Μέρος 1ο
Νέες τεχνολογίες, καινοτομίες και ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ο καθηγητής Μάριος Παπαευσταθίου, ο οποίος ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες με πρωτοποριακές και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας μας αναλύει, όπως θα δούμε παρακάτω την τεχνητή νοημοσύνη, τις εφαρμογές της, πώς μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Μας αναλύει ποιες είναι οι εφαρμογές του CHAT GPT και τέλος πως γίνονται οι ηλεκτρονικές απάτες, καθώς και πως μπορούμε να προστατευτούμε από αυτές, αναφέρεται πως γίνεται η εκπαίδευση των ρομπότ και μας ενημερώνει για το νέο επαναστατικό κινητό HumaneAi Pin τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησε πρόσφατα, σε μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης
Κύριε Καθηγητά θέλετε να μας πείτε κάποια πράγματα για να σας γνωρίσουμε;
Ονομάζομαι Παπαευσταθίου Μάριος γεννήθηκα στις 19/06/1980, διαμένω στα Τρίκαλα (Θεσσαλίας) και είμαι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ειδικότητα στην Ειδική Αγωγή και έχω Μεταπτυχιακό Αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ στις Επιστήμες της Αγωγής-Ειδική Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Επίσης, έχω πάρει το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Τ.Ε. , το πτυχίο του Λογιστή από το εκπαιδευτικό ίδρυμα του ΑΤΕΙ Λάρισας, το πτυχίο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και είμαι εν ενεργεία φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος. Ασχολούμαι και με την πληροφορική αφού είμαι πιστοποιημένος προγραμματιστής Λογισμικού Java-Eucip.
Είμαι καθηγητής ΠΕ80-Οικονομίας διορισμένος στην Ειδική αγωγή με παράλληλες ειδικότητες ΠΕ11(Επιστήμης Φυσικής Αγωγής) και ΚΑΙ ΠΕ83 (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) εργάζομαι στο Υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων ,σε δημόσιο Σχολείο. Παράλληλα έχω διδάξει στην Ειδική Αγωγή στα σχολεία Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πτολεμαΐδας, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ηρακλείου Κρήτης, Ειδικό Σχολείο Γυμνάσιο-Λύκειο Σύρου, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Φθιώτιδας, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Μαγνησίας ,Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ναυπάκτου και στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Τρικάλων.
Έχω εργαστεί ως Καθηγητής, σε Ανώτερα και Ανώτατα ιδρύματα καθώς και σε διάφορα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Όσον αφορά την εκπαιδευτική μου προϋπηρεσία έχω διδάξει στα παρακάτω τμήματα: Εθνικό και Καποστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΑΤΕΙ Λάρισας,Α ΤΕΙ Τρικάλων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Μ.Υ.),Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών και Καρδίτσας, Δημόσια ΙΕΚ Τρικάλων και Καρδίτσας, Ναυπάκτου,Πάτρας και Μεσολογγίου, στο Ιδιωτικό ΙΕΚ Τρικάλων «Δίολκος» καθώς και στα επαγγελματικά και τεχνικά Λύκεια Άρτας, Αλμυρού Βόλου, Γρεβενών, Φαρσάλων Λάρισας, Τρικάλων και Καλαμπάκας και είμαι επιτηρητής σε δια ζώσης και εξ αποστάσεως εξετάσεις υπολογιστών και ξένων γλωσσών και συνεργάτης της Vellum-Keucert-Ucert-Ecdl-Unicert-Acta-Diploma.Τέλος διδάσκω με μεγάλη επιτυχία σε σεμινάρια ως πιστοποιημένος Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εκπαιδευτής ενηλίκων σε ΚΕΚ σε όλη την χώρα (Γιάννενα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλο) και σε κολλέγια Αγγλόφωνα-Αμερικάνικα πχ. Νew Υork College και έχω και την ιδιότητα του Εξεταστή στις εξετάσεις πιστοποίησης ΙΕΚ ΚΑΙ ΣΕΚ του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
Έχω άμεση σχέση με την ειδική αγωγή και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Ειδικής Αγωγής, Ιατρικά Οικονομικά, Λογιστικά, Πληροφορικής, Ηλεκτρομηχανολογικά, Ενεργειακά, Περιβαλλοντικά και τέλος το σεμινάριο γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille. Ενδιαφέρομαι πολύ και ασχολούμαι ιδιαίτερα με το τομέα των Social Media,του Digital marketing και την Τεχνητής Νοημοσύνης όπου είναι τα αντικείμενα τα οποία διδάσκω περισσότερο και φυσικά για τον τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ,ο οποίος θεωρώ ότι αποτελεί στις μέρες μας ένα ανεξάντλητο ερευνητικό πεδίο και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης.
