Στροφή 180 μοιρών φαίνεται πώς πραγματοποιεί η Γερμανία ως προς την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Παρά τις αρχικές της ενστάσεις η Γερμανία είχε υποκύψει στις πιέσεις των Αμερικανών και είχε δεσμευτεί για μία τεράστια στρατιωτική βοήθεια στον ουκρανικό στρατό, ειδικά πριν από την αντεπίθεσή του.
Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα όπλα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Γερμανία από τον Μάιο δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στο Κίεβο.
Πριν από την άφιξη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στο Βερολίνο τον Μάιο του 2023, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων τανκς, αντιαεροπορικών συστημάτων και πυρομαχικών, ενώ επανέλαβε ότι «η Γερμανία θα δώσει όλη τη βοήθεια που μπορεί, για όσο χρειαστεί».
Τότε, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius δήλωσε κατηγορηματικά ότι το Βερολίνο σκόπευε να αποδείξει «ότι η Γερμανία είναι σοβαρή στην υποστήριξή της» προς την Ουκρανία με το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό εκλήφθη ως μια σημαντική αλλαγή στάσης, καθώς το Βερολίνο ήταν νωρίτερα απρόθυμο να εξοπλίσει την Ουκρανία.
Από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, στο Κίεβο επικρατεί δυσαρέσκεια λόγω αυτών των δισταγμών που αποσκοπούσαν κυρίως στο να μην προκληθεί καμία πρωτοφανής κλιμάκωση με τη Ρωσία.
Ωστόσο, λόγω της αυξανόμενης πίεσης των ΗΠΑ, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz τελικά υποχώρησε, αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Eurasian Times.
Η αποστολή του εξοπλισμού
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Γερμανία να γίνει η πρώτη δυτική χώρα που παρέδωσε το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας IRIS-T στην Ουκρανία και αργότερα υποσχέθηκε εξελιγμένο εξοπλισμό όπως άρματα μάχης Leopard-2, τα τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού Marder (IFVs) και τα εμβληματικά της οβιδοβόλα PzH-2000, τα οποία παραδόθηκαν εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Μόλις τον Ιούλιο, η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, ανακοίνωσαν νέες παραδόσεις όπλων για την Ουκρανία ενώ ανέλαβε την υποχρέωση να αποστείλει επιπλέον πυραύλους για επιθέσεις σε αποθήκες πυρομαχικών και στρατιωτικά φυλάκια της Ρωσίας.
Δεσμεύτηκε για ένα πακέτο, που θα περιελάμβανε τουλάχιστον 20.000 οβίδες και δεκάδες τανκς.
Ωστόσο, παρά όλες αυτές τις δεσμεύσεις για τεράστια στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία η Γερμανία άρχισε να διστάζει πιο έντονα για τις έγκαιρες παραδόσεις.
Αποκαλυπτική έρευνα
Αυτό αποκαλύφθηκε σε έρευνα του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Welt με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε ο γερμανικός στρατός (Bundeswehr).
Ενώ το Βερολίνο υποσχέθηκε να παραδώσει τα όπλα του πακέτου το συντομότερο δυνατό, η Ουκρανία έχει λάβει ελάχιστη από αυτή την υποσχεθείσα βοήθεια.
Ο κατάλογος των παραδοθέντων όπλων διατίθεται στον ιστότοπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Κυκλοφόρησε αρχικά στα μέσα Ιουνίου του 2022 για να αντικρούσει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η Γερμανία σπάνια στέλνει οτιδήποτε στο Κίεβο. Περιλάμβανε τα τελευταίας τεχνολογίας άρματα μάχης Leopard 2 και Marder, τα οποία είχαν υποσχεθεί στις αρχές του 2023 μετά από πολλή αβεβαιότητα και τα οποία παραδόθηκαν τελικά την άνοιξη.
Επιπλέον, αρκετές εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροπλάνα αναγνώρισης, ραντάρ εναέριας επιτήρησης, βυτιοφόρα και αρθρωτά φορτηγά βαρέως τύπου ήταν μεταξύ των μη θανατηφόρων όπλων που προσφέρθηκαν επίσης.
«Η εφαρμογή αυτών των μέτρων που αποφασίστηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει», αναφέρει ο ιστότοπος του υπουργείου Άμυνας.
Όπως επισημαίνεται από τη Welt, ο κατάλογος του παραδοθέντος εξοπλισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο οποίος ενημερώνεται τακτικά σύμφωνα με τις παραδόσεις, δείχνει ότι σχεδόν καμία από αυτή την υποσχεθείσα βοήθεια δεν έχει παραδοθεί στο Κίεβο.
