Διασπορά

Απέκτησε στέγη το αρχείο του Ελληνισμού της Αμερικής στο CUNY

Επτά χρόνια μετά την ίδρυσή του στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Queens College του Δημοτικού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκη, το Hellenic American Project Archives Library Museum απέκτησε τη δική του στέγη, στο παλαιό κτήριο της Νομικής Σχολής του CUNY, πίσω από το campus του πανεπιστημίου στο Φλάσινγκ, επί της Main Street. Εκεί συναντήσαμε τον ιδρυτή του, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Queens College, Νίκο Αλεξίου, λίγο αφότου παρέλαβε τα ράφια για τα βιβλία που θα αποτελέσουν τη βιβλιοθήκη του Αποδήμου Ελληνισμού της Αμερικής και συνομιλήσαμε μαζί του.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ. Που βρισκόμαστε με το θέμα του αρχείου του Ελληνισμού της Αμερικής;

Απ. Το αρχείο βρίσκεται επί τέλους σε δικό του χώρο και σε πανεπιστημιακό επίπεδο και επίπεδο CUNY είναι το πρώτο αρχείο Ελληνισμού που περιλαμβάνει και βιβλιοθήκη και μουσειακό χώρο.

Ήδη έχουμε τα αρχεία των πρώτων 20 συλλόγων, από τους περίπου διακόσιους που υπάρχουν στην Ομογένεια της Μητροπολιτικής Νέας Υόρκης, τα οποία αρχίσαμε να ταξινομούμε. Αρκετά από αυτά, που είναι πολύ παλιά θα ψηφιοποιηθούν. Δημιουργούμε επίσης τη βιβλιοθήκη Αποδήμου Ελληνισμού, με βιβλία Ελληνοαμερικανών συγγραφέων, ή σχετικά με Ελληνοαμερικανούς. Θα είναι μια μοναδική βιβλιοθήκη όπου θα μπορεί κανείς τα πάντα, από την πρώτη μεταναστευτική περίοδο των Ελλήνων, το 1900, μέχρι σήμερα.

Επίσης μας δίνεται η δυνατότητα μέσω της έρευνάς μας, πέραν των επισήμων απογραφών της αμερικανικής κυβέρνησης, να κάνουμε προφορικές ιστορίες του Ελληνισμού. Έχουμε ήδη καταγράψει 150 προφορικές ιστορίες, εκ των οποίων 40-50 έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου ( https://www.qc.cuny.edu/Academics/Degrees/DSS/Sociology/GreekOralHistory/Pages/Default.aspx ). Μάλιστα τρία πανεπιστήμια ήδη χρησιμοποιούν αυτές τις συνεντεύξεις, για έρευνες, μαθήματα σε κέντρα ελληνικών σπουδών.

Ερ. Επομένως, με δεδομένη την παρακμή πολλών συλλόγων, έχει καθοριστική σημασία να διασωθούν τα αρχεία τους.

Απ. Ο Ελληνισμός της Αμερικής βρίσκεται σε μεταβατική φάση και για πρώτη φορά στην ιστορία της κοινότητάς μας οι αμερικανογεννημένοι Έλληνες είναι περισσότεροι από τους μετανάστες. Άρα, αλλάζει δημογραφικά ο Ελληνισμός καθώς κι οι ανάγκες του. Πρέπει να ξανασκεφτούμε πως μπορούν να συνεχίσουν οι σύλλογοι, που λειτουργούν με τις ανάγκες τω μεταναστών.

Εμείς δίνουμε αυτή τη δυνατότητα διάσωσης των αρχείων των συλλόγων, όχι μόνο για να διασωθούν και να διατηρηθούν, αλλά και για να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης. Φανταστείτε ότι η Αστόρια που είναι το σύμβολο της νεότερης ελληνικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ δεν έχει γίνει αντικείμενο μιας βαθιάς και σοβαρής ανθρωπολογικής και κοινωνιολογικής μελέτης. Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα – μέσω υποτροφιών και σκεφτόμαστε στο μέλλον post-doc προγράμματα – σε ερευνητές να αναδείξουν αυτά τα στοιχεία.

