Διασπορά

Εκδήλωση στο Σικάγο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σε έναν από τους πιο… κατάλληλους χώρους του Σικάγο, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος και Κέντρο Εκπαίδευσης του Ιλινόις, την Κυριακή 7 Απριλίου πάνω από 350 άνθρωποι έδωσαν το παρών σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αφορμή την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά με αναφορές και στις Γενοκτονίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Θράκης.

«Αποστολή του Μουσείου είναι να τιμά όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα και στις άλλες γενοκτονίες», είπε καλωσορίζοντας το κοινό η αντιπρόεδρος Εκπαίδευσης και Εκθέσεων του Μουσείου Ολοκαυτώματος Κέλι Σάνι.

Στο Σικάγο ταξίδεψε από την Ελλάδα ο δρ Ιστορίας στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Θεοδόσης Κυριακίδης, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στον Πόντο και στη Μικρά Ασία, ενώ στη δική της παρουσίαση η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Φατμά Μουγιέ Κετσέκ επικεντρώθηκε στο πώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία συμπεριφέρθηκε στις μειονότητες. «Το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται αυτές τις βαρβαρότητες είναι ένας επιπλέον λόγος ότι αυτές μπορούν να συμβούν και πάλι», επισήμανε.


Το κοινό στο Μουσείο Ολοκαυτώματος και Κέντρο Εκπαίδευσης του Ιλινόις (φωτ.: ΕΛΚΕΜΑΠ / AMPRHC)

Μαρτυρίες για τη Γενοκτονία των Ελλήνων και περιγραφές για όσα συνέβησαν σε Έλληνες και Αρμένιους στη Σμύρνη το 1922 μετέφερε στο κοινό ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ζόριαν για τη Γενοκτονία Τζορτζ Σιρίνιαν, ο οποίος τόνισε ότι παρά τη βίαιη εκδίωξή τους οι ελληνικοί πληθυσμοί κατάφεραν να ριζώσουν στην Ελλάδα μετά την Ανταλλαγή. Στο πώς οι πρόσφυγες εκμοντέρνισαν την Ελλάδα συνεισφέροντας στο εμπόριο, στην ανάπτυξη των πόλεων, στην εκπαίδευση και στις τέχνες αναφέρθηκε ο καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Χάβερφορντ Αλεξάντερ Κιτρόεφ.

Παρά το γεγονός ότι ο μητροπολίτης Σικάγο Ναθαναήλ θυμάται τις διηγήσεις των προγόνων του για τα όσα υπέστησαν από τους Οθωμανούς, η εισήγησή του είχε εκφράσεις ειρήνης, προσευχής και συγχώρεσης.

Η εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος και Κέντρο Εκπαίδευσης του Ιλινόις διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, του Συλλόγου Ποντίων Σικάγο, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά και της Παμποντιακής Ένωσης Νεολαίας ΗΠΑ και Καναδά. Μάλιστα νέοι και νέες ποντιακής καταγωγής υπό την καθοδήγηση της Σούλας Σκούπα και του Αντώνη Στεργίου έστησαν μια μικρή έκθεση με ντοκουμέντα και διάφορα χειροτεχνήματα.

«Η ενθουσιώδης συμμετοχή των νεολαίων μάς δίνει ελπίδα ότι η ιστορία των όσων υπέφεραν αλλά και το πώς πέτυχαν οι Πόντιοι ποτέ δεν θα ξεχαστεί», τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου για την Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΛΚΕΜΑΠ/AMPRHC) Γιώργος Μαυρόπουλος.

πηγή: pontos-news.gr

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Οι εξελίξεις στους συλλόγους Γ & Κ Γερμανίας

e-enimerosi

Σεμινάρια ειδικών της Ελληνικής αστυνομίας στα Ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας

e-enimerosi

Ιωάννα Ζαχαράκη: Η δήμαρχος του Solingen <<δεν έχουμε βρει ακόμα τους ρυθμούς μας>>

e-enimerosi