Η Άγκυρα συνεχίζει να «ρίχνει λάδι στην φωτιά» με νέες δηλώσεις αυτή την φορά από τον εκπρόσωπο του AKP.
Το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AKP) απάντησε στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Κύπρο, μέσω του εκπρόσωπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ, προειδοποιώντας τον να σταματήσει τις απειλές του προς την Τουρκία.
«Η στάση του πρωθυπουργού της Ελλάδας δυστυχώς είναι λάθος. Στη απάντησή του σήμερα είπε ότι ‘μιλάμε με βάση το διεθνές δίκαιο’. Από άποψη διεθνούς δικαίου είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει δίκιο και ότι η Ελλάδα και ο Ε/κ τομέας έχουν άδικο. Χωρίς να θέλουν να μοιραστούν τίποτα, επιθυμούν μονομερώς μαζί με τους Ε/Κ να βάλουν χέρι στους υδρογονάνθρακες», είπε ο Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε σε συστάσεις και προειδοποιήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα.
«Προειδοποιούμε τον Έλληνα πρωθυπουργό: Να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις του τύπου ‘από τη στιγμή που ξεκίνησε γεώτρηση η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα’. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται πρέπει να δείχνει σεβασμό απέναντι στον πρόεδρό μας. Σε αυτές τις τελευταίες δηλώσεις η Ελλάδα δεν είναι μόνη, δίπλα της είναι η Ε.Ε. Γίνεται προσπάθεια να φέρουν την Τουρκία και την Ε.Ε. απέναντι. Η Ε.Ε. έκανε πολύ μεγάλο λάθος να αναγνωρίσει την Ε/κ πλευρά και να την εντάξει χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό. Σε αυτή τη διαδικασία έχει μερίδιο ευθύνης και η Ε.Ε. στην αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα».
Ο Ομέρ Τσελίκ επαναλάμβανε συνεχώς ότι ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί την Τουρκία και ότι αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να εγκαταλείψει τη γλώσσα των απειλών απέναντι στην Τουρκία με επιχειρήματα περί διεθνούς δικαίου που δεν μπορεί να στηρίξει. Για την Τουρκία η γειτονία και η φιλία είναι σημαντική, αλλά στην περίπτωση που αυτές δεν γίνονται σεβαστές, δεν θα επιτρέψει καμία απειλή. Είναι μια χώρα που σε καμιά περίπτωση δεν θα το αφήσει αυτό αναπάντητο. Εάν θέλουν να επικρατεί το δίκαιο, πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει αυτή την γλώσσα των απειλών και τη δημιουργία ντε φάκτο καταστάσεων».
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά εκμεταλλεύεται την Ε.Ε., ενώ παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να χαλάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.
«Αντί η Ε.Ε. να διορθώσει αυτό το λάθος της, μένει σιωπηλή απέναντι στην πολιτική της Ε/κ πλευράς να εκμεταλλεύεται τους θεσμούς της. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να απειλήσει την Τουρκία μέσω της Ε.Ε. Αυτό πλέον, είναι μια στάση που ξεπερνά τα όρια και δεν μπορεί επ’ ουδενί να γίνει ανεκτή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σαν να είναι ο αφέντης της Ε.Ε., δηλώνει ότι ξεκινά διαδικασία για να χαλάσουν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.».
Αφήνοντας αιχμές και για το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είπε «κάποιοι από την Ευρώπη εισηγούνται στην Τουρκία να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την υφαλοκρηπίδα της, τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ, τα δικαιώματά της ως εγγυήτρια δύναμη στη βόρεια Κύπρο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η υπόθεση δεν θα λυθεί έτσι. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν θα δώσει αξία σε τέτοιου είδους δηλώσεις και ότι θα δώσει μια ισχυρή απάντηση».
Αναφορικά με τις γεωτρήσεις, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ότι συνεχίζονται κανονικά.
«Το γεωτρύπανό μας ο Πορθητής από το Μάιο βρίσκεται δυτικά της Κύπρου και εντός της υφαλοκρηπίδας μας και διεξάγει γεωτρήσεις. Στις 20 Ιουνίου το δεύτερό μας γεωτρύπανο ξεκίνησε κι αυτό να κατευθύνεται στην περιοχή. Θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην Καρπασία σε μια περιοχή που η ΤΔΒΚ έχει δώσει σχετική άδεια στην κρατική εταιρεία πετρελαίου. Η Τουρκία με κανένα τρόπο δεν θα εγκαταλείψει ούτε τα δικά της τα δικαιώματά ούτε της ΤΔΒΚ».
Η Ελλάδα παραβιάζει τη Λωζάνη
Στη συνέχεια ο Ομέρ Τσελίκ έθεσε θέμα ‘τουρκικής’ μειονότητας στη Θράκη και παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης. Είπε ότι η άσκηση των διοικητικών αρμοδιοτήτων της Ελλάδας στη δυτική Θράκη δεν συμβαδίζουν με τα στάνταρντς της Ε.Ε.
«(Η Ελλάδα) παραβιάζει ανοιχτά τη συνθήκη της Λωζάνης, την ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Το διάταγμα που τέθηκε σε εφαρμογή το 2018, έχει στόχο την εθνικοποίηση των τουρκικών θρησκευτικών ιδρυμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Σε αυτό το διάταγμα γίνεται προσπάθεια, με τη διαδικασία της εθνικοποίησης, ο διορισμός των ιερωμένων στα τζαμιά, ο θεσμός και η λειτουργία των μουφτειών, καθώς και άλλα δικαιώματα της μειονότητας να υπάγονται στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Φυσικά μία τέτοια απόφαση από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης και της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχουμε αντιδράσει σε αυτό, αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να προειδοποιήσει την Ελλάδα, τον πραγματικό παραβάτη του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών στάνταρτς, αλλά και η ίδια η Ελλάδα να σταματήσει αυτή την πολιτική».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπενθύμισε μάλιστα στην Ελλάδα ότι η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που της στάθηκε στις ανάγκες της, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελλάδα δείχνει τώρα αχαριστία.
«Η Ελλάδα πρέπει να εμπιστεύεται την Τουρκία στο θέμα της καλής γειτονίας, η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει την αξία της τουρκικής γειτονίας. Η χώρα που γνωρίζει καλύτερα από όλους πώς τη βοήθησε η Τουρκία στις πιο δύσκολες στιγμές της, και πώς, αντί να την εκμεταλλευτεί στις δύσκολες ώρες, πρόστρεξε σε βοήθεια, είναι η Ελλάδα».
Καταλήγοντας ο Ομέρ Τσελίκ κάλεσε την Ελλάδα να αλλάξει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί και να λογικευτεί.
«Περιμένουμε από την Ελλάδα και στο θέμα των εξελίξεων στην ανατ. Μεσόγειο, και στο θέμα του πώς αντιμετωπίζει την τουρκική μειονότητα να ακούσουμε μία γλώσσα πιο λογική, πιο ισορροπημένη, με σεβασμό στο δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μία γλώσσα που να αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας».
πηγή: ethnos.gr