Ένα άλογο ηλικίας 42.000 ετών που ανακαλύφθηκε κατεψυγμένο στη Σιβηρίας, περιείχε μια έκπληξη: το παλαιότερο υγρό αίμα που καταγράφηκε.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ένα αποψυχθέν ζώο της Εποχής των Παγετώνων έχει αποδειχθεί ότι περιέχει υγρό αίμα, δήλωσε ο Σέμιον Γκριγκόριεφ, επικεφαλής του Μουσείου Mammoth στο Βορειοανατολικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο στο Yakutsk. Το 2018, ο Γκιγκόριεφ και οι συνάδελφοί του εξήγαγαν υγρό αίμα από ένα μαμούθ 32,200 ετών. Αυτό κάνει το αίμα του πουλάρι το παλαιότερο που βρέθηκε ποτέ από τα 10.000 χρόνια.
Ο Γκιγκόριεφ και οι συνάδελφοί του ξεκινούν να κλωνοποιούν ένα μαμούθ και άλλη πλειστοκεντρική πανίδα και προσπαθούν ήδη να κλωνοποιήσουν το πουλάρι, ένα μέλος ενός εξαφανισμένου είδους που ονομάζεται άλογο Λένα. Είναι ένα μακρινό πλάνο, όμως, Grigoriev έγραψε σε ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να ζήσει την επιστήμη.
“Αλλά,” είπε, “εμείς στη Ρωσία λέμε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.”
Άλογο Lena
Το ιππικό Lena ( Equus caballus lenensis ) βρέθηκε στον κρατήρα Batagaika στην ανατολική Σιβηρία πέρυσι. Το πουλάρι ήταν 2 μηνών και ήταν 98 εκατοστά στον ώμο όταν πέθανε, πνιγμένος σε λάσπη . Είναι αξιοσημείωτο ότι το παγωμένο περμανάνι συντηρούσε το δέρμα και τα μαλλιά του αρσενικού μέχρι τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Υπήρχαν ακόμη και καλά διατηρημένα ούρα ακόμα μέσα στην κύστη, είπε ο Γκριγκόριεφ.
Το υγρό αίμα ήταν μια έκπληξη, είπε. Συνήθως, το αίμα πηδά ή μετατρέπεται σε σκόνη ακόμα και σε καλά διατηρημένα σφάγια, επειδή τα υγρά σταδιακά εξατμίζονται για χιλιάδες χρόνια, είπε. Στο μαμούθ, που ονομάστηκε “Buttercup” από ερευνητές, το αίμα διατηρήθηκε σε πάγο μέσα στο σφάγιο.
Κλωνοποίηση της εποχής των παγετώνων
Το αίμα μπορεί να μην βοηθήσει τους ερευνητές να επιτύχουν το στόχο τους να αναζωογονήσουν ένα ζώο ηλικίας παγετώνων. Τα ερυθροκύτταρα δεν έχουν πυρήνες, επομένως δεν περιέχουν DNA, δήλωσε ο Grigoriev.
Για την κλωνοποίηση, οι ερευνητές εστιάζουν σε μυϊκά κύτταρα και εσωτερικά όργανα, είπε. Ακόμη και εκεί, η εξεύρεση DNA σε αρκετά καλή κατάσταση για κλωνοποίηση είναι μια μεγάλη πρόκληση. Το DNA αρχίζει να υποβαθμίζεται σύντομα μετά το θάνατο ενός ζώου, ακόμη και σε άριστες συνθήκες συντήρησης όπως το περμανάντ, είπε ο Γκριγκόριεφ.
Η ομάδα προσπαθεί να εξαγάγει ανέπαφα κύτταρα και ποιοτικό DNA από το πουλάρι για δύο μήνες, δήλωσε ο Γκουργκίροφ, χωρίς επιτυχία. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τόσο στο Yakutsk όσο και στο εργαστήριο του συνεργάτη τους, Hwang Woo-suk, του CEO της Sooam Biotech στη Νότια Κορέα, είπε. Hwang κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης και βιοηθικών παραβιάσεων το 2009, μετά από μια σειρά πειραμάτων κλωνοποίησης ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science το 2004 και το 2005 αποδείχθηκαν πλαστά . Στη συνέχεια, κράτησε χαμηλό προφίλ για αρκετά χρόνια πριν κάνει τίτλους για κλωνοποίηση σκύλων για πλούσιους πελάτες. Σύμφωνα με την Vanity Fair , η εταιρεία του έχει κλωνοποιήσει περισσότερα από 1.000 σκυλιά. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Grigoriev και την ομάδα του για προσπάθειες να κλωνοποιήσουν ένα μαμούθ.
Ο Γκιόγκιροβιτς και οι συνάδελφοί του ελπίζουν ότι εάν μπορούν να ανακτήσουν βιώσιμο DNA από ένα μαμούθ, μπορούν να εισάγουν το DNA σε ένα έμβρυο ελέφαντα καθαρό από τις γενετικές του πληροφορίες, να εμφυτεύσουν το έμβρυο σε έναν ελέφαντα και να αναστήσουν το μάλλινο μαμούθ. Μια παρόμοια διαδικασία θα μπορούσε να λειτουργήσει για το άλογο Lena, χρησιμοποιώντας μοντέρνα άλογα ως υποκατάστατα. Ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ για τις προσπάθειες αυτές, το ” Genesis 2.0 “, κέρδισε βραβείο για κινηματογράφους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance το 2018.
πηγή: livescience.com