ΣΙΚΑΓΟ. Ο 121 ετών ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδος της ομώνυμης κοινότητας του Σικάγου και το κτιριακό της συγκρότημα, συμπεριλαμβανομένου και του σχολικού κτιρίου, θα βγουν τελικά σε πλειστηριασμό (auction) την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, με αρχική τιμή εκκίνησης $2.200.000 (δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες».
Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε γράψει εκτενώς τον Δεκέμβριο του 2018, ότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή αναβλήθηκε ο πλειστηριασμός διότι είχε λεχθεί ότι βρέθηκε το ποσό των $2,0 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως είχε ανακοινωθεί από την κοινότητα (16 Δεκεμβρίου 2018).
Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται καθότι είναι συνοδικός πάρεδρος αυτή τη συνοδική περίοδο, εξήγησε τα συμβαίνοντα.
Στην ερώτηση τι συμβαίνει και βγαίνει πάλι σε πλειστηριασμό ο ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδας στο Σικάγο, απάντησε πως «ο ναός αλλά και το οικόπεδο που είχε αγοράσει η εκκλησία επάνω στο λεγόμενο Deerfield είχαν κηρύξει πτώχευση και η τράπεζα προχώρησε σε κατάσχεση. Οπως θυμάστε προσπάθησαν τον Δεκέμβριο να γίνει ο πλειστηριασμός, αλλά παρουσιάσθηκαν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν έδωσαν δωρεά στην εκκλησία όπως λάθος τα παρουσίασαν κάποιοι άνθρωποι από τον ναό.
»Πήγαν στην τράπεζα και πρόσφεραν ένα ποσό για να αγοράσουν τον ναό, ο οποίος πουλιόταν από τότε, δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά επειδή έβαλαν μία προσφορά στην τράπεζα ο πλειστηριασμός σταμάτησε για ένα χρονικό διάστημα ούτως ώστε να μπορέσει η τράπεζα να δει αν μπορεί να δεχθεί την προσφορά. Δεν την δέχθηκε την προσφορά και συνεχίζει με τον πλειστηριασμό και η ενορία το ήξερε αυτό, δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε θα πρέπει να νιώθουν ότι είναι σοκαρισμένοι, τουλάχιστον το συμβούλιο το ήξερε».
Οταν τον ρωτήσαμε γιατί δεν βρέθηκε λύση από τον Δεκέμβριο μέχρι τώρα, ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ είπε πως «η λύση έχει να κάνει με χρήματα, η ενορία χρωστάει αυτή τη στιγμή περίπου $8,0 (οκτώ) εκατομμύρια δολάρια, κι αφού δεν τα έχει κήρυξε πτώχευση και η τράπεζα προχώρησε με τον πλειστηριασμό. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πάνε στην τράπεζα να προσφέρουν το ποσό που θέλει, θέλει από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω, δεν θα δεχθεί οτιδήποτε τους προσφέρει κάποιος και να την αγοράσουν την εκκλησία, πρόκειται για αγορά αυτή τη στιγμή».
Και πρόσθεσε, πως «δεν μπορούμε να βρούμε λύση από τη στιγμή που το θέμα είναι θέμα οικονομικό με την τράπεζα».
Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται σαν καινούργιος ποιμενάρχης εκεί κι ακόμα σαν άνθρωπος που η αρχαιότερη εκκλησία βγαίνει σε πλειστηριασμό, απάντησε πως «σαν άνθρωπος νιώθω πολύ άσχημα διότι πληρώνουμε τώρα αμαρτίες και λάθη. Τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει τους πονάω και τους νιώθω, τους βλέπω, τους ακούω, φωνάζουν και με το δίκιο τους διότι δεν ξέρουν ακριβώς τι γίνεται και λυπούμαι που κλείνει κι ένας ναός».
Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ υπενθύμισε πως «όπως ίσως γνωρίζετε από παλιά σκόπευαν να φύγουν από την περιοχή που είναι τώρα και ούτως ή άλλως θα την πουλούσαν την εκκλησία κι αυτό πρέπει να το θυμόμαστε. Θα έφευγαν και φεύγοντας, όπως έχει γίνει και με άλλες εκκλησίες, θα την πουλούσαν και είχαν σκοπό να την μεταφέρουν πάνω στο Deerfield γι’ αυτό πήγαν και αγόρασαν κάποιο άλλο οικόπεδο.
»Δεν έγινε αυτό, δυστυχώς παρέμεινε το χρέος και τώρα βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση η οποία είναι τραγική. Εγώ πάντως είμαι στο πλευρό της εκκλησίας, θα μιλήσουμε μαζί τους τη Δευτέρα 13 του μηνός για να δούμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε τους ανθρώπους την επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στα χέρια μας τα πράγματα, αλλά για την επόμενη μέρα προσπαθούμε να βρούμε μια λύση πού μπορούν οι άνθρωποι να εκκλησιάζονται και πώς μπορούμε να φέρουμε την Αγία Τριάδα σε μια επόμενη φάση στην ιστορία της γιατί στα 121 χρόνια δύο φορές άλλαξε τοποθεσία αυτή η κοινότητα. Είναι κάτι το οποίο δυστυχώς μας τρομάζει διότι δεν είναι με τους δικούς μας όρους, αλλά η τράπεζα έρχεται μέσα και μας κάνει κουμάντο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παύσει να υπάρχει η Αγία Τριάδα και ότι δεν θα είμαστε στο πλευρό της».
Στην ερώτηση αν θα μετακομίσουν σε άλλο ναό, σε άλλο κτίσμα, υπογράμμισε πως «θα δούμε αν μπορούν οι άνθρωποι να εκκλησιάζονται τουλάχιστον σ’ έναν διπλανό ναό όπως έγινε και με τον Αγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν. Οπως θα θυμάστε, όταν καταστράφηκε ο ναός, η ενορία και οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν και εκεί είναι μέχρι σήμερα. Κάτι παρόμοιο θα προσπαθήσουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε και στην προκειμένη περίπτωση μέχρι να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».
πηγή: ekirikas.com