το Λύκειο της Στουτγκάρδης, σε ένα από τα άλλοτε 14 στην περιοχή της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το οποίο κινδυνεύει να μείνει στον αέρα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το σχολείο κινδυνεύει να μείνει χωρίς κτίριο, τα προβλήματα στο πέρασμα του χρόνου είναι πολλά, όπως ένα από αυτά είναι ότι, για ενάμιση χρόνο δεν υπήρχε βιολόγος και τα παιδιά προετοιμάζονταν για τις πανελλήνιες εξετάσεις με φροντιστήρια. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι δεν αποστέλλονται κονδύλια στο σχολείο και έτσι αναγκάζονται οι γονείς και οι διάφοροι φορείς να δανείζονται χρήματα από διάφορες άλλες πηγές για να καταφέρουν να είναι λειτουργικό το σχολείο.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων εφιστά την προσοχή για αυτό το κρίσιμο ζήτημα, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση είναι προτεραιότητα και για τα παιδιά της διασποράς υπό την απειλή που αντιμετωπίζει πλέον το σχολείο τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι εμφανής και έτσι οι γονείς των παιδιών είναι σε αναβρασμό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της ομογένειας βέβαια ενήργησαν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε να βρεθεί ένα νέο κτίριο για την μεταστέγαση του σχολείου, επιτεύχθηκαν προκαταρκτικές συμφωνίες, όσον αφορά τις ενοικιάσεις, μεταβιβάστηκαν όλα τα επίσημα έγγραφα στο προξενείο της Στουτγκάρδης αλλά και προς το Υπουργείο Παιδείας για να κοινοποιηθούν στους αρμόδιους εκπροσώπους των ιδιοκτητών.

Από την πλευρά του ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και όλοι οι εμπλεκόμενοι έκλεισαν τις διαπραγματεύσεις επιτυχώς και αναμένουν σε θετική απάντηση από το ελληνικό κράτος έτσι ώστε να βρεθεί η λύση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σχολείου. Ένα λύκειο όπου ο αριθμός των μαθητών κυμαίνεται γύρω στους 100 με 130 μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου και σε κάθε αρνητική εξέλιξη δυστυχώς αυτά τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο της Δευτεροβάθμιας ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης τους.

Ο φόβος της ομογένειας σε όλη την γερμανική επικράτεια η οποία προσπαθεί να διαχειριστεί το ΣΟΚ που προκλήθηκε από το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού του Μονάχου όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αλλά και οι ομογενείς της περιοχής της Στουτγκάρδης και της Βάδης-Βυρτεμβέργης ανησυχούν μήπως κάτι ανάλογο συμβεί και στο δικό του στο σχολείο. Οι μνήμες είναι νωπές από το δημοτικό σχολείο του Μονάχου όλη η ομογένεια της περιοχής έχει περιέλθει σε μεγάλο σκεπτικισμό και επίσης αναμένουν και θετική ανταπόκριση από το ελληνικό κράτος και να βρεθεί λύση στα όποια προβλήματα.

Το κράτος να δείξει την υποστήριξή του στην ομογένεια.
Οι ομογενείς αναμένουν σε κάθε θετική ανταπόκριση από το ελληνικό κράτος, και σε αναγνώριση της προσφοράς τους στον ελληνισμό της ομογένειας όπως είναι η ψήφος των αποδήμων, εδώ ένας λόγος παραπάνω όπου όπως ακούγεται σε συζητήσεις αλλά και βρίσκεται στις σκέψεις των ομογενών στην Γερμανία αλλά προφανώς και σε όλο τον κόσμο είναι να δείξουν την έμπρακτη συμπαράσταση τους οι ιθύνοντες του ελληνικού κράτους. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα να (συνεχίσει) υποστηρίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, θα είναι μία πράξη αναγνώρισης των Ελλήνων της ομογένειας και με αυτό τον τρόπο να υποστηρίξει την εκπαίδευση εμπράκτως. Να διατηρηθούν οι στενοί δεσμοί του Ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων και με τον τρόπο αυτό να αναδεικνύεται η προσφορά της ομογένειας πέρα από την εκπαίδευση, στις τέχνες, τον πολιτισμό τις επιστήμες και σε τόσα άλλα όπου διακρίνονται οι Έλληνες του εξωτερικού σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος