Ιατρική Βιολογία

Επιπτώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης: Η ευεργετική επίδραση της ασπιρίνης

Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τις βλάβες που προκαλεί στη λειτουργία των πνευμόνων η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν 2.280 βετεράνους πολέμου από την ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης. Οι εθελοντές είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ώστε να καταγραφούν τα επίπεδα της αναπνευστικής λειτουργίας τους. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για τη λειτουργία των πνευμόνων, της χρήσης ΜΣΑΦ (Μη Συνταγογραφούμενων Αναλγητικών Φαρμάκων) που έκαναν οι εθελοντές κατά δική τους δήλωση, καθώς και της έκθεσής τους σε μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας (ΡΜ), αλλά και σε αιθάλη κατά τον μήνα που προηγήθηκε των εξετάσεων. Τα ΡΜ είναι επικίνδυνοι ατμοσφαιρικοί ρύποι με πολύ μικρή διάμετρο οι οποίοι μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες, ενώ και τα σωματίδια της αιθάλης που εκλύονται από την ατελή καύση ορυκτών καυσίμων, βιοκαυσίμων και βιομάζας (ξύλο, κοπριά ζώων κ.λ.π.) εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την αναπνευστική λειτουργία.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν και άλλους παράγοντες που μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως η γενικότερη κατάσταση της υγείας του κάθε εθελοντή καθώς και το αν ήταν καπνιστής ή όχι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η χρήση οποιουδήποτε ΜΣΑΦ μείωνε σχεδόν στο μισό την αρνητική επίδραση των μικροσωματιδίων ΡΜ στην αναπνευστική λειτουργία. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη λάμβαναν ασπιρίνη, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η επίδραση που παρατήρησαν συνδεόταν κυρίως με την ασπιρίνη. Πρέσθεσαν πάντως ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη σχετικά με την επίδραση που μπορούν να έχουν και τα άλλα ΜΣΑΦ στη λειτουργία των πνευμόνων. Παρότι ο μηχανισμός με τον οποίον η ασπιρίνη και πιθανότατα και άλλα ΜΣΑΦ προστατεύουν τους πνεύμονες από τους ρύπους είναι άγνωστος, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα ΜΣΑΦ μετριάζουν τη φλεγμονή που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι η ασπιρίνη και άλλα ΜΣΑΦ μπορούν να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τη βραχυπρόθεσμη άνοδο των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» ανέφερε ο Ξου Γκάο, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας στη Σχολή Mailman του Κολούμπια και βασικός συγγραφέας της μελέτης και πρόσθεσε: «Βέβαια, είναι σημαντικό να μειώσει ο πληθυσμός την έκθεσή του στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία συνδέεται με πλήθος προβλημάτων υγείας, από τον καρκίνο ως τα καρδιαγγειακά νοσήματα».

Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στη μείωση των αρνητικών επιδράσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine».

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Οι Έλληνες γιατροί με τη χρήση της Μικροχειρουργικής πολλές φορές είναι καλύτεροι και από τις διάσημες κλινικές του εξωτερικού!

e-enimerosi

Ηπατίτιδα Α (ΗΑV): Μερικά χρήσιμα στοιχεία της νόσου

e-enimerosi

Την προσοχή των γονιών εφιστούν οι ΩΡΛ, καθώς αναμένεται έξαρση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού με την έναρξη της νέας σχολικής

e-enimerosi