Τα τελευταία επίκαιρα άρθρα τεχνολογίας που έχω γράψει και έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και ενημερωτικές σελίδες (π.χ. Ελεύθερος Τύπος) στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες (π.χ Γερμανία e-enimerosi) είχαν την εξής θεματολογία:
- Tεχνητή Νοημοσυνή και Φυσικές Καταστροφές.
- Ψηφιακή Κυβερνοεπίθεση & Ηλεκτρονική Κυβερνοασφάλεια.
- Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση των ρομπότ.
- Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης(Social media) και Δημοκρατία.
Η καινοτόμα δράση σας σε σχολείο των Τρικάλων έγινε πασίγνωστη σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο θέλετε να μας μιλήσετε για αυτή την πρωτοβουλία σας;
Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση ,
To θέμα της Δράσης που πραγματοποιήθηκε ήταν πρωτοποριακό και καινοτόμο και στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και αγκαλιάστηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δέχτηκαμε συγχαρητήρια επιστολή από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρώην Δήμαρχο Τρικάλων,είχαμε επικοινωνία με την προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Παιδείας όπου η δράση μπήκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου ανάμεσα στις καλύτερες δράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο για το 2023-2024,Επίσης έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλία και οι αντιπεριφερειάρχες ,αρκετοί διευθυντές σχολείων και η δράση είχε εκατοντάδες δημοσιεύσεις στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.
Συγκεκριμένα ασχολήθηκαμε με τους μαθητές μου με τα θέματα:Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και Ρομποτική (Robotics)-Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης (Social Media) και Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing) στην Ψηφιακή Εποχή και αυτό έγινε με αφορμή την παρουσίαση από την δημόσια τηλεόρασγ ΕΡΤ του πρώτου εικονικού παρουσιαστή που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης τον Ερμή.
Στην διάλεξη μου εξήγησα εμπεριστατωμένα κάποιους όρους της δράσης, έγινε επίδειξη και προσομοίωση καινοτόμων μεθόδων αναφορικά με το Digital Marketing-τα Social Media και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Νέα Ψηφιακή Εποχή που είναι σημαντική πρόκληση για όλους μας. Αναφέρθηκαν στους μαθητές τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι : Facebook, Twitter, Google+, Pinterest, YouTube, Instagram and Linkedin και μετά από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας λέχθηκε ότι το instagram χρησιμοποιείται περισσότερο από τους μαθητές μας και το facebook περισσότερο από τους εκπαιδευτικούς.
Στο μάθημα της οικονομίας, η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και τα social media μπορούν να έχουν διάφορες επιδράσεις και να παίξουν σημαντικό ρόλο .Η συνδυασμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και του μάρκετινγκ στα κοινωνικά μέσα είναι ένας δυναμικός τομέας με πολλές δυνατότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των καμπανιών μάρκετινγκ και της παρουσίας σας στα κοινωνικά δίκτυα.
Κάποια παραδείγματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας στα Τρίκαλα είναι το λεωφορείο χωρίς οδηγό, τα ρομποτάκια ντελίβερι, τα ασύρματα δημοτικά δίκτυα 5G, οι εφαρμογές τηλεϊατρικής, τα δίκτυα οπτικών ινών αποδεικνύουν ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι στην ζωή μας και τρέχει με μεγάλη ταχύτητα.
- Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και τα social media είναι δύο σημαντικά θέματα στη σύγχρονη κοινωνία και συνδέονται στενά μεταξύ τους. Η ΤΝ είναι ένας τομέας της επιστήμης υπολογιστών που ασχολείται με την ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων που μπορούν να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη. Τα social media, από την άλλη πλευρά, είναι πλατφόρμες που επιτρέπουν στους χρήστες να δημοσιεύουν, να μοιράζονται και να αλληλεπιδρούν με περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
- Το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι η χρήση ψηφιακών καναλιών, όπως ιστοσελίδες, κοινωνικά δίκτυα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ., για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) έχει επιφέρει σημαντικές εξελίξεις και καινοτομίες στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ. Φυσικά! Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και τα social media έχουν επιδράσει στο μάθημα της οικονομίας σε ειδικά σχολεία. Ας δούμε πώς μπορεί η ΤΝ να επηρεάσει την οικονομική εκπαίδευση σε αυτό το πλαίσιο:
- Ανάλυση δεδομένων: Η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων που προέρχονται από τα social media. Αυτή η ανάλυση μπορεί να παράσχει εισαγωγή σε οικονομικά θέματα, τάσεις κατανάλωσης και συμπεριφοράς των καταναλωτών.
- Πρόβλεψη αγορών: Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης και ΤΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη των αγορών και των οικονομικών εξελίξεων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν την ανάγκη για ανάλυση δεδομένων και πρόβλεψη στον τομέα της οικονομίας
- Εικονική εκπαίδευση: Η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εικονικών περιβαλλόντων, όπου οι μαθητές μπορούν να εξοικειωθούν με οικονομικά θέματα.
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει εφαρμογές σε πολλούς τομείς και το πεδίο της συνεχώς εξελίσσεται. Ακολουθούν μερικοί τομείς όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει ευρεία εφαρμογή:
- Ρομποτική: Η ΤΝ χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη αυτόνομων ρομπότ, που μπορούν να εκτελούν εργασίες σε περιβάλλοντα που είναι επικίνδυνα ή δύσκολα προσβάσιμα για τους ανθρώπους.
- Υγεία: Η ΤΝ χρησιμοποιείται για την αναγνώριση και την πρόληψη ασθενειών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη χρήση ΤΝ στην ανίχνευση καρκίνου, στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών, καθώς και στην αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας. To CyberKnife® είναι ένα καινούργιο και εντελώς πρωτοποριακό σύστημα ρομποτικής ιατρικής. Δημιουργήθηκε για τη θεραπευτική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων τόσο στο κεφάλι όσο και στο υπόλοιπο σώμα του ανθρώπου χρησιμοποιώντας Ρομποτική Τεχνολογία που καλείται “Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική υπό Απεικονιστική Καθοδήγηση” (Image-Guided Stereotactic Radiosurgery).
- Αυτοκίνηση: Οι τεχνολογίες ΤΝ χρησιμοποιούνται σε αυτόνομα οχήματα για την ανίχνευση και αποφυγή εμποδίων, την πρόβλεψη κινήσεων άλλων οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
- Χρηματοοικονομικά: Η ΤΝ χρησιμοποιείται στην ανάλυση της αγοράς και την πρόβλεψη των χρηματοοικονομικού συστήματος.
- Βιομηχανία: Η ΤΝ χρησιμοποιείται στον έλεγχο της παραγωγής και στην πρόβλεψη των αναγκών της αγοράς.
- Εκπαίδευση: Η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει στην εξατομίκευση της εκπαίδευσης, εντοπίζοντας τις ανάγκες των μαθητών και το νέο πρόγραμμα chat gpt.
Τέλος εκφράστηκε η επιθυμία από τους μαθητές του τμήματος ΔΓ να λάβουν μέρος στο επόμενο Φεστιβάλ της Ρομποτικής και με την σύμφωνη γνώμη μου το όνειρο αυτό θα γίνει πράξη. Δείτε εδώ.
Η Πρωτοποριακή και Καινοτόμος Δράση του Καθηγητή Παπαευσταθίου Μάριου στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, ανάμεσα στις καλύτερες δράσεις για το Σχολικό Έτος 2022-2023 σε Ελλάδα και Κύπρο.
Είναι μια πρωτότυπη και καινοτόμα δράση που έγινε στο δημόσιο ειδικό σχολείο Τρικάλων για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Κύπρο με ότι πιο επίκαιρο υπάρχει στην ψηφιακή εποχή που αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας ζώντας σε μία πόλη. Tα Τρίκαλα είναι μία έξυπνη πόλη και το κέντρο της Τεχνολογίας με καινοτόμα πιλοτικά προγράμματα(λεωφορείο χωρίς οδηγό, ρομποτάκια ντελίβερι, εφαρμογές τηλειατρικής, δίκτυα οπτικών ινών, ευφυείς μεταφορές, δίκτυα οπτικών ινών και δωρεάν ασύρματο δημοτικό δίκτυο 5G. Oι μαθητές όλο τον χρόνο είχαν την δυνατότητα να δούνε βιωματικά την εξέλιξη της Τεχνολογίας μέσω πολλαπλών βιωματικών επισκέψεων και διαδραστικών μαθημάτων με χρήση Τ.Π.Ε.
