Ιατρική Βιολογία

Απολιθώματα «γιγαντιαίου προϊστορικού λιονταριού» βρέθηκαν στα συρτάρια μουσείου

Ένα νέο είδος ενός τεράστιου προϊστορικού θηλαστικού ταυτοποιήθηκε αφότου οι επιστήμονες ερεύνησαν κόκαλα τα οποία βρίσκονταν καταχωνιασμένα για δεκαετίες στα συρτάρια ενός μουσείου της Κένυας.
Τα συγκεκριμένα είδη ονομάζονται Simbakubwa kutokaafrika, που σημαίνει «μεγάλο Αφρικανικό λιοντάρι» στη γλώσσα σουαχίλι.   Ζούσαν στην ανατολική Αφρική πριν περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.
Το τεράστιο πλάσμα ανήκει σε ένα μια πλέον εξαφανισμένη ομάδα θηλαστικών που ονομάζονται υαινόδοντα.   Τα υαινοδόντα ονομάζονται έτσι επειδή τα δόντια τους μοιάζουν με εκείνα της ύαινας.
Πρόκειται για ομάδα κυρίαρχων σαρκοφάγων θηλαστικών που έζησαν πριν περίπoυ είκοσι εκατομμύρια χρόνια, όμως δεν συγγενεύουν με τις ύαινες.
«Κρίνοντας από τα τεράστια δόντια, το Simbakubwa, ήταν ένα υπερμέγεθες σαρκοφάγο θηλαστικό, σημαντικά πιο μεγάλο από το λιοντάρι που γνωρίζουμε σήμερα , πιθανόν μεγαλύτερο και από μία πολική αρκούδα», λέει ο ερευνητής Μάθιου Μπορθς.
Το 2013, όταν πραγματοποιούσε έρευνα στο Εθνικό Μουσείο του Ναϊρόμπι του ζητήθηκε να ρίξει μια ματιά σε μια συλλογή από κόκαλα και δόντια που είχε την ονομασία «ύαινες».
Τα σαγόνια και άλλα κόκαλα, όπως και δόντια του συγκεκριμένου ζώου, είχαν βρεθεί σε κάποια εκσκαφή στη δυτική Κένυα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Έως τώρα όμως πιστεύονταν πως ανήκουν σε άλλο είδος.
Από τότε βρίσκονταν στα συρτάρια του μουσείου μέχρι που το 2017 ο Μπορθς, σε συνεργασία με την ερευνήτρια Νάνσι Στίβενς ξεκίνησαν να αναλύουν τα ασυνήθιστα απολιθώματα.
Πηγή: LiFO

Σχετικές αναρτήσεις

Το «έξυπνο» αντιβιοτικό μπορεί να σκοτώσει τα θανατηφόρα βακτήρια, ενώ συγκρατεί το μικροβίωμα

Καρκίνος: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να τον θεραπεύσουν

e-enimerosi

”Θαύμα”(;) στην ιατρική – Εταιρεία ισχυρίζεται ότι βρήκε μέθοδο μεταμόσχευσης κεφαλιού

e-enimerosi