Από το Σεπτέμβριο του 2019 θα ισχύουν πανευρωπαϊκές αλλαγές στις τραπεζικές συναλλαγές και τις ηλεκτρονικές σας αγορές.
Πολλοί καταναλωτές στη Γερμανία λαμβάνουν ήδη από τώρα γράμματα από την τράπεζά τους σχετικά με τις ριζικές αλλαγές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το περιεχόμενο των επιστολών είναι συνήθως πολύ νόμιμο, επειδή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους για σημαντικές αλλαγές.
Μέχρι τώρα οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι μια „κλειστή υπόθεση“. Μόνο ο πελάτης και η αντίστοιχη τράπεζα έχουν πρόσβαση στα περιεχόμενα των λογαριασμών. Αυτό όμως αλλάζει. Υπό την προϋπόθεση, ότι ο πελάτης το επιτρέψει, θα μπορούν να διαβάζουν τις συναλλαγές και άλλες εταιρείες και οργανισμοί.
Από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα ισχύουν οι διατάξεις της δεύτερης ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών PSD2.
Eν συντομία μπορεί να πει κανείς ότι θα ισχύουν τα εξής:
1. Στο μέλλον οι λογαριασμοί μπορούν να προσεγγιστούν από τρίτους, εάν συμφωνούν οι πελάτες.
Αυτό αφορά υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τις υποδομές των τραπεζών, χωρίς να λειτουργούν οι ίδιες ως τράπεζα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για υπηρεσίες που ενεργοποιούν π.χ. πληρωμές, συλλέγουν και στοιβάζουν πληροφορίες λογαριασμών και υπηρεσίες που εκδίδουν κάρτες πληρωμών.
Σε αυτούς τους πάροχους υπηρεσιών μπορούν να επιτρέψουν οι πελάτες να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους, για παράδειγμα, όταν θέλουν να ψωνίσουν μέσω του διαδικτύου ή θέλουν να έχουν μια συνολική απεικόνιση των συναλλαγών τους από διαφορετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μία και μόνο εφαρμογή.
Η άδεια του πελάτη είναι πάντα απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει κάποιος τρίτος πρόσβαση στον λογαριασμό. Οι πάροχοι υπηρεσιών υπόκεινται στην εποπτεία του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (Bafin).
2. Οι πελάτες των τραπεζών πρέπει από τις 14 Σεπτεμβρίου πάντοτε να αναγνωρίζονται με τη μέθοδο των δύο παραγόντων κατά την ηλεκτρονική τους πρόσβαση στον λογαριασμό τους. Για αυτό το λόγο θα εισαχθούν νέα συστήματα αναγνώρισης που θα βασίζονται κατά κύριο μέρος σε εφαρμογές που θα λειτουργούν πάνω στα κινητά τηλέφωνα ή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα TAN-Generator τελευταίας τεχνολογίας.
3. Οι πληρωμές μέσω κάρτας στο διαδίκτυο πρέπει πάντα να αποδεσμεύονται με δύο παράγοντες.
Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και τις ηλεκτρονικές αγορές;
Η ηλεκτρονική σύνδεση με τον τραπεζικό σας λογαριασμό με μόνο έναν κωδικό πρόσβασης θα καταργηθεί. Από τις 14 Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με την τραπεζική Ένωση, ισχύει η νομική απαίτηση για την αποκαλούμενη αυθεντική ταυτότητα του πελάτη.
Δηλαδή, κάθε πελάτης πρέπει πάντα να ταυτίζεται με δύο από τους τρεις εξής πιθανούς παράγοντες:
1. Με τα βιομετρικά χαρακτηριστικά, όπως τα «δακτυλικά αποτυπώματα» («παράγοντας»),
2. Έναν κωδικό PIN («γνώση»)
3. Ένα smartphone («παράγοντας κατοχής»).
Αυτή η διαδικασία είναι επίσης υποχρεωτική για κάθε συναλλαγή που θα πραγματοποιείται από τις 14 Σεπτεμβρίου. Τα λεγόμενα iTAN θα καταργηθούν.
Για τις αγορές σας στο διαδίκτυο θα χρησιμοποιείτε ένα ειδικά παραγόμενο TAN(Transaktionsnummer).
Στην περίπτωση πληρωμών με κάρτες μέσω του διαδικτύου, οι καταναλωτές θα πρέπει μελλοντικά να αναγνωρίζονται με δύο παράγοντες.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα γράμματα που θα λάβετε από τη τράπεζά σας, στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία της ηλεκτρονικής τραπεζικής σας πρόσβαση και φυσικά στις ιστοσελίδες των τραπεζών και των διαδικτυακών εμπόρων.
Όλες οι εταιρείες εδώ και μήνες εργάζονται πυρετωδώς για να μπορέσουν να προσφέρουν από τις 14. Σεπτεμβρίου τις νομικά απαιτούμενες αλλαγές, αλλιώς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα.
** Οι συγκεκριμένες αλλαγές ισχύουν για όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
πηγή: bavariagr.de