Ένα κρυμμένο παλάτι που φέρει τα σύμβολα του Ραμσή Β’, γνωστού και ως Ραμσή του Μέγα, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Το παλάτι ενώνεται με τον Ναό του Ραμσή στην πόλη Άβυδο, όπου βρίσκονται οι τάφοι πολλών βασιλιάδων.
Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν αποδείξεις για την ύπαρξη του κτιρίου κατά τις ανασκαφές στο ναό και την γύρω περιοχή. Ο ερευνητής Sameh Iskander μέλος της αποστολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είπε πως βρήκαν έναν πέτρινο διάδρομο στη νοτιοδυτική είσοδο του ναού. Αυτός τους οδήγησε στην είσοδο ενός άλλου κτίσματος, διακοσμημένου με τα ιερογλυφικά που αναφέρονται στον Ραμσή Β’.
Οι ερευνητές έκαναν εκσκαφή στις ακρογωνιαίες λίθους του ναού, οι οποίες επίσης είναι διακοσμημένες με αντίστοιχα σύμβολα. Τα χαράγματα αυτά και το κτίσμα που ανακαλύφθηκε, θα βοηθήσουν τους αρχαιολόγους να καταλάβουν τους σκοπούς των ναών εκείνη την περίοδο. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτωντης Αιγύπτου Mustafa Waziri, σχολίασε πως τα νέα ευρήματα θα αλλάξουν την εικόνα που έχουν οι ερευνητές για τον ναό, πρώτη φορά μετά από περίπου 160 χρόνια.
Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Joann Fletcher, είπε στο περιοδικό Newsweek ότι δεν είναι πρωτοφανές εύρημα. Και ο ταφικός ναός του Βασιλιά Ραμσή του 3ου συνοδεύεται από ένα βασιλικό παλάτι.
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Άβυδος βρίσκονται περίπου 300 μίλια νότια του Καΐρου στην έρημο δυτικά του Νείλου. Εκεί βρίσκεται μια βασιλική νεκρόπολη όπου φαραώ των πρώτων δυναστειών -όπως ο Qaa της πρώτης και ο Peribsen της δεύτερης- εκτιμάται πως έχουν ενταφιαστεί, σύμφωνα με το UCL.
Στην Άβυδο υπήρχαν και ναοί αφιερωμένοι σε θεότητες όπως ο Όσιρις αλλά και του φαραώ Σέτι. Κατά την περίοδο του Μέσου Βασιλείου (περίπου από το 2025 πΧ έως το 1700 πΧ) η πόλη έγινε λατρευτικό κέντρο για τον Όσιρις όπου οι λάτρεις του έχτισαν αναρίθμητους ναΐσκους ενώ υπήρχε και ένα μεγάλο νεκροταφείο.
«Η νέα ανακάλυψη δείχνει πως ο Ραμσής Β’, όπως και ο πατέρας του Σέτι, είδαν την Άβυδο ως την πηγή της βασιλικής δύναμης» είπε η καθηγήτρια Fletcher. Οι προκάτοχοί του λατρεύονταν επίσης στην ίδια περιοχή. «Το γεγονός ότι απαίτησε παλάτι στην Άβυδο δείχνει ότι δεν ήθελε απλά ένα ναό αλλά περνούσε πολύ χρόνο εκεί»συμπλήρωσε.
Το εύρημα αλλάζει και τον ρόλο της πόλης που θεωρείτο τόπος λατρείας και ταφής. «Έχεις ένα κτίριο στο οποίο οι κάτοικοι ζούσαν την ζωή τους και αυτό είναι αρκετά συναρπαστικό».
Ο Ραμσής Β΄ (1303 π.Χ. – 1213 π.Χ.), γνωστός και ως Ραμσής ο Μέγας (στην ελληνική βιβλιογραφία συναντάται και ως Ραμέσης Β΄, ενώ στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστός και ως Οσυμανδύας από την παραφθορά του επίσημου βασιλικού τίτλου του Ραμσή που ήταν Ούσερ-μαατ-ρε Σέτεφ-εν-ρε), ήταν ο τρίτος φαραώ της 19ης δυναστείας της Αιγύπτου. Ήταν ο ισχυρότερος όλων των Αιγυπτίων ηγεμόνων.
Θεωρείται από τους ερευνητές ως ο Φαραώ της Εξόδου των Ισραηλιτών, όπως χαρακτηρίστηκε η φυγή τους από την Αίγυπτο όπου οι ίδιοι προηγουμένως είχαν επιλέξει να πάνε.
Η Αίγυπτος έχει αποφασίσει να δημοσιοποιεί νεότερες πληροφορίες για αρχαιολογικά ευρήματα σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τους επισκέπτες να επιστρέψουν στην χώρα καθώς ο τουρισμός ζημιώθηκε από την Αιγυπτιακή επανάσταση του 2011. Στις πρόσφατες ανακοινώσεις παρουσιάστηκε και η ανακάλυψη λειψάνων μιας εφήβου, ένας αριθμός σαρκοφάγων αλλά και μια νεκρόπολη με 800 περίπου μνήματα.
Πηγή: cnn.gr