Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες έχουν βρει απολιθώματα από μια εξαφανισμένη αρχαία ανθρώπινη γενεά γνωστή ως Denisovans έξω από τη Σιβηρία.
Οι Denisovans ήταν μια εξαφανισμένη ομάδα ομοφυλίων που ήταν στενοί συγγενείς των Νεάντερταλ. Είναι γνωστά κυρίως από μια χούφτα απολιθωμένων θραυσμάτων που βρέθηκαν στο σπήλαιο της Denisova στη Σιβηρία και από γενετικές ενδείξεις που παραμένουν στο DNA των ανθρώπων στην Ασία.
Αλλά νέα απολιθωμένα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι αυτοί οι αρχαίοι ανθρώπινοι συγγενείς κατοικούσαν επίσης στο Θιβετιανό Οροπέδιο, το ψηλότερο και ευρύτερο οροπέδιο στη Γη, γνωστό ως “Στέγη του Κόσμου”.
Η πρωτεϊνική ανάλυση μιας κάτω γνάθου που βρέθηκε στο σπήλαιο Baishiya Karst του οροπεδίου επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι το οστό ήταν Denisovan. Εκτιμώμενη με ραδιοϊσοτόπιο που χρονολογείται τουλάχιστον 160.000 χρόνια, το τμήμα των γνάθων είναι το παλαιότερο σημάδι των ανθρωποειδών στην περιοχή και προηγήθηκε μαρτυρία για τους σύγχρονους ανθρώπους στο Θιβέτ οροπέδιό της κατά περίπου 30.000 έως 40.000 χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονες σε νέα μελέτη.
Βρήκε το 1980 σε υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων, το τμήμα της γνάθου περιέχει δύο μεγάλους γομφίους και ήταν τόσο καλά διατηρημένο ότι οι επιστήμονες ήταν σε θέση να μοντελοποιήσουν έναν εικονικό «καθρέφτη» του υπάρχοντος μισού για να δημιουργήσουν ένα πλήρες κάτω σιαγόνο .
Η εξέταση τους έδειξε ότι το οστό προήλθε από έναν πληθυσμό που ήταν στενά συνδεδεμένος με τους Denisovans που βρέθηκαν στη Σιβηρία . Η θέση του απευθύνθηκε επίσης σε ένα μακροχρόνιο μυστήριο σχετικά με τη γενετική κληρονομιά του Denisovans.
Το γενετικό ιστορικό των Siberian Denisovans περιελάμβανε προσαρμογές για να ζουν σε μεγάλα υψόμετρα αλλά το υψόμετρο του σπηλαίου της Σιβηρίας ήταν μόλις 700 μ. Η ανακάλυψη της γνάθου στο οροπέδιο του Θιβέτ δείχνει ότι οι Ντενιζοβάντες ζούσαν ήδη σε ακραία υψόμετρα πριν από 160.000 χρόνια και προσαρμόστηκαν σε περιβάλλον χαμηλού οξυγόνου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Και το έκαναν «πολύ πριν από την περιφερειακή άφιξη του σύγχρονου Homo sapiens», δήλωσε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας Dongju Zhang, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Lanzhou της Κίνας .
Αν και τα απολιθώματα Denisovan έχουν βρεθεί σε δύο μόνο τοποθεσίες, κάποιο Denisovan DNA διατηρείται σε σύγχρονους πληθυσμούς ασιατικών, αυστραλιανών και μελανωσιανών ανθρώπων, δήλωσε ο Jean-Jacques Hublin, συγγραφέας και διευθυντής του Τμήματος Ανθρώπινης Εξέλιξης στο Max Planck Ινστιτούτο για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία, Γερμανία.
Αυτό υπονοεί ότι η αρχαία ομάδα ανθρωποειδούς ήταν πιθανότατα πιο διαδεδομένη από ό, τι δείχνουν τα απολιθωμένα στοιχεία, δήλωσε ο Hublin στη δήλωση.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο την 1η Μαΐου στο περιοδικό Nature .
πηγή: livescience.com