Οι πρώτες ακτινογραφίες μιας αρχαίας περουβιανής μούμιας που είχαν ληφθεί από τη χώρα πριν από περίπου 100 χρόνια από έναν Αμερικανό εργάτη σιδηροδρόμων αποκάλυψαν πρόσφατα μακρά κρυμμένα στοιχεία σχετικά με τη μυστηριώδη προέλευσή της.
Η μούμια αποτελεί μέρος της συλλογής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Επιστήμης και Τέχνης του Everhart στο Scranton της Πενσυλβανίας για σχεδόν έναν αιώνα. Αλλά πολύ λίγα ήταν γνωστά για τη μούμια όταν το μουσείο το απέκτησε στη δεκαετία του 1920. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν, η εύθραυστη κατάσταση της μούμας αποθάρρυνε διεισδυτικές εξετάσεις που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ενδείξεις σχετικά με την προέλευσή της.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι τελικά γνωρίζουν λίγο περισσότερο για αυτή τη συναρπαστική μούμια. Μετά από το X-raying για πρώτη φορά, ανακάλυψαν ότι ο μουμιοποιημένος άνθρωπος ήταν νεότερος από όσο πίστευαν ένας έφηβος, παρά ένας ενήλικος. Και οι ενδείξεις στον σκελετό του υπονοούσαν ότι το αγόρι μπορεί να υπέφερε από προβλήματα υγείας πριν από το θάνατό του, οι ειδικοί είπαν στη Live Science.
Το ταξίδι της μούμιας από το Περού στην Πενσυλβάνια ήταν τόσο μακρύ και περίεργο. Το 1923, ένας οδοντίατρος Scranton που ονομάστηκε ο Δρ GE Hill έδωσε τη μούμια στο μουσείο. Ο Hill είχε παραλάβει τη μούμια από τον πατέρα του, ο οποίος τον έφερε από το Περού όταν επέστρεψε στο σπίτι μετά από να δουλέψει στα τρένα, η επιμελήτρια του Μουσείου Everhart Francesca Saldan είπε στη Live Science.
“Εκτός από αυτό, πραγματικά δεν έχουμε καμία τεκμηρίωση για το πώς το απέκτησε ή για το πού προέρχεται από το Περού”, δήλωσε ο Saldan.
Σύμφωνα με τα αρχεία του μουσείου, οι επιμελητές εκείνη την εποχή προσδιόρισαν τη μούμια που ανήκε στον πολιτισμό Paracas ένας από τους παλαιότερους στη Νότια Αμερική ο οποίος άνθισε από το 800 π.Χ. έως το 100 π.Χ. Όταν το μουσείο απέκτησε τη μούμια, βρισκόταν σε εμβρυακή θέση. οι παραδοσιακές ταφικές πρακτικές Paracas συνήθως μάλλιζαν μούμιες στο ύφασμα, αλλά αυτή η μούμια δεν ήταν τυλιγμένη. Ωστόσο, ένα κλωστοϋφαντουργικό αποτύπωμα πιέστηκε σε ένα από τα γόνατα της μούμιας, υποδηλώνοντας ότι σε ένα σημείο είχε μια κάλυψη υφάσματος που έχασε τότε, είπε ο Saldan.
Τα μυστικά των οστών
Οι υπολογισμένες ανιχνεύσεις ακτίνων Χ (CT) χρησιμοποιούνται συνήθως για την εξέταση των διατηρημένων μαλακών ιστών. Αλλά η μούμια κρατήθηκε σε μια μεγάλη θήκη από ξύλο και γυαλί από τη δεκαετία του 1950. Η περίεργη περίπτωση ήταν πολύ μεγάλη για έναν CT ανιχνευτή, οπότε το μουσείο στράφηκε στο Geisinger Radiology στο Danville της Πενσυλβανίας, για να συμβαίνει συμβατικά με τη μούμια το ακτίνων Χ και να μάθει τι μπορούσαν από τα οστά του, δήλωσε ο Dr. Scott Sauerwine, ιατρός διευθυντής στο Geisinger. Ζωντανή επιστήμη.
Το X-raying τη μούμια δεν ήταν εύκολο. η θέση του μέσα στη μεγάλη θήκη εμπόδισε τους τεχνικούς να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα της λεκάνης. Αλλά κατάφεραν να βρουν καλές γωνίες του κρανίου και άλλων τμημάτων του σώματος.
“Σε μερικά από τα οστά, οι πλάκες αύξησης δεν είχαν συγκολληθεί και εκτιμήσαμε ότι η ηλικία ήταν στα τέλη της εφηβείας”, δήλωσε ο Sauerwine.
Όταν οι ακτινολόγοι ακτινοβολούσαν τα πόδια της μούμιας, σημείωσαν ότι πολλά δάχτυλα λείπουν. Οι ακρωτηριασμοί είναι γύρω από χιλιάδες χρόνια και είναι πιθανό ο έφηβος να χάσει τα δάχτυλα των ποδιών του σε κρυοπαγήματα ή λοίμωξη, πρότεινε ο Sauerwine. Στη συνέχεια, τα δάχτυλα των ποδιών μπορεί επίσης να έχουν σπάσει μετά από μούμιζα εξαιτίας τραχύς χειρισμού, πρόσθεσε.
Εκτός από τα χαμένα δάκτυλα, δεν υπήρχαν ενδείξεις τραυματισμού ή επουλωμένων καταγμάτων στο σώμα και δεν υπήρχε σαφής ένδειξη από τα οστά του τι θα μπορούσε να προκάλεσε τον θάνατο του έφηβου. Ωστόσο, οι ακτινολόγοι ανίχνευσαν ανώμαλες καταθέσεις ασβεστίου στη σπονδυλική στήλη.
“Βλέπουμε ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης όπως αυτή με τη γήρανση – αλλά αυτό το άτομο δεν ήταν παλιό”, είπε ο Sauerwine. Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο έφηβος πιθανόν υπέφερε από μια μεταβολική διαταραχή όπως η ψευδογουτίνη (ένας τύπος αρθρίτιδας) ή ο υποπαραθυρεοειδισμός (μειωμένη παραγωγή παραθυρεοειδούς ορμόνης).
Θα μπορούσαν οι συνθήκες αυτές να ήταν αρκετά σοβαρές για να προκαλέσουν το θάνατο του έφηβου; Είναι μια ενδιαφέρουσα γωνία για να εξετάσει, αλλά είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα, είπε ο Sauerwine.
Η μούμια εκτίθεται τώρα στο Μουσείο Everhart για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90, ως μέρος της έκθεσης «Διατηρημένα: Οι παραδόσεις των Άνδεων», που ανοίγουν από τις 9 έως τις 7 Απριλίου.
Αρχικά δημοσιεύθηκε στη Live Science .