Περίεργη τοποθέτηση είχαμε από τον Τούρκο ειδικό και δημοσιογράφος Salim Kahraman, ο οποίος επικαλείται μάλιστα και ειδικούς του STRATFOR, με την σκιαγράφηση μιας ελεγχόμενης κατάστασης στην Α.Μεσόγειο και στο Αιγαίο από ΝΑΤΟ και Τουρκία, για την περίπτωση μιας πιθανής ελληνοτουρκικής διένεξης, ενώ οι απαιτήσεις της Άγκυρας για κοινή ΑΟΖ με την Λιβύη παραμένουν σταθερές.
Η Τουρκία αμφισβητεί την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και δηλώνει ότι οι προσπάθειες της Λευκωσίας για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων γύρω από το νησί παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, γράφει ο Salim Kahraman.
Ο Sinan Ülgen, πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών και Εξωτερικών Πολιτικών με έδρα την Κωνσταντινούπολη, βλέπει ευρύτερα γεωπολιτικά ζητήματα πίσω από την αυξανόμενη απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η κατάσταση αυτή συνδέεται στενά με την υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τις συνδεδεμένες οργανώσεις στην περιοχή μετά την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης αλλά και την ένταση με την Αίγυπτο ως αποτέλεσμα αυτής.
Η Κύπρος και η Ελλάδα ήταν πάντα σε στάση αντίθετη με αυτή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η προσθήκη της Αιγύπτου και του Ισραήλ σε αυτούς τους άξονες διαμορφώθηκε από τις προτιμήσεις της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας κατά την περίοδο αυτή», πρόσθεσε.
Η έντονη απεικόνιση της στρατιωτικής εξουσίας κοντά στο νησί και η φαινομενικά ανυπόστατη φύση της διαφωνίας οδήγησαν σε φόβους ότι η σύγκρουση είναι κοντά.
«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά για να μετατραπεί αυτή η διαμάχη σε μια ένοπλη σύγκρουση, διότι για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ είναι ένας σημαντικός παράγοντας», δήλωσε ο Sim Tack, αναλυτής της Stratfor και της Force Analysis.
«Αλλά υπάρχει φυσικά πάντα μια πιθανότητα λανθασμένων υποτιμήσεων όταν οι εντάσεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα», πρόσθεσε.
«Επιτρέψτε μου να το πω με τον τρόπο αυτό, αν υπάρξουν ένοπλες συγκρούσεις ( Ελλάδα –Τουρκία), πιστεύω ότι οι ίδιες δομές θα βοηθούσαν να την διατηρηθούν στο ελάχιστο επίπεδο όσον αφορά την κλίμακα και τη διάρκεια», τόνισε ο ίδιος.
Ο ίδιος ειδικός τόνισε ότι η ΕΕ θα έχει σε αυτήν την περίπτωση περιορισμένη ικανότητα να στηρίξει την Ελλάδα σε πιθανή σύγκρουση, λόγω της πολύπλοκης σχέσης της με την Τουρκία, η οποία λόγω της συμφωνίας του 2016 είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των μεταναστών από την ΕΕ. «Έτσι, η ΕΕ θα έχει περιορισμένες δυνατότητες στο κατά πόσο θα μπορέσει να «πείσει» την Τουρκία», δήλωσε ο Τάκ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξίσου περιορισμένες ως προς την ικανότητά τους να επηρεάσουν την Τουρκία γύρω από την Κύπρο, χάρη στις συνεχιζόμενες διαφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Άγκυρας να αψηφήσει την Ουάσινγκτον αγοράζοντας ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας.
«Παρόλα αυτά, η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέψει σε συμμάχους του ΝΑΤΟ να έρθουν σε μια σύγκρουση», τονίζει ο Tack.
«Μια πιθανή ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση είναι μια σημαντική απώλεια για όλους τους εμπλεκόμενους και ενδεχομένως μια υπαρξιακή κρίση στο ΝΑΤΟ, οπότε παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε ειδικός βλέπει τη σύγκρουση ως μια πραγματική επιλογή εδώ», ανέφερε.
Ο Τούρκος ειδικός Ülgen συμφώνησε και αυτός ότι δεν περιμένει ενεργή παρέμβαση στις επιχειρήσεις γεώτρησης της Τουρκίας.
Πρόσθεσε όμως ότι οι αντιφάσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία μεταξύ της επιδίωξης του σκοπού της στην Ανατολική Μεσόγειο και την ένταξη στην ΕΕ, μπορεί να αναγκάσει την Άγκυρα να αμφισβητήσει αυτές τις συμμαχίες.
«Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλο σύστημα συμμαχιών για την Τουρκία για μακροπρόθεσμα οφέλη που θα αντικαταστήσουν αυτό το σύστημα. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στις υφιστάμενες συμμαχίες όσον αφορά το νόμο και την παράδοση της πλουραλιστικής δημοκρατίας», κατέληξε ο ίδιος.