Το βίντεο από την προβολή της δράσης μου.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Νέας Ψηφιακής Εποχής;
Κατά την γνώμη μου υπάρχουν δύο αρκετά διαδομένες έννοιες η τεχνολογική εξέλιξη σε συνδυασμό με την ψηφιακή εποχή.
Η πρώτη , έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. τάσεις και εξελίξεις που παρατηρήθηκαν στο πεδίο της τεχνολογίας στην Ελλάδα: Ο τομέας της τεχνολογίας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση της μοντέρνας κοινωνία και στην οικονομία της χώρας.
Η “Νέα Ψηφιακή Εποχή” αναφέρεται σε μια περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία όπου η τεχνολογία της πληροφορίας και η ψηφιακή τεχνολογία έχουν έναν ισχυρό και ευρείας κλίμακας αντίκτυπο στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής. Αυτή η εποχή έχει ξεκινήσει και επεκτείνεται συνεχώς, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας.
Ορισμένα κύρια χαρακτηριστικά και πτυχές της Νέας Ψηφιακής Εποχής περιλαμβάνουν:
- Ψηφιοποίηση και Συνδεσιμότητα: Η ψηφιοποίηση των δεδομένων και η ευρείας κλίμακας συνδεσιμότητα έχουν επιτρέψει την ανταλλαγή πληροφοριών με τρόπο που ποτέ πριν δεν ήταν δυνατός.
- Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση: Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση έχει οδηγήσει σε εκπληκτικές δυνατότητες, όπως αυτόνομα συστήματα, αυτόνομα οχήματα και προηγμένες αναλύσεις δεδομένων.
- Αυξημένη Πραγματικότητα και Εικονική Πραγματικότητα: Η τεχνολογία AR (Επαυξημένης Πραγματικότητας) και VR (Εικονικής Πραγματικότητας) έχει δημιουργήσει νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο και την πληροφορία.
- Διακυβέρνηση και Κοινωνικός Αντίκτυπος: Η τεχνολογία έχει επηρεάσει τον τρόπο που οι κοινωνίες λειτουργούν, με θέματα όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η διακυβέρνηση των δεδομένων και η διάδοση των ειδήσεων.
- Οικονομία και Εργασία: Η Ψηφιακή Εποχή έχει αλλάξει τον τρόπο παραγωγής και εμπορίας αγαθών και υπηρεσιών, επηρεάζοντας τις θέσεις εργασίας και τις αγορές εργασίας.
- Εκπαίδευση: Η τεχνολογία έχει επηρεάσει τον τρόπο που γίνεται η εκπαίδευση, με τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως μάθησης, τη χρήση διαδραστικών πλατφορμών και τη βελτίωση της πρόσβασης σε παιδαγωγικό υλικό.
Αυτή η εποχή προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες, αλλά συνοδεύεται και από προκλήσεις, όπως η ανάγκη για κατάλληλη ρύθμιση, προστασία της ιδιωτικής ζωής και διασφάλιση της ισότητας στην πρόσβαση στην τεχνολογία. Επίσης θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι «Ο άνθρωπος στην προσπάθεια του να γίνει υπεράνθρωπος ξεχνώντας τον Θεάνθρωπο και υποτιμώντας τον συνάνθρωπο κατάντησε απάνθρωπος»
Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και ποιες είναι οι εφαρμογές της;
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια ευκαιρία που ταυτόχρονα ενέχει και πολλούς κινδύνους, όπως όλες οι τεχνολογίες η χρήση της είναι πολύ σημαντική. Ανάλογα το πώς θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να φέρει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα, αλλά εδώ είναι πιο επικίνδυνη αντίθετα με άλλες τεχνολογίες γιατί“Σκέφτεται κιόλας”.
