Διατροφή υγείαΙατρική Βιολογία

Διατροφή με πολύ αλάτι και υπέρταση: Πώς θα προστατευτείτε

Η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης και σε εμφάνιση υπέρτασης σε προηγούμενα υγιείς, ή σε απορύθμιση της πίεσης στους ήδη υπερτασικούς.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αλατοευαισθησία και απαντάται περίπου στο 40% των υπερτασικών ατόμων.

Η προσθήκη μικρών ποσοτήτων παντζαριών ή άλλων τροφών πλούσιων σε νιτρικά άλατα σε αλμυρά τρόφιμα, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης, σύμφωνα με τα ευρήματα προκαταρκτικής μελέτης.

Παρότι η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν ένα νέα εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιδράσεων της πλούσιας σε αλάτι διατροφής που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υπέρταση. Οι άνθρωποι καταναλώνουν παγκοσμίως περίπου διπλάσια από τη συνιστώμενη ποσότητα αλατιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η υψηλή κατανάλωση αλατιού σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόσληψη καλίουσυμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

pantzaria 6

Οι εμπειρογνώμονες της υγείας συμβουλεύουν εδώ και χρόνια τους ανθρώπους όχι μόνο να τρώνε λιγότερο αλάτι, αλλά να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο, που μειώνουν τις επιδράσεις του νατρίου στην καρδιαγγειακή υγεία. Οι περισσότεροι όμως δεν ακολουθούν τις συστάσεις.  «Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους πρόληψης της υπέρτασης που προκαλείται από την κατανάλωση αλατιού» τονίζει ο Δρ. Theodore W. Kurtz, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο.

Για τις ανάγκες της μελέτης, αρουραίοι ευαίσθητοι στο αλάτι τρέφονταν με αλάτι σε συνδυασμό με μικρές ποσότητες χυμού τεύτλων ή διαιτητικών νιτρικών αλάτων, τα οποία απαντώνται σε ρίζες και φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το σέλινο.

Το 80% των νιτρικών που καταναλώνουμε προέρχεται από τα λαχανικά που τρώμε (το σπανάκι, το παντζάρι, το μαρούλι, το κάρδαμο και το σέλινο κατέχουν τη πρωτοκαθεδρία με περισσότερα από 250 mg νιτρικών ανά 100 γρ.).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο ο χυμός όσο και το συμπλήρωμα νιτρικών αλάτων ήταν πάνω από 100 φορές πιο ισχυρά από το κάλιο για την προστασία των αρουραίων από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το αλάτι.

Εάν τα ευρήματα ισχύουν και για τους ανθρώπους, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα έχουν ένα νέο όπλο για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το αλάτι, προσθέτοντας στα αλμυρά τρόφιμα συμπυκνωμένα νιτρικά άλατα, ανέφερε ο Kurtz. «Οι κατασκευαστές προϊόντων με πολύ αλάτι, σάλτσα σόγιας, σάλτσες μπάρμπεκιου κλπ., θα μπορούσαν να προσθέσουν μια πολύ μικρή ποσότητα εκχυλίσματος από πλούσια σε νιτρικά άλατα λαχανικά, προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την υπέρταση που προκαλείται από το αλάτι, χωρίς να μειώσουν το αλάτι ή να μεταβάλλουν τη γεύση των προϊόντων», συμπληρώνει ο Kurtz.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Hypertension της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Πηγή: healthday.com

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Σήψη: Τα πρώτα σημάδια της σήψης που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

e-enimerosi

Φλαβονοειδή: Τρόφιμα και ροφήματα που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

e-enimerosi

Αυτοκίνητο: Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν σχάρες ποδηλάτων

e-enimerosi