Από τα μέσα Μαΐου, κανένα Marder IFV, IRIS-T, βυτιοφόρα ή στρατιωτικά οχήματα βαρέως τύπου δεν έχει παραδοθεί στο Κίεβο. Μόνο 10 από τα 110 άρματα μάχης Leopard 1 που υποσχέθηκε η Ουκρανία παραδόθηκαν, μαζί με ένα ραντάρ επιτήρησης αέρος, 12 από τα 18 Cheetah, 850 από τις 26.350 οβίδες πυροβολικού και μόλις οκτώ ασθενοφόρα.
Οι μόνες υποσχέσεις που έχει εκπληρώσει 100% η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αυτές της παράδοσης 11.000 μερίδων τροφίμων, τριών μη επανδρωμένων αεροπλάνων επιτήρησης και πέντε μεταλλικών γεφυρών.
Επικρίσεις από την αντιπολίτευση
Η στάση της κυβέρνησης συνασπισμού SPD, Πρασίνων και FDP έχει προκαλέσει την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης.
Ο Thomas Erndl από το CSU (το αδελφό κόμμα των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών CDU), o οποίος είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Bundestag κατηγορεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πως δεν έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάσταση ενώ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την ασφάλεια της Ευρώπης με τη συμπεριφορά παράδοσης εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Εδώ αξίζει να σταθούμε και στη στάση του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο αυτή τη στιγμή είναι δεύτερο στη Γερμανία με μικρή διαφορά από το προπορευόμενο CDU.
Το AfD τάσσεται κατά της αποστολής εξοπλισμού στην Ουκρανία και γενικότερα έχει μία προσέγγιση απεμπλοκής από την ουκρανική κρίση.
Η πολύ σοβαρή πιθανότητα να ακυρωθούν πλήρως οι δεσμεύσεις της για τα όπλα καθιστά την κατάσταση δραματικά πιο επισφαλή για τον στρατό της Ουκρανίας, ειδικά καθώς βρίσκεται εν μέσω της αντεπίθεσης.
Η Welt σημείωσε ότι περίπου 5.032 αντιαρματικά όπλα είχαν επισημανθεί ως «σε προετοιμασία/αποστολή» από την αρχή της σύγκρουσης.
Ωστόσο, το είδος εξαφανίστηκε χωρίς να έχει αναφερθεί ότι παραδόθηκε όταν ενημερώθηκε ο κατάλογος παράδοσης στις 12 Ιουλίου.
Από την πλευρά της, η Καγκελαρία δεν έχει εξηγήσει ακόμη την ακύρωση της συμφωνίας παράδοσης.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία εκπλήρωσε ορισμένες από τις προηγούμενες υποσχέσεις της, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της παράδοσης των 18 προηγμένων αρμάτων μάχης Leopard-2A6 πολύ πριν από την αντεπίθεση της Ουκρανίας.
Η Γερμανία βλέπει την ήττα της Ουκρανίας – Το παράδειγμα των Taurus
Εκτός από τα άρματα μάχης, το Βερολίνο παρέδωσε επίσης μια συστοιχία πυραυλικής άμυνας Patriot στο Κίεβο τον Απρίλιο του 2023.
Το Κίεβο έχει λάβει και δύο συστοιχίες IRIS – T από τη Γερμανία.
Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις σε μια περίοδο που η Ουκρανία βρίσκεται σε αντεπίθεση, που αποτυγχάνει και χρειάζεται κάθε εξοπλισμό, αντισταθμίζουν την προτεραία «συμπεριφορά καλού παιδιού του ΝΑΤΟ» που είχε επιδείξει η Γερμανία.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δυσάρεστη για το Κίεβο λόγω της άρνησης του Βερολίνου να του προσφέρει εξειδικευμένου εξοπλισμού.
Για παράδειγμα, ο Ουκρανός πρεσβευτής Oleksij Makejev ζήτησε με έμφαση από τη γερμανική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της σχετικά με την άρνηση να οπλίσει το Κίεβο με πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς Taurus.
«Παίρνουμε ήδη πυραύλους σαν αυτoύς από τη Βρετανία και ελπίζουμε σύντομα από τη Γαλλία.
Βασιζόμαστε στους γερμανικούς πυραύλους Taurus», είπε ο Makejew στη Welt.
Ελπίζει ότι «αυτή τη φορά θα συντομεύσουμε το μέρος της συζήτησης και έτσι θα σώσουμε περισσότερες ζωές».
Είναι η δεύτερη σημαντική εξοπλιστική άρνηση της Γερμανίας μετά από εκείνη για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.
Welt:
Germany slows down deliveries of weapons promised to Ukraine, out of 110 promised Leopard tanks only 10 were delivered
Two dozen Marder infantry fighting vehicles and IRIS-T missile defense systems were not sent at all. pic.twitter.com/GwanxGwkQr
— Clash Report (@clashreport) August 4, 2023