Ένα από τα στοιχεία που έχουν εμφανιστεί με σημαντικό τρόπο στην ψηφιακή εποχή είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αναφέρεται στη δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων που μπορούν να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως αναγνώριση προτύπων, λήψη αποφάσεων, γλωσσική κατανόηση και παραγωγή, και πολλά άλλα.Είναι συστήματα που προσπαθούν να επιτελέσουν διεργασίες όπως η ανθρώπινη νοημοσύνη και αλγόριθμοι που επεξεργάζονται την πληροφορία.
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) είναι ένα πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή συστημάτων και προγραμμάτων που εμφανίζουν νοημοσύνη σε παρόμοιο βαθμό με τον τρόπο που λειτουργεί η ανθρώπινη νοημοσύνη. Σκοπός της τεχνητής νοημοσύνης είναι να επιτρέψει σε μηχανές και υπολογιστικά συστήματα να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως αναγνώριση προτύπων, εκμάθηση, λήψη αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων και ακόμα και αλληλεπίδραση με ανθρώπους.
Η τεχνητή νοημοσύνη καλύπτει μια ευρεία γκάμα τεχνικών και προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής μάθησης, της ρομποτικής, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της αναγνώρισης εικόνων, της συστηματικής αναζήτησης και πολλών άλλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεπεράσει τις ανθρώπινες δυνατότητες σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων ή στην εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμογές σε πολλούς τομείς όπως:
- η ιατρική
- η αυτοκινητοβιομηχανία
- η ρομποτική
- η χρηματοοικονομική
- η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας
- η έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων
- η κοινωνική δικτύωση
- η ανάλυση δεδομένων κ.ά.
Με την πάροδο του χρόνου, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να συνεχίσει να εξελίσσεται και να επεκτείνει την παρουσία της σε νέους τομείς και εφαρμογές.
Τι είναι το chat gpt και σε ποιους τομείς χρησιμοποιείται;
Ένα από τα στοιχεία που έχουν εμφανιστεί με σημαντικό τρόπο στην ψηφιακή εποχή είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αναφέρεται στη δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων που μπορούν να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως αναγνώριση προτύπων, λήψη αποφάσεων, γλωσσική κατανόηση και παραγωγή, και πολλά άλλα.
Ένα παράδειγμα εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στη ψηφιακή εποχή είναι τα συστήματα συνομιλίας όπως το ChatGPT. Το ChatGPT είναι ένα παράδειγμα αλγορίθμου που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και χρησιμοποιεί την τεχνική της αυτόματης παραγωγής κειμένου για να απαντά σε ερωτήσεις ή να διεξάγει συζητήσεις με ανθρώπους.
Το ChatGPT και άλλα συστήματα βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη έχουν πολλές εφαρμογές σε διάφορους τομείς. Ορισμένες από τις κύριες εφαρμογές του ChatGPT περιλαμβάνουν:
- Υποστήριξη Πελατών: Χρησιμοποιείται για την αυτόματη απάντηση σε ερωτήσεις πελατών σε ιστοσελίδες ή σελίδες υποστήριξης.
- Αυτοματοποιημένες Απαντήσεις: Οι επιχειρήσεις και οι διαχειριστές κοινωνικών μέσων μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT για να απαντούν αυτοματισμένα σε σχόλια, μηνύματα και ερωτήσεις από χρήστες.
- Δημιουργία Περιεχομένου: Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κειμένων, άρθρων, ενημερωτικών κειμένων και άλλου περιεχομένου.
- Εκπαίδευση και Εκμάθηση: Χρησιμοποιείται για την παροχή εκπαιδευτικού περιεχομένου, ερμηνεία δυσκολιών και απαντήσεων σε ερωτήσεις μαθητών και φοιτητών.
- Συνομιλία και Διασκέδαση: Χρησιμοποιείται για την επίδειξη ευφυούς συμπεριφοράς σε συζητήσεις με χρήστες, όπως σε παιχνίδια ρόλων ή εφαρμογές διασκέδασης.
- Δημιουργία Σεναρίων: Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία σεναρίων για τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες ή παιχνίδια.
- Επιχειρηματικές Εφαρμογές: Χρησιμοποιείται για την αυτοματοποίηση εργασιών σε επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις πελατών ή ανάλυση δεδομένων.
- Υποστήριξη Χρηστών: Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις τους σχετικά με διάφορα θέματα σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.
- Προσωπική Συνομιλία: Οι χρήστες μπορούν να διεξάγουν προσωπικές συνομιλίες με το ChatGPT, χρησιμοποιώντας το για να ανταποκρίνεται στα μηνύματά τους.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η χρήση αυτών των τεχνολογιών στα κοινωνικά μέσα μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα, όπως ανθρώπινος συνεταιρισμός, δυνητικές παραπληροφορίες ή απώλεια εξατομικευμένης επικοινωνίας. Επομένως, η χρήση αυτών των τεχνολογιών πρέπει να γίνεται με προσοχή και ευαισθησία στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των χρηστών.
Οσον αφορά τη νέα γενιά, είναι εφικτό να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναπαυθεί, αναθέτοντας τα… δύσκολα «στον αυτόματο πιλότο» του ChatGPT και συναφών εργαλείων;
Η χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων στην εκπαίδευση είναι σημαντική και μπορεί να ενισχύσει τη μάθηση των νέων γενεών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρούμε έναν ισορροπημένο τρόπο χρήσης της τεχνολογίας και των αυτοματοποιημένων εργαλείων όπως το ChatGPT, ώστε να μην υπονομεύεται η ανθρώπινη διάσταση της εκπαίδευσης.
Οι τεχνολογικές λύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της μάθησης και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό. Ωστόσο, η εκπαίδευση δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτόματα εργαλεία. Είναι σημαντικό να διατηρείται η ανθρώπινη διάσταση στη μάθηση, περιλαμβάνοντας διδασκόντες, εκπαιδευτές και τη διαλογική επικοινωνία.
Η εκπαίδευση πρέπει να προωθεί την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, προβληματισμού και κοινωνικών δεξιοτήτων, που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από αυτοματοποιημένα εργαλεία. Οι εκπαιδευτές και οι γονείς πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι νέες γενιές χρησιμοποιούν την τεχνολογία με επίγνωση και σοβαρότητα.
Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για τα το νεό επαναστατικό κινητό HumaneAi Pin τεχνητής νοημοσύνης και για την εταιρεία Humane;
Η εταιρεία η Humane είναι μια νεοφυής εταιρεία που δημιουργήθηκε από πρώην υπαλλήλους της Apple με στόχο να φέρει επανάσταση στον τομέα της επικοινωνίας. Η εταιρεία λανσάρει μια μικρή συσκευή με την οποία φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα κινητά τηλέφωνα στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.
Πρόκειται για ένα νέο τηλέφωνο τεχνητής νοημοσύνης χωρίς οθόνη, που θα μπορεί να εμφανίζει πληροφορίες στο χέρι σας και θα έχει μια σειρά από αισθητήρες, μικρόφωνα και ηχεία για πλήρη αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους χρήστες!!! Αυτή η ηλεκτρονική συσκευή, που ονομάζεται Ai Pin, είναι ένα μικρό μαγνητικό μενταγιόν που μπορεί να τοποθετείται στο πέτο ή σε κάποιο άλλο σημείο ενός ρούχου και αποτελείται από έναν προβολέα λέιζερ και ένα μικρόφωνο 360 μοιρών. Οι πληροφορίες εμφανίζονται στην παλάμη η οποία μετατρέπεται σε οθόνη. Η συσκευή είναι βασισμένη σε τεχνητή νοημοσύνη που επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν έναν ψηφιακό προσωπικό βοηθό παντού. Εκτός από τις στάνταρτ λειτουργίες των κινητών τηλεφώνων η συσκευή αναγνωρίζει τι γίνεται στο περιβάλλον που βρίσκεται ο χρήστης και μιλάει στον χρήστη χωρίς να ακούγεται στους άλλους δίνοντας του διαφόρων ειδών πληροφορίες όπως από το που πρέπει να κατευθυνθεί εκεί που βρίσκεται για να πάει στον προορισμό του μέχρι και ποιόν έχει απέναντι του αφού μπορεί να κάνει αναγνώριση προσώπων.Οι πληροφορίες μου λένε ότι η τιμή του θα είναι περίπου 1000 δολλάρια και οι πωλήσεις είναι στο ζενίθ και η νέα αυτή συσκευή κυκλοφορεί από 9/11/2023.
Τέλος 1ου μέρους
Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.