Ερ. Ποιες οι οικονομικές σας ανάγκες;

Απ. Γνωρίζετε πως το Δημόσιο Πανεπιστήμιο περνά μία κρίση στη Νέα Υόρκη και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής υπήρξε μία σοβαρή δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχος και ελπίζουμε ότι και στο μέλλον θα υπάρχει συνεργασία. Υπάρχουν μέχρι στιγμής αρκετές χορηγίες από φορείς και μεμονωμένα άτομα της Ομογένειας. Άλλωστε το Πανεπιστήμιο είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός κι όλα αυτά εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Πιστεύω ότι ο Ελληνισμός θα ανταποκριθεί.

Ερ. Επειδή αρχεία υπάρχουν σε όλη την Αμερική, είτε σε ιδρύματα, κέντρα σπουδών  και συλλόγους, ή ακόμη και σε εφημερίδες. Πως μπορούν όλα αυτά να διαδικτυωθούν;

Απ. Αυτός είναι κι ένας από τους σκοπούς του Hellenic American Project. Σε μία εκδήλωση που είχε γίνει πριν δύο χρόνια με το θέμα αυτό στο Μανχάταν, παρουσία και του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είχαμε μιλήσει για την ένωση των ελληνικών αρχείων στην Αμερική και τη σύνδεση με τα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων. Όπως εδραιωθήκαμε εδώ στοQueens College ο στόχος μας είναι η ενοποίηση των αρχείων. Είμαι σε επαφές με ανθρώπους που διαθέτουν αρχεία στο Σικάγο, την Πολιτεία Ουάσιγκτον κι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για συνεργασία. Οπότε το επόμενο βήμα είναι να συνδεθούμε με αρχεία των Ελλήνων της Αμερικής.

Ένα τελευταίο δείγμα της ανάγκης να βρουν στέγη αρχεία συλλόγων και οργανισμών είναι το παράδειγμα της Συναγωγής των Ελλήνων Ρωμανιωτών Εβραίων της Νέας Υόρκης, οι οποίοι εξασφάλισαν χρηματοδότηση από εβραϊκούς οργανισμούς για να πάρουν συνεντεύξεις και φωτογραφίες. Το αρχείο αυτό έμεινε ανεκμετάλλευτο. Καθώς κατανοούν την ανάγκη ύπαρξης μιας εθνοτικής ομάδας, μόλις πληροφορήθηκαν για το αρχείο μας, ήλθαν σε επαφή μαζί μας και μας πρόσφεραν το αρχείο. Ήδη δρομολογήθηκαν τρεις εκδηλώσεις για την παρουσίασή του. Μία στα μέσα Σεπτεμβρίου στο ελληνικό προξενείο, με έκθεση φωτογραφιών των μελών της κοινότητάς του, μία στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο, ενώ δρομολογείται μεγάλη εκδήλωση στο Κουίνς Κόλετζ. Επομένως η αξία ενός χώρου που μπορεί να φιλοξενεί αρχεία και να τα διαθέτει σε μελετητές είναι πολύ σημαντική. Γιατί η ιστορία που μένει σε κουτιά και δεν αξιοποιείται χάνεται.

πηγή: greeknewsonline.com

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Ιωάννα Ζαχαράκη: Η δήμαρχος του Solingen <<δεν έχουμε βρει ακόμα τους ρυθμούς μας>>

e-enimerosi

Ενημέρωση για τη λειτουργία των αμιγών σχολικών μονάδων στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και διαχωρισμός αρμοδιοτήτων των Ομοσπονδιών

e-enimerosi

Πανηγύρι για την Ύψωση του Τιμίου Σταύρου στο Μάνχαϊμ

e-